czwartek, 23 lipca 2015

MAŁOSOLNE INACZEJ

Sezon na ogórki rozpoczęty, zielone warzywa gruntowe dostępne w warzywniakach, na targowiskach czy też własnoręcznie wykopane, więc nic nie staje na przeszkodzie by pomyśleć o zdrowych przetworach na zimę. Pewnie każdy z was jadł kiedyś ogórki małosolne, ale ten przepis różni się od innych dodatkiem... musztardy, która zmienia diametralnie ich smak. Dzięki niej stają się bardziej wyraziste,wyrafinowane, po prostu przepyszne ! Odkąd pierwszy raz zdecydowałam się na tą małą zmianę, nie chcę już wracać do tradycyjnej receptury.
SKŁADNIKI:
  • ogórki gruntowe (2 kg)
  • woda (1 l 250 ml)
  • ocet 10 % (250 ml)
  • cukier biały (250 g)
  • musztarda (75 g)
  • sól (45 g)
  • przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy, koper
PRZYGOTOWANIE :
  1. Wodę przelać do garnka.
  2. Dodać cukier biały, ocet, sól i musztardę.
  3. Wszystkie składniki zagotować - kilkukrotnie mieszając.
  4. Gotową zalewę ostudzić.
  5. Umyć i wyparzyć słoiki.
  6. Ogórki gruntowe umyć i pokroić wzdłuż.
  7. Przełożyć pokrojone ogórki do słoików.
  8. Dodać po 2 ziela angielskie, liść laurowy i gałązkę kopru do każdego ze słoików.
  9. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą i szczelnie zamknąć.
  10. Pasteryzować około 5 minut.
SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz