wtorek, 29 marca 2016

WIELKA(MOC)NE RARYTASY

W tym poście znajdziecie przepisy na kilka potraw z mojego świątecznego, wielkanocnego stołu. Może któryś z nich zainspiruje was do działania - zachęcam również do dzielenia się własnymi przepisami ;)

1. RÓŻOWE ŁEZKI :
SKŁADNIKI :
  • jaja (6)
  • jogurt grecki (100 g)
  • twarożek śmietankowy (100 g)
  • łosoś wędzony (150 g)
  • kapary (50 g)
  • sok z cytryny (15 ml)
  • przyprawy : sól, pieprz, czosnek, kolendra
PRZYGOTOWANIE :
  1. Jaja ugotować na twardo.
  2. Ugotowane jaja przekroić na pół (wzdłuż).
  3. Jogurt grecki wymieszać z twarożkiem i przyprawami.
  4. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
  5. Powstałą pastę nakładać na połówki jaj.
  6. Na każdej garnirowanej połówce układać plastry łososia oraz kapary.

2. MORSKIE OCZKA :
SKŁADNIKI :
  • jaja (6)
  • żółtka (6)
  • majonez (60 g)
  • musztarda (60 g)
  • szczypiorek (pęczek)
  • kawior czarny (80 g)
  • przyprawy : pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE :
  1. Jaja ugotować na twardo.
  2. Ugotowane jaja przekroić wzdłuż na pół.
  3. Delikatnie wyciągnąć żółtka i przełożyć do miseczki.
  4. Dodać majonez, musztardę i przyprawy.
  5. Szczypiorek posiekać.
  6. Do pasty dodać posiekany szczypiorek.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Powstałą pastą garnirować połówki jaj.
  9. Udekorować kawiorem.

3. ESENCJA WIBRACJI :
SKŁADNIKI :
  • filet z kurczaka (200 g)
  • jaja (10)
  • bulion (1 l)
  • żelatyna (40 g)
  • marchew (50 g)
  • groszek (50 g)
PRZYGOTOWANIE :
  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  2. Jaja ugotować na twardo.
  3. Filet z kurczaka zawinąć w folię aluminiową.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut.
  5. Upieczony filet pokroić na mniejsze kawałki.
  6. Ugotowane jaja przekroić na pół.
  7. Zagotować bulion.
  8. Po chwili zdjąć z ognia i dodać żelatynę.
  9. Przygotować filiżanki do przetrzymywania galaretek.
  10. Do każdej wlać 2 łyżki bulionu i pozostawić do stężenia.
  11. Włożyć po połówce jaja (żółtkiem do dołu).
  12. Obłożyć jaja warzywami oraz kurczakiem.
  13. Zalać pozostałym bulionem.
  14. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

4. CZEKOLADOWY KLEKS 
SKŁADNIKI :
  • mąka pszenna (250 g)
  • mąka ziemniaczana (100 g)
  • kakao (10 g)
  • cukier (200 g)
  • jaja (6)
  • olej (200 ml)
  • proszek do pieczenia (10 g)
PRZYGOTOWANIE :
  1. Jaja ubić z cukrem na parze.
  2. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać olej.
  3. Mąkę ziemniaczaną przesiać do miski wraz z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać do masy jajecznej za pomocą drewnianej łyżki.
  5. Wymieszać.
  6. Nastawić piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
  7. Natłuścić formę do babki.
  8. 1/3 ciasta połączyć z kakao.
  9. 1/3 ciasta jasnego przelać do przygotowanej formy.
  10. Dodać 1/3 ciasta ciemnego.
  11. Zalać pozostałą częścią jasnego ciasta.
  12. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  13. Piec 45 minut.
SMACZNEGO !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz