Co oznacza termin "soki owocowe" ?
- płyn z owocu z dodatkiem miąższu lub bez jego dodatku
- rozrzedzony wodą koncentrat owocowy
- minimum 5% soku owocowego
- przeciętna zawartość soku owocowego : 25 - 35 %
- 65 % = zawartość cukru i wody
Jak wytwarzane są soki owocowe ?
- wyciśnięcie soku i miąższu z owoców
- pasteryzacja soku z owoców
- schładzanie do temperatury poniżej 2 stopni Celsjusza
- połączenie soku z miąższem
- dodawanie witaminy C (utracona podczas pasteryzacji i przechowywania)
- poddanie procesom zapobiegającym zanieczyszczenie drobnoustrojami (sprzedaż w temperaturze pokojowej)
ZALETY :
- zawartość przeciwutleniaczy
- zawartość witaminy C
- zapobieganie chorobom serca
- zapobieganie nowotworom
WADY :
- nadmiar powoduje biegunkę osmotyczną
- nadmiar jest przyczyną powstawania próchnicy u dzieci
- wysoka kaloryczność
- niektóre leki wchodzą w interakcje z sokiem grejpfrutowym
PRZECHOWYWANIE :
- 4 tygodnie
- temperatura poniżej 4 stopni Celsjusza
Dlaczego warto pić soki owocowe ?
- cenne źródło składników odżywczych
- 1 szklanka soku = 1 porcja owocu
- przeciwutleniacze = ochrona przed nowotworami złośliwymi
- zapobieganie infekcjom dróg moczowych
- hamowanie rozwoju choroby Alzheimera
Jak nie doprowadzić do niszczenia zębów ?
- nie trzymać soku zbyt długo w jamie ustnej
- używać słomek
- pić podczas posiłków
- wyczyszczenie zębów niedługo po spożyciu soku
Porównanie wartości odżywczych soku z kartonu i świeżo wyciśniętego :
a. sok z kartonu :
- energia - 43 kcal
- błonnik - 0,4 g
- witamina C - 68 mg
- foliany - 24 mg
- potas - 197 mg
b. sok świeżo wyciskany :
- energia - 40 kcal
- błonnik - 0,3 g
- witamina C - 46 mg
- foliany - 29 mg
- potas - 181 mg
Pomysły na wykorzystanie soków :
- Sorbet - do dużego naczynia przelać 3,5 szklanki soku pomarańczowego, 1/2 szklanki miąższu z marakui i włożyć do zamrażalnika; częściowo zgęstniałą masę przemieszać; zamrozić; ubić pianę z białka; dodać do masy; zamrozić
- Z kotletem wieprzowym - do miski przelać 1/2 szklanki soku ananasowego, 2 łyżeczki brązowego cukru, łyżeczkę tymianku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; wymieszać; w takiej mieszance marynować wieprzowe kotlety; po 3 godzinach usmażyć
- Lody - 4 szklanki soku pomarańczowego wymieszać z 1/2 szklanki soku z mango; wlać do foremek na kostki do lodu; zamrozić; wbić patyczki; zamrozić
- Sos - w rondelku wymieszać szklankę soku pomarańczowego z 1 i 1/2 łyżki sosu hoisin i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej; podgrzać
- Z kurczakiem - kurczaka pokroić na kawałki i przełożyć do naczynia żaroodpornego; dodać 2 szklanki nektaru morelowego, szklankę bulionu, garść posiekanej natki pietruszki i garść posiekanej kolendry; przykryć; piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz