Do tej pory kasza gryczana mogła wam się kojarzyć jedynie z dodatkiem do obiadu, nieliczni używali jej także do sporządzenia, bardzo smacznych i sycących zresztą, kotlecików.
Dziś ukażę wam nową odsłonę naszej pospolitej kaszy, która jak domniemam, na dłużej zagości w waszych jadłospisach ! Omlet na bazie kaszy gryczanej jest bowiem bardzo wartościowym i sycącym posiłkiem, a dodatkowym plusem jest czas jego przyrządzenia i możliwość doboru dowolnych dodatków, tych słodkich jak i wytrawnych.
Dziś ukażę wam nową odsłonę naszej pospolitej kaszy, która jak domniemam, na dłużej zagości w waszych jadłospisach ! Omlet na bazie kaszy gryczanej jest bowiem bardzo wartościowym i sycącym posiłkiem, a dodatkowym plusem jest czas jego przyrządzenia i możliwość doboru dowolnych dodatków, tych słodkich jak i wytrawnych.
SKŁADNIKI :
- jaja (2)
- kasza gryczana (30 g)
- otręby pszenne (15 g)
- pomidor (1)
- ser favita (10 g)
- roszponka, młoda boćwinka, rukola (20 g)
- oliwa z oliwek
- przyprawy : pieprz, bazylia, sól
- Białko ubić a sztywną pianę.
- Dodać żółtka i dobrze ubić.
- Dodać kaszę i otręby i dokładnie wymieszać.
- Patelnię natłuścić i wstawić na gaz.
- Na rozgrzany tłuszcz wylać masę.
- Pomidory pokroić w ósemki, ser favita w kostkę.
- Po delikatnym ścięciu się wierzchu omleta, położyć pomidory i ser.
- Złożyć omleta na pół i dosmażyć.
- Przełożyć na talerz i udekorować mieszanką sałat.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz