Podstawowe informacje o makaronie :
- główne składniki : mąka, jaja, woda
- mąka z pszenicy durum
- mąka pełnoziarnista
- mąka typu semolina
- mąka farina
- smakowe
- jajeczne
- bezglutenowe
- różnorodność kształtów i rozmiarów
Dlaczego makaron jest zdrowy ?
- źródło energii
- niska zawartość tłuszczu
- białko
- witaminy z grupy B
- żelazo
- cynk
- błonnik pokarmowy
ZALETY :
- pełnoziarnisty dobrze wpływa na trawienie
- bogactwo kwasu foliowego
- zapobieganie wrodzonym wadom układu nerwowego u dzieci
WADY :
- nieodpowiedni dla osób uczulonych na pszenicę
- nieodpowiedni dla osób chorych na celiakię
Korzyści z jedzenia makaronu :
- źródło węglowodanów złożonych - błonnik = regulacja wypróżnień, zapobieganie rakowi jelita grubego, dobroczynny wpływ na układ trawienny
- kwas foliowy = zapobieganie wrodzonym wadom układu nerwowego u dzieci, prawidłowe tworzenie krwi
- niacyna, żelazo = duża dawka energii
- bogactwo węglowodanów i niska zawartość tłuszczu = gromadzenie glikogenu w wątrobie i mięśniach = duża dawka energii uwalniana w trakcie zawodów sportowych
Sposoby na makaron :
- Z pesto - zmiksować 60 g bazylii, 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki orzeszków pinii i 2 ząbki czosnku; dodać 1/2 szklanki parmezanu; wymieszać z makaronem
- Sałatka - wymieszać pokrojoną paprykę, cebulę, marchew, pomidorki cherry z odrobiną oliwy z oliwek; piec do miękkości w 180 stopniach Celsjusza; dodać do makaronu; posypać mozzarellą; doprawić
- Zupa - bulion z kurczaka zagotować z marchewką, cebulą, selerem i włoską kiełbasą; dodać makaron penne
- Na patelni - cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć na łyżce oliwy z oliwek; dodać 2 ząbki czosnku; dodać 8 pokrojonych pomidorów, 2 łyżki bazylii, sól i pieprz; gotować 20 minut; dodać makaron; podsmażyć
- Pudding - 175 g makaronu ugotować w 600 ml mleka z dodatkiem 25 g masła; przelać do formy żaroodpornej; posypać gałką muszkatołową; zapiec ok.30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz