Sezon na ogórki rozpoczęty, zielone warzywa gruntowe dostępne w warzywniakach, na targowiskach czy też własnoręcznie wykopane, więc nic nie staje na przeszkodzie by pomyśleć o zdrowych przetworach na zimę. Pewnie każdy z was jadł kiedyś ogórki małosolne, ale ten przepis różni się od innych dodatkiem... musztardy, która zmienia diametralnie ich smak. Dzięki niej stają się bardziej wyraziste,wyrafinowane, po prostu przepyszne ! Odkąd pierwszy raz zdecydowałam się na tą małą zmianę, nie chcę już wracać do tradycyjnej receptury.
SKŁADNIKI:
- ogórki gruntowe (2 kg)
- woda (1 l 250 ml)
- ocet 10 % (250 ml)
- cukier biały (250 g)
- musztarda (75 g)
- sól (45 g)
- przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy, koper
- Wodę przelać do garnka.
- Dodać cukier biały, ocet, sól i musztardę.
- Wszystkie składniki zagotować - kilkukrotnie mieszając.
- Gotową zalewę ostudzić.
- Umyć i wyparzyć słoiki.
- Ogórki gruntowe umyć i pokroić wzdłuż.
- Przełożyć pokrojone ogórki do słoików.
- Dodać po 2 ziela angielskie, liść laurowy i gałązkę kopru do każdego ze słoików.
- Zalać wcześniej przygotowaną zalewą i szczelnie zamknąć.
- Pasteryzować około 5 minut.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz