wtorek, 22 marca 2016

WSPOMNIENIE ABASTOS

Kuchnia meksykańska to idealna kolebka wszelkich inspiracji kulinarnych - jest bogata o wpływy Nowego i Starego Świata, łączy w sobie prekolumbijskie i hiszpańskie smaki, a przede wszystkim hipnotyzuje intensywnością kolorów i smaków.
Jak na Meksyk przystało nawet lunchbox nie może obejść się bez salsy, także dzisiaj zamiast tradycyjnego sosu makaronowego będzie warzywna salsa roja wzbogacona fasolą kidney oraz kalmary w nietypowym cieście piwnym.
SKŁADNIKI :
  • makaron - dowolny kształt (250 g)
salsa :
  • pomidor (2)
  • papryczka chipotle (1)
  • fasola kidney (100 g)
  • papryka czerwona (1)
  • papryka zielona (1/2)
  • papryka pomarańczowa (1/2)
  • cebula szalotka (1)
  • zielona fasolka (100 g)
  • kukurydza (100 g)
  • marchew (1)
  • ząbek czosnku (1)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy : sól, pieprz, oregano
kalmary :
  • kalmary sparzone (200 g)
  • mąka kukurydziana (100 g)
  • piwo jasne (100 ml)
  • białka jaja kurzego (1)
  • oliwa z oliwek (15 ml)
  • sok z cytryny (20 ml)
  • przyprawy : papryka słodka, koperek, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE :
  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Do miski przesiać mąkę.
  3. Dodać piwo, oliwę i przyprawy.
  4. Dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut.
  5. Pomidory i marchew pokroić w kostkę.
  6. Papryczkę chipotle oraz czosnek drobno posiekać.
  7. Pokrojone warzywa przełożyć do miski i zmiksować za pomocą blendera.
  8. Zieloną fasolkę pociąć w poprzek na pół.
  9. Fasolę kidney i kukurydzę odsączyć.
  10. Papryki i cebulę szalotkę pokroić w drobną kostkę.
  11. Na patelni rozgrzać oliwę.
  12. Pokrojoną cebulę przełożyć na patelnię i lekko podsmażyć.
  13. Dodać fasolę zieloną, fasolę kidney, kukurydzę i pokrojone czerwone papryki.
  14. Dodać pastę pomidorowo-marchewkową i zamieszać.
  15. Doprawić i chwilę poddusić.
  16. Ubić pianę z białek.
  17. Delikatnie wymieszać z ciastem piwnym.
  18. Kalmary skropić sokiem z cytryny i przyprawić.
  19. Na patelni rozgrzać oliwę.
  20. Każdy krążek kalmara zamaczać w cieście, a następnie smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
  21. Odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  22. Ugotowany makaron przełożyć do pudełka, wymieszać z salsą oraz przybrać kalmarami.


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz