W tym poście znajdziecie przepisy na kilka potraw z mojego świątecznego, wielkanocnego stołu. Może któryś z nich zainspiruje was do działania - zachęcam również do dzielenia się własnymi przepisami ;)
1. RÓŻOWE ŁEZKI :
SKŁADNIKI :
- jaja (6)
- jogurt grecki (100 g)
- twarożek śmietankowy (100 g)
- łosoś wędzony (150 g)
- kapary (50 g)
- sok z cytryny (15 ml)
- przyprawy : sól, pieprz, czosnek, kolendra
PRZYGOTOWANIE :
- Jaja ugotować na twardo.
- Ugotowane jaja przekroić na pół (wzdłuż).
- Jogurt grecki wymieszać z twarożkiem i przyprawami.
- Dodać sok z cytryny, wymieszać.
- Powstałą pastę nakładać na połówki jaj.
- Na każdej garnirowanej połówce układać plastry łososia oraz kapary.
2. MORSKIE OCZKA :
SKŁADNIKI :
- jaja (6)
- żółtka (6)
- majonez (60 g)
- musztarda (60 g)
- szczypiorek (pęczek)
- kawior czarny (80 g)
- przyprawy : pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE :
- Jaja ugotować na twardo.
- Ugotowane jaja przekroić wzdłuż na pół.
- Delikatnie wyciągnąć żółtka i przełożyć do miseczki.
- Dodać majonez, musztardę i przyprawy.
- Szczypiorek posiekać.
- Do pasty dodać posiekany szczypiorek.
- Dokładnie wymieszać.
- Powstałą pastą garnirować połówki jaj.
- Udekorować kawiorem.
3. ESENCJA WIBRACJI :
SKŁADNIKI :
- filet z kurczaka (200 g)
- jaja (10)
- bulion (1 l)
- żelatyna (40 g)
- marchew (50 g)
- groszek (50 g)
- Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Jaja ugotować na twardo.
- Filet z kurczaka zawinąć w folię aluminiową.
- Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut.
- Upieczony filet pokroić na mniejsze kawałki.
- Ugotowane jaja przekroić na pół.
- Zagotować bulion.
- Po chwili zdjąć z ognia i dodać żelatynę.
- Przygotować filiżanki do przetrzymywania galaretek.
- Do każdej wlać 2 łyżki bulionu i pozostawić do stężenia.
- Włożyć po połówce jaja (żółtkiem do dołu).
- Obłożyć jaja warzywami oraz kurczakiem.
- Zalać pozostałym bulionem.
- Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
4. CZEKOLADOWY KLEKS
SKŁADNIKI :
- mąka pszenna (250 g)
- mąka ziemniaczana (100 g)
- kakao (10 g)
- cukier (200 g)
- jaja (6)
- olej (200 ml)
- proszek do pieczenia (10 g)
PRZYGOTOWANIE :
- Jaja ubić z cukrem na parze.
- Pod koniec ubijania stopniowo dodawać olej.
- Mąkę ziemniaczaną przesiać do miski wraz z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
- Dodać do masy jajecznej za pomocą drewnianej łyżki.
- Wymieszać.
- Nastawić piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
- Natłuścić formę do babki.
- 1/3 ciasta połączyć z kakao.
- 1/3 ciasta jasnego przelać do przygotowanej formy.
- Dodać 1/3 ciasta ciemnego.
- Zalać pozostałą częścią jasnego ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec 45 minut.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz