czwartek, 24 marca 2016

ZDROWIE : MAKARON

Podstawowe informacje o makaronie :

  • główne składniki : mąka, jaja, woda
  • mąka z pszenicy durum
  • mąka pełnoziarnista
  • mąka typu semolina
  • mąka farina
  • smakowe
  • jajeczne
  • bezglutenowe
  • różnorodność kształtów i rozmiarów
Dlaczego makaron jest zdrowy ?
  • źródło energii
  • niska zawartość tłuszczu
  • białko
  • witaminy z grupy B
  • żelazo
  • cynk
  • błonnik pokarmowy
ZALETY :
  • pełnoziarnisty dobrze wpływa na trawienie
  • bogactwo kwasu foliowego
  • zapobieganie wrodzonym wadom układu nerwowego u dzieci
WADY :
  • nieodpowiedni dla osób uczulonych na pszenicę
  • nieodpowiedni dla osób chorych na celiakię
Korzyści z jedzenia makaronu :
  • źródło węglowodanów złożonych - błonnik = regulacja wypróżnień, zapobieganie rakowi jelita grubego, dobroczynny wpływ na układ trawienny
  • kwas foliowy = zapobieganie wrodzonym wadom układu nerwowego u dzieci, prawidłowe tworzenie krwi
  • niacyna, żelazo = duża dawka energii
  • bogactwo węglowodanów i niska zawartość tłuszczu = gromadzenie glikogenu w wątrobie i mięśniach = duża dawka energii uwalniana w trakcie zawodów sportowych
Sposoby na makaron :
  1. Z pesto - zmiksować 60 g bazylii, 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki orzeszków pinii i 2 ząbki czosnku; dodać 1/2 szklanki parmezanu; wymieszać z makaronem
  2. Sałatka - wymieszać pokrojoną paprykę, cebulę, marchew, pomidorki cherry z odrobiną oliwy z oliwek; piec do miękkości w 180 stopniach Celsjusza; dodać do makaronu; posypać mozzarellą; doprawić
  3. Zupa - bulion z kurczaka zagotować z marchewką, cebulą, selerem i włoską kiełbasą; dodać makaron penne
  4. Na patelni - cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć na łyżce oliwy z oliwek; dodać 2 ząbki czosnku; dodać 8 pokrojonych pomidorów, 2 łyżki bazylii, sól i pieprz; gotować 20 minut; dodać makaron; podsmażyć
  5. Pudding - 175 g makaronu ugotować w 600 ml mleka z dodatkiem 25 g masła; przelać do formy żaroodpornej; posypać gałką muszkatołową; zapiec ok.30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz