niedziela, 20 marca 2016

ZDROWIE : Rodzynki

Krótka charakterystyka rodzynek :

  • suszenie na słońcu lub w dużym piecu
  • najpopularniejsze : sułtanki, koryntki
  • odmiany światowe : malaga, monukka, muszkat, thompson
  • pomarszczona skórka
  • słodki, zwarty miąższ
Jaką wartość odżywczą mają rodzynki ?
  • skoncentrowanie składników odżywczych dzięki usunięciu wody w procesie suszenia
  • bor
  • potas
  • wapń
  • żelazo
  • błonnik
  • polifenole - przeciwutleniacze
  • niska zawartość tłuszczu
  • duża ilość węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym
ZALETY :
  • zasobne w energię
  • bogactwo naturalnych cukrów
  • zawartość mikroelementów
  • obecność przeciwutleniaczy
  • ochrona serca przed wpływem cholesterolu
  • wzmocnienie kości
WADY :
  • sprzyjanie rozwojowi próchnicy
  • siarczyny dodawane dla konserwacji koloru mogą wywołać duszności u astmatyków
  • wysoka kaloryczność
Przechowywanie :
  • szczelny pojemnik
  • lodówka
Jak rodzynki wpływają na serce ?
  • obecność flawonoli
  • utrudnianie procesu gromadzenia się cholesterolu w tętnicach
  • działanie przeciwmiażdżycowe
Jak bor zawarty w rodzynkach wzmacnia kości ?
  • metabolizm estrogenów
  • ochrona kobiet po menopauzie przed osteoporozą
  • ułatwianie wchłaniania witaminy D
Jak suszone owoce przyczyniają się do rozwoju próchnicy ?
  • węglowodany "przyklejające się" do zębów
  • bakterie przekształcające cukry w kwasy
  • uszkadzanie szkliwa
  • powstawanie ubytków
  • po jedzeniu = żucie gumy przez 20 minut lub umycie zębów
Wartość odżywcza rodzynek w 50 gramach :

1. Sułtanki :
  • energia - 136 kcal
  • błonnik - 2 g 
  • potas - 364 mg
  • wapń - 22 mg
  • żelazo - 1 mg
2. Koryntki :
  • energia - 136 kcal
  • błonnik - 2,5 g
  • potas - 324 mg
  • wapń - 5 mg
  • żelazo - 1 mg
Kilka sposobów na wykorzystanie rodzynek :
  1. Ciastka - 2/3 szklanki brązowego cukru połączyć z 1/3 kostki masła, szklanką razowej mąki, łyżeczką proszku do pieczenia, szklanką płatków owsianych i 1/2 szklanki rodzynek; nałożyć na blachę za pomocą łyżki; piec 15 minut w 180 stopniach Celsjusza
  2. Mus - do rondla włożyć 3 obrane i pokrojone zielone jabłka, dodać 3 łyżki cukru, 1/3 szklanki sułtanek i 3 łyżki wody; gotować do miękkości
  3. Owsianka - płatki owsiane zalać wrzątkiem; dodać cynamon, koryntki i pokrojonego banana; skropić miodem
  4. Pudding - 2 szklanki mleka zagotować z łyżeczką wanilii i laską cynamonu; dodać 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki ryżu i 1/2 szklanki rodzynek; gotować na małym ogniu 45 minut
  5. Sałatka - do miski przełożyć 3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, 1/3 szklanki sułtanek, 1/3 szklanki prażonych orzechów pinii, 1/3 szklanki pestek dyni; 3 łyżki pokrojonej szalotki, posiekaną kolendrę; dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z pomarańczy i łyżkę octu z czerwonego wina; dobrze wymieszać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz