Co to jest żywność funkcjonalna ?
- produkty lub ich składniki, które dostarczają organizmowi innych korzyści zdrowotnych (oprócz podstawowych składników odżywczych - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, mikroelementy)
- występowanie w sposób naturalny
- zwiększenie zawartości na skutek przetwarzania
- dodanie podczas procesów produkcji
- dobry wpływ na układ krążenia, układ trawienny
- zastosowanie w profilaktyce nowotworów złośliwych
Jaką rolę odgrywa w naszej diecie ?
- dodatek do zróżnicowanej diety
- nie jest elementem podstawowym codziennego wyżywienia
- podwyższanie świadomości zdrowotnej konsumentów
Składnik funkcjonalny - sterole roślinne :
- związki chemiczne podobne do cholesterolu
- obecność w wielu pokarmach pochodzenia roślinnego - orzechy, owoce, warzywa, zboża
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi - hamowanie wchłaniania w przewodzie pokarmowym
- 1-3 g steroli roślinnych dziennie
- dodawane do margaryny, płatków śniadaniowych, odtłuszczonego mleka, jogurtu naturalnego
Składnik funkcjonalny - prebiotyki i probiotyki :
- prebiotyki - substancje docierające do jelita niestrawione (proces fermentacji w jelicie grubym)
- probiotyki - wspomaganie odporności organizmu
- stymulacja rozwoju i aktywności korzystnych bakterii jelitowych
- zapobieganie zaparciom
- poprawianie wchłaniania wapnia - przeciwdziałanie osteoporozie
- zapobieganie rakowi jelita grubego
- obniżanie ilości bakterii chorobotwórczych w jelitach
- probiotyki : jogurty, przetwory z kwaśnego mleka
- prebiotyki : cebula, czosnek, szparagi, por, dodatek do chleba, dodatek do jogurtów
Składnik funkcjonalny - alkohole cukrowe :
- substancje słodzące
- zamiennik cukru w słodyczach, gumach do żucia, produktach dietetycznych
- ksylitol, sorbitol, mannitol
- brak całkowitego wchłaniania przez organizm - wspomaganie odchudzania
Znakowanie żywności :
- uregulowane przez Prawodawstwo Unii Europejskiej
- skład, oznakowanie, reklamacja żywności
- informacje o korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania danego produktu Np. kwas foliowy - zapobieganie wadom układu nerwowego płodu
- informacje o zawartości wapnia i jego roli w zapobieganiu osteoporozie
- informacje o zawartości kwasów omega 3 niezbędnych do zachowania zdrowia serca
- ochrona konsumentów przed wprowadzaniem w błąd
- udostępnienie niewielkiej ilości udokumentowanych badaniami klinicznymi informacji o produktach żywnościowych mających pozytywny wpływ na zdrowie w profilaktyce chorób przewlekłych
Składniki funkcjonalne w żywności :
- NIEROZPUSZCZALNY BŁONNIK - skórki owoców, skórki warzyw, zarodki pszenne - korzystny wpływ na układ trawienny; zapobieganie rakowi jelita grubego
- SPRZĘŻONY KWAS FOLIOWY - wołowina, jagnięcina - wspomaganie odchudzania; korzystny wpływ na układ odpornościowy
- LUTEINA I ZEAKSANTYNA - szpinak, kukurydza, jaja, cytrusy - korzystny wpływ na wzrok
- BIAŁKO SOI - ziarna soi, produkty sojowe - obniżenie ryzyka zawału serca
- ANTOCYJANY - owoce jagodowe, wiśnie, winogrona, bakłażan - działanie przeciwutleniające; korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu
- DITIOLOTIONY - warzywa kapustne - korzystny wpływ na układ odpornościowy
- IZOFLAWONY - ziarna soi, produkty sojowe - korzystny wpływ na kości; poprawienie odporności; łagodzenie objawów menopauzy
Żywność funkcjonalna :
- OWIES - zawartość beta-glukanu; obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego; obniżenie poziomu cholesterolu "złego" frakcji LDL; zapobieganie chorobom niedokrwiennym serca; zapobieganie zawałom serca
- PRODUKTY SOJOWE - zapobieganie zawałom serca; zapobieganie osteoporozie; zapobieganie nowotworom złośliwym; łagodzenie objawów menopauzy; zawartość fitoestrogenów
- SIEMIĘ LNIANE - zawartość kwasów tłuszczowych omega 3; zawartość lignanów (właściwości antyestrogenne); obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego; obniżenie poziomu cholesterolu "złego" frakcji LDL; pomaganie w zapobieganiu chorobom estrogenozależnym
- POMIDORY - zawartość likopenu; ochrona organizmu przed nowotworami złośliwymi; obniżenie ryzyka zachorowania na raka prostaty
- RYBY - zawartość kwasów tłuszczowych omega 3; redukcja poziomu cholesterolu; łagodzenie stanów zapalnych; zmniejszenie ryzyka zawału serca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz