Krótka charakterystyka rodzynek :
- suszenie na słońcu lub w dużym piecu
- najpopularniejsze : sułtanki, koryntki
- odmiany światowe : malaga, monukka, muszkat, thompson
- pomarszczona skórka
- słodki, zwarty miąższ
Jaką wartość odżywczą mają rodzynki ?
- skoncentrowanie składników odżywczych dzięki usunięciu wody w procesie suszenia
- bor
- potas
- wapń
- żelazo
- błonnik
- polifenole - przeciwutleniacze
- niska zawartość tłuszczu
- duża ilość węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym
ZALETY :
- zasobne w energię
- bogactwo naturalnych cukrów
- zawartość mikroelementów
- obecność przeciwutleniaczy
- ochrona serca przed wpływem cholesterolu
- wzmocnienie kości
WADY :
- sprzyjanie rozwojowi próchnicy
- siarczyny dodawane dla konserwacji koloru mogą wywołać duszności u astmatyków
- wysoka kaloryczność
Przechowywanie :
- szczelny pojemnik
- lodówka
Jak rodzynki wpływają na serce ?
- obecność flawonoli
- utrudnianie procesu gromadzenia się cholesterolu w tętnicach
- działanie przeciwmiażdżycowe
Jak bor zawarty w rodzynkach wzmacnia kości ?
- metabolizm estrogenów
- ochrona kobiet po menopauzie przed osteoporozą
- ułatwianie wchłaniania witaminy D
Jak suszone owoce przyczyniają się do rozwoju próchnicy ?
- węglowodany "przyklejające się" do zębów
- bakterie przekształcające cukry w kwasy
- uszkadzanie szkliwa
- powstawanie ubytków
- po jedzeniu = żucie gumy przez 20 minut lub umycie zębów
Wartość odżywcza rodzynek w 50 gramach :
1. Sułtanki :
- energia - 136 kcal
- błonnik - 2 g
- potas - 364 mg
- wapń - 22 mg
- żelazo - 1 mg
2. Koryntki :
- energia - 136 kcal
- błonnik - 2,5 g
- potas - 324 mg
- wapń - 5 mg
- żelazo - 1 mg
Kilka sposobów na wykorzystanie rodzynek :
- Ciastka - 2/3 szklanki brązowego cukru połączyć z 1/3 kostki masła, szklanką razowej mąki, łyżeczką proszku do pieczenia, szklanką płatków owsianych i 1/2 szklanki rodzynek; nałożyć na blachę za pomocą łyżki; piec 15 minut w 180 stopniach Celsjusza
- Mus - do rondla włożyć 3 obrane i pokrojone zielone jabłka, dodać 3 łyżki cukru, 1/3 szklanki sułtanek i 3 łyżki wody; gotować do miękkości
- Owsianka - płatki owsiane zalać wrzątkiem; dodać cynamon, koryntki i pokrojonego banana; skropić miodem
- Pudding - 2 szklanki mleka zagotować z łyżeczką wanilii i laską cynamonu; dodać 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki ryżu i 1/2 szklanki rodzynek; gotować na małym ogniu 45 minut
- Sałatka - do miski przełożyć 3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, 1/3 szklanki sułtanek, 1/3 szklanki prażonych orzechów pinii, 1/3 szklanki pestek dyni; 3 łyżki pokrojonej szalotki, posiekaną kolendrę; dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z pomarańczy i łyżkę octu z czerwonego wina; dobrze wymieszać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz