czwartek, 24 marca 2016

ZDROWIE : SOKI OWOCOWE

Co oznacza termin "soki owocowe" ?

  • płyn z owocu z dodatkiem miąższu lub bez jego dodatku
  • rozrzedzony wodą koncentrat owocowy
  • minimum 5% soku owocowego
  • przeciętna zawartość soku owocowego : 25 - 35 %
  • 65 % =  zawartość cukru i wody
Jak wytwarzane są soki owocowe ?
  • wyciśnięcie soku i miąższu z owoców
  • pasteryzacja soku z owoców
  • schładzanie do temperatury poniżej 2 stopni Celsjusza
  • połączenie soku z miąższem
  • dodawanie witaminy C (utracona podczas pasteryzacji i przechowywania)
  • poddanie procesom zapobiegającym zanieczyszczenie drobnoustrojami (sprzedaż w temperaturze pokojowej)
ZALETY :
  • zawartość przeciwutleniaczy
  • zawartość witaminy C
  • zapobieganie chorobom serca
  • zapobieganie nowotworom
WADY :
  • nadmiar powoduje biegunkę osmotyczną
  • nadmiar jest przyczyną powstawania próchnicy u dzieci
  • wysoka kaloryczność
  • niektóre leki wchodzą w interakcje z sokiem grejpfrutowym
PRZECHOWYWANIE :
  • 4 tygodnie
  • temperatura poniżej 4 stopni Celsjusza
Dlaczego warto pić soki owocowe ?
  • cenne źródło składników odżywczych
  • 1 szklanka soku = 1 porcja owocu
  • przeciwutleniacze = ochrona przed nowotworami złośliwymi
  • zapobieganie infekcjom dróg moczowych
  • hamowanie rozwoju choroby Alzheimera
Jak nie doprowadzić do niszczenia zębów ?
  • nie trzymać soku zbyt długo w jamie ustnej
  • używać słomek
  • pić podczas posiłków
  • wyczyszczenie zębów niedługo po spożyciu soku
Porównanie wartości odżywczych soku z kartonu i świeżo wyciśniętego :

a. sok z kartonu :
  • energia - 43 kcal
  • błonnik - 0,4 g
  • witamina C - 68 mg
  • foliany - 24 mg
  • potas - 197 mg
b. sok świeżo wyciskany :
  • energia - 40 kcal
  • błonnik - 0,3 g
  • witamina C - 46 mg
  • foliany - 29 mg
  • potas - 181 mg
Pomysły na wykorzystanie soków :
  1. Sorbet - do dużego naczynia przelać 3,5 szklanki soku pomarańczowego, 1/2 szklanki miąższu z marakui i włożyć do zamrażalnika; częściowo zgęstniałą masę przemieszać; zamrozić; ubić pianę z białka; dodać do masy; zamrozić
  2. Z kotletem wieprzowym - do miski przelać 1/2 szklanki soku ananasowego, 2 łyżeczki brązowego cukru, łyżeczkę tymianku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; wymieszać; w takiej mieszance marynować wieprzowe kotlety; po 3 godzinach usmażyć
  3. Lody - 4 szklanki soku pomarańczowego wymieszać z 1/2 szklanki soku z mango; wlać do foremek na kostki do lodu; zamrozić; wbić patyczki; zamrozić
  4. Sos - w rondelku wymieszać szklankę soku pomarańczowego z 1 i 1/2 łyżki sosu hoisin i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej; podgrzać
  5. Z kurczakiem - kurczaka pokroić na kawałki i przełożyć do naczynia żaroodpornego; dodać 2 szklanki nektaru morelowego, szklankę bulionu, garść posiekanej natki pietruszki i garść posiekanej kolendry; przykryć; piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz