niedziela, 20 marca 2016

ZIELONE IGRASZKI

Oto prosty, sycący, tani i efektywny sposób, na pobudzenie wiosny do życia ! Pokażmy jej, że na naszych talerzach gości zieleń, co oznacza, że na nią już czas.
SKŁADNIKI :
  • brokuł (150 g)
  • groszek zielony (150 g)
  • szpinak (200 g)
  • cukinia (200 g)
  • cebula (1)
  • olej rzepakowy (30 ml)
  • bulion warzywny (500 ml)
  • ser feta (50 g)
  • chleb razowy (30 g)
  • przyprawy : szałwia, pieprz, natka pietruszki, bazylia, czosnek
PRZYGOTOWANIE :
  1. Nastawić piekarnik na 160 stopni Celsjusza.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Cukinię pokroić w kostkę.
  4. Brokuły podzielić na różyczki.
  5. Chleb razowy pokroić w drobną kostkę.
  6. Przełożyć na blachę do pieczenia i posypać bazylią oraz czosnkiem.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zrumienić na złoto.
  8. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  9. Dodać cebulę oraz cukinię.
  10. Podsmażyć.
  11. Dodać szpinak, brokuły, groszek, przyprawy i dobrze wymieszać.
  12. Zalać bulionem warzywnym i gotować 20 minut.
  13. Zmiksować za pomocą blendera.
  14. Ser feta pokroić w kostkę.
  15. Zupę rozlać do misek, dodać kawałek sera feta i grzanki.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz