piątek, 24 lipca 2015

CAPELLETTI I ORZECH W LOMBARDII

Uwielbiam dania kuchni włoskiej, a najbardziej wszelkiego rodzaju moderacje sosów do makaronów, kształtu samego makaronu czy nadzienia, jakim wzbogaca się jego smak. Tym razem przepis na nieco bardziej wykwintne danie obiadowe, które może być też doskonałym pomysłem na romantyczną kolację we dwoje.
SKŁADNIKI :
(makaron)
  • mąka pszenna (250 g)
  • semolina (250 g)
  • jaja (4)
  • oliwa z oliwek (15 ml)
  • sól
  • woda do zarabiania ciasta
(nadzienie)
  • ser gorgonzola (200 g)
  • orzechy włoskie (150 g)
  • masło (30 g)
PRZYGOTOWANIE :
  1. Na stolnicę przesiać mąkę pszenną i semolinę.
  2. Ułożyć z nich kopczyk i zrobić wgłębienie.
  3. Wbić jaja.
  4. Dodać sól oraz oliwę z oliwek.
  5. Wstępnie zarobić ciasto.
  6. Dolewając wody zarabiać ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Tak wyrobione ciasto przykryć nawilżoną ściereczką i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  8. Na rozgrzaną patelnię przełożyć masło i roztopić.
  9. Ser gorgonzola pokroić na mniejsze kawałki.
  10. Dodać do roztopionego tłuszczu i cały czas mieszając gotować na małym ogniu.
  11. Orzechy włoskie drobno posiekać.
  12. Gdy ser gorgonzola nabierze konsystencji gęstej śmietany, dodać orzechy.
  13. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  14. Przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia.
  15. Wcześniej przygotowane ciasto makaronowe rozwałkować (grubość kartki papieru).
  16. Rozwałkowane ciasto pociąć na pionowe pasy.
  17. Z pasów powycinać kwadraty (około 4 cm)
  18. W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oliwy z oliwek.
  19. Na każdy z kwadratów wyłożyć trochę farszu i złożyć po przekątnej w trójkąt.
  20. Złapać obydwa rogi trójkąta i skleić razem na kształt przypominający kapelusz.
  21. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać przygotowane capelletti i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia.




















SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz