piątek, 25 marca 2016

SIŁA GRYKI

Do tej pory kasza gryczana mogła wam się kojarzyć jedynie z dodatkiem do obiadu, nieliczni używali jej także do sporządzenia, bardzo smacznych i sycących zresztą, kotlecików.
Dziś ukażę wam nową odsłonę naszej pospolitej kaszy, która jak domniemam, na dłużej zagości w waszych jadłospisach ! Omlet na bazie kaszy gryczanej jest bowiem bardzo wartościowym i sycącym posiłkiem, a dodatkowym plusem jest czas jego przyrządzenia i możliwość doboru dowolnych dodatków, tych słodkich jak i wytrawnych.
SKŁADNIKI :
  • jaja (2)
  • kasza gryczana (30 g)
  • otręby pszenne (15 g)
  • pomidor (1)
  • ser favita (10 g)
  • roszponka, młoda boćwinka, rukola (20 g)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy : pieprz, bazylia, sól
PRZYGOTOWANIE :
  1. Białko ubić a sztywną pianę.
  2. Dodać żółtka i dobrze ubić.
  3. Dodać kaszę i otręby i dokładnie wymieszać.
  4. Patelnię natłuścić i wstawić na gaz.
  5. Na rozgrzany tłuszcz wylać masę.
  6. Pomidory pokroić w ósemki, ser favita w kostkę.
  7. Po delikatnym ścięciu się wierzchu omleta, położyć pomidory i ser.
  8. Złożyć omleta na pół i dosmażyć.
  9. Przełożyć na talerz i udekorować mieszanką sałat.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz