Co to jest dziczyzna ?
- mięso z sarny, dzika, królika, jelenia
- zwierzęta dzikie i zwierzęta hodowlane
- delikatne i chude
- mocny smak
- w formie filetów, steków, mięsa mielonego, mięsa suszonego, produktów wędliniarskich
- szereg aromatów (w zależności od dodatków)
Jakie składniki odżywcze zawiera ?
- białko
- witamina B12, B2, B6
- żelazo
- cynk
- fosfor
- niacyny
- selen
- miedź
- niskotłuszczowe ( poniżej 4g na 100 g mięsa)
- kwasy tłuszczowe omega 3
Dziczyzna a niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza (anemia) :
- dobre źródło żelaza
- hemoglobina - transport tlenu w organizmie - wytwarzanie energii i przemiany materii
- miesiączkujące kobiety, matki karmiące, kobiety ciężarne, osoby podczas rekonwalescencji, dzieci w okresie dorastania, nastolatki
W jaki sposób jedzenie dziczyzny chroni serce ?
- niska zawartość mało nasyconych tłuszczów
- wysoka zawartość witamin B6, B12 - zapobieganie gromadzeniu się homocysteiny (uszkodzenie naczyń krwionośnych, rozwój miażdżycy, choroba niedokrwienna serca)
- obecność kwasów tłuszczowych omega 3 - wspomaganie pracy serca, zapobieganie skrzeplinom
Co to jest sprzężony kwas linolowy ?
- CLA
- typ tłuszczu obecny w mięsie zwierząt przeżuwających pokarm
- działanie antynowotworowe
- redukcja tkanki tłuszczowej (zwłaszcza brzuszna)
- korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi
Dlaczego białko jest ważne ?
- zdrowie kości, mięśni, skóry, włosów, paznokci
- trawienie pokarmów
- rozkładanie obcych dla organizmu substancji chemicznych
- regularne spożywanie
Składniki odżywcze w wybranej dziczyźnie (100 g) :
- DUSZONY KRÓLIK :
- energia (kcal) - 170
- białko (g) - 29
- tłuszcz całkowity (g) - 5,5
- tłuszcze omega 3 (mg) - 340
- żelazo (mg) - 1
- cynk (mg) - 2
- PIECZONA SARNINA :
- energia (kcal) - 159
- białko (g) - 33
- tłuszcz całkowity (g) - 3
- tłuszcze omega 3 (mg) - 53
- żelazo (mg) - 5
- cynk (mg) - 3
- GRILLOWANY DZIK :
- energia (kcal) - 116
- białko (g) - 27
- tłuszcz całkowity (g) - 7,5
- tłuszcze omega 3 (mg) - 102
- żelazo (mg) - 4
- cynk (mg) - 4
Zalecane spożycie dziczyzny :
- chude czerwone mięso (w tym dziczyzna) - 3 - 4 razy w tygodniu
- porcja : 150 g
- duszona lub gotowana (łatwo wysychające mięso)
Ważne informacje :
- ZALETY - niska zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, obfitość żelaza zapobiegającemu niedokrwistości, zawartość sprzężonego kwasu linolowego o działaniu antynowotworowym
- WADY - zawartość puryn prowadzących do nasilenia objawów dny moczanowej, możliwość wystąpienia alergii, konieczność przebadania na obecność włośnia krętego (włośnica - choroba zakaźna)
- KUPOWANIE I PRZECHOWYWANIE - mięso zwierząt młodych (ciemne, delikatne, biały tłuszcz), sprawdzanie dat przydatności do spożycia
Sposoby na dziczyznę :
- Z JEŻYNAMI - 4 steki sarniny oprószyć solą i czarnym pieprzem; usmażyć na oliwie przez 2 minuty z każdej strony; w rondelku zagotować szklankę bulionu wołowego i 3 łyżki dżemu jeżynowego; dodać świeże jeżyny i steki sarniny; gotować 2 minuty
- SMAŻONA - 4 filety z królika oprószyć solą i czarnym pieprzem; usmażyć na łyżce oliwy przez 3 minuty z obydwu stron; obłożyć plasterkami czosnku i jałowcem; odstawić na 5 minut i później podawać
- ZAPIEKANKA - do żaroodpornego naczynia przełożyć pokrojonego królika, posiekaną cebulę, 400 g krojonych pomidorów, szklankę czerwonego wina, 3 łyżki skrojonego boczku i liść laurowy; całość piec 3 godziny w 160 stopniach Celsjusza pod przykryciem
- RAGOUT - cebulę, 3 ząbki czosnku, łodygę selera naciowego i marchew drobno posiekać; warzywa podsmażyć na łyżce oliwy; dodać 500 g mielonego mięsa z dzika i zrumienić; dolać szklankę czerwonego wina i 400 g pomidorów z puszki; dusić na wolnym ogniu; podawać z ugotowanym makaronem i startym serem typu parmezan
- W SOSIE MUSZTARDOWYM - comber z królika pokroić na niewielkie kawałki; obtoczyć w mące i zrumienić na maśle; dodać 3 łyżki białego wina i podgrzewać do jego odparowania; dodać 3/4 szklanki śmietany 12% i 2 łyżki musztardy francuskiej; udusić na wolnym ogniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz