czwartek, 23 lipca 2015

ZDROWIE : ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA

Co to jest żywność funkcjonalna ?

  • produkty lub ich składniki, które dostarczają organizmowi innych korzyści zdrowotnych (oprócz podstawowych składników odżywczych - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, mikroelementy)
  • występowanie w sposób naturalny
  • zwiększenie zawartości na skutek przetwarzania
  • dodanie podczas procesów produkcji
  • dobry wpływ na układ krążenia, układ trawienny
  • zastosowanie w profilaktyce nowotworów złośliwych
Jaką rolę odgrywa w naszej diecie ?


  • dodatek do zróżnicowanej diety
  • nie jest elementem podstawowym codziennego wyżywienia
  • podwyższanie świadomości zdrowotnej konsumentów
Składnik funkcjonalny - sterole roślinne :


  • związki chemiczne podobne do cholesterolu
  • obecność w wielu pokarmach pochodzenia roślinnego - orzechy, owoce, warzywa, zboża
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi - hamowanie wchłaniania w przewodzie pokarmowym
  • 1-3 g steroli roślinnych dziennie
  • dodawane do margaryny, płatków śniadaniowych, odtłuszczonego mleka, jogurtu naturalnego
Składnik funkcjonalny - prebiotyki i probiotyki :


  • prebiotyki - substancje docierające do jelita niestrawione (proces fermentacji w jelicie grubym)
  • probiotyki - wspomaganie odporności organizmu
  • stymulacja rozwoju i aktywności korzystnych bakterii jelitowych
  • zapobieganie zaparciom
  • poprawianie wchłaniania wapnia - przeciwdziałanie osteoporozie
  • zapobieganie rakowi jelita grubego
  • obniżanie ilości bakterii chorobotwórczych w jelitach
  • probiotyki : jogurty, przetwory z kwaśnego mleka
  • prebiotyki : cebula, czosnek, szparagi, por, dodatek do chleba, dodatek do jogurtów
Składnik funkcjonalny - alkohole cukrowe :


  • substancje słodzące 
  • zamiennik cukru w słodyczach, gumach do żucia, produktach dietetycznych
  • ksylitol, sorbitol, mannitol
  • brak całkowitego wchłaniania przez organizm - wspomaganie odchudzania
Znakowanie żywności :


  • uregulowane przez Prawodawstwo Unii Europejskiej
  • skład, oznakowanie, reklamacja żywności
  • informacje o korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania danego produktu Np. kwas foliowy - zapobieganie wadom układu nerwowego płodu
  • informacje o zawartości wapnia i jego roli w zapobieganiu osteoporozie
  • informacje o zawartości kwasów omega 3 niezbędnych do zachowania zdrowia serca
  • ochrona konsumentów przed wprowadzaniem w błąd
  • udostępnienie niewielkiej ilości udokumentowanych badaniami klinicznymi informacji o produktach żywnościowych mających pozytywny wpływ na zdrowie w profilaktyce chorób przewlekłych
Składniki funkcjonalne w żywności :


  1. NIEROZPUSZCZALNY BŁONNIK - skórki owoców, skórki warzyw, zarodki pszenne - korzystny wpływ na układ trawienny; zapobieganie rakowi jelita grubego
  2. SPRZĘŻONY KWAS FOLIOWY - wołowina, jagnięcina - wspomaganie odchudzania; korzystny wpływ na układ odpornościowy
  3. LUTEINA I ZEAKSANTYNA - szpinak, kukurydza, jaja, cytrusy - korzystny wpływ na wzrok
  4. BIAŁKO SOI - ziarna soi, produkty sojowe - obniżenie ryzyka zawału serca
  5. ANTOCYJANY - owoce jagodowe, wiśnie, winogrona, bakłażan - działanie przeciwutleniające; korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu
  6. DITIOLOTIONY - warzywa kapustne - korzystny wpływ na układ odpornościowy
  7. IZOFLAWONY - ziarna soi, produkty sojowe - korzystny wpływ na kości; poprawienie odporności; łagodzenie objawów menopauzy
Żywność funkcjonalna :


  1. OWIES - zawartość beta-glukanu; obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego; obniżenie poziomu cholesterolu "złego" frakcji LDL; zapobieganie chorobom niedokrwiennym serca; zapobieganie zawałom serca
  2. PRODUKTY SOJOWE - zapobieganie zawałom serca; zapobieganie osteoporozie; zapobieganie nowotworom złośliwym; łagodzenie objawów menopauzy; zawartość fitoestrogenów
  3. SIEMIĘ LNIANE - zawartość kwasów tłuszczowych omega 3; zawartość lignanów (właściwości antyestrogenne); obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego; obniżenie poziomu cholesterolu "złego" frakcji LDL; pomaganie w zapobieganiu chorobom estrogenozależnym
  4. POMIDORY - zawartość likopenu; ochrona organizmu przed nowotworami złośliwymi; obniżenie ryzyka zachorowania na raka prostaty
  5. RYBY - zawartość kwasów tłuszczowych omega 3; redukcja poziomu cholesterolu; łagodzenie stanów zapalnych; zmniejszenie ryzyka zawału serca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz