Kuchnia meksykańska to idealna kolebka wszelkich inspiracji kulinarnych - jest bogata o wpływy Nowego i Starego Świata, łączy w sobie prekolumbijskie i hiszpańskie smaki, a przede wszystkim hipnotyzuje intensywnością kolorów i smaków.
Jak na Meksyk przystało nawet lunchbox nie może obejść się bez salsy, także dzisiaj zamiast tradycyjnego sosu makaronowego będzie warzywna salsa roja wzbogacona fasolą kidney oraz kalmary w nietypowym cieście piwnym.
Jak na Meksyk przystało nawet lunchbox nie może obejść się bez salsy, także dzisiaj zamiast tradycyjnego sosu makaronowego będzie warzywna salsa roja wzbogacona fasolą kidney oraz kalmary w nietypowym cieście piwnym.
SKŁADNIKI :
- makaron - dowolny kształt (250 g)
- pomidor (2)
- papryczka chipotle (1)
- fasola kidney (100 g)
- papryka czerwona (1)
- papryka zielona (1/2)
- papryka pomarańczowa (1/2)
- cebula szalotka (1)
- zielona fasolka (100 g)
- kukurydza (100 g)
- marchew (1)
- ząbek czosnku (1)
- oliwa z oliwek
- przyprawy : sól, pieprz, oregano
- kalmary sparzone (200 g)
- mąka kukurydziana (100 g)
- piwo jasne (100 ml)
- białka jaja kurzego (1)
- oliwa z oliwek (15 ml)
- sok z cytryny (20 ml)
- przyprawy : papryka słodka, koperek, sól, pieprz
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do miski przesiać mąkę.
- Dodać piwo, oliwę i przyprawy.
- Dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Pomidory i marchew pokroić w kostkę.
- Papryczkę chipotle oraz czosnek drobno posiekać.
- Pokrojone warzywa przełożyć do miski i zmiksować za pomocą blendera.
- Zieloną fasolkę pociąć w poprzek na pół.
- Fasolę kidney i kukurydzę odsączyć.
- Papryki i cebulę szalotkę pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę.
- Pokrojoną cebulę przełożyć na patelnię i lekko podsmażyć.
- Dodać fasolę zieloną, fasolę kidney, kukurydzę i pokrojone czerwone papryki.
- Dodać pastę pomidorowo-marchewkową i zamieszać.
- Doprawić i chwilę poddusić.
- Ubić pianę z białek.
- Delikatnie wymieszać z ciastem piwnym.
- Kalmary skropić sokiem z cytryny i przyprawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę.
- Każdy krążek kalmara zamaczać w cieście, a następnie smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
- Odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
- Ugotowany makaron przełożyć do pudełka, wymieszać z salsą oraz przybrać kalmarami.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz