wtorek, 28 lipca 2015

ZDROWIE : DZICZYZNA

Co to jest dziczyzna ?

  • mięso z sarny, dzika, królika, jelenia
  • zwierzęta dzikie i zwierzęta hodowlane
  • delikatne i chude
  • mocny smak
  • w formie filetów, steków, mięsa mielonego, mięsa suszonego, produktów wędliniarskich
  • szereg aromatów (w zależności od dodatków)
Jakie składniki odżywcze zawiera ?


  • białko
  • witamina B12, B2, B6
  • żelazo
  • cynk
  • fosfor
  • niacyny
  • selen
  • miedź
  • niskotłuszczowe ( poniżej 4g na 100 g mięsa)
  • kwasy tłuszczowe omega 3
Dziczyzna a niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza (anemia) :


  • dobre źródło żelaza
  • hemoglobina - transport tlenu w organizmie - wytwarzanie energii i przemiany materii
  • miesiączkujące kobiety, matki karmiące, kobiety ciężarne, osoby podczas rekonwalescencji, dzieci w okresie dorastania, nastolatki
W jaki sposób jedzenie dziczyzny chroni serce ?


  • niska zawartość mało nasyconych tłuszczów
  • wysoka zawartość witamin B6, B12 - zapobieganie gromadzeniu się homocysteiny (uszkodzenie naczyń krwionośnych, rozwój miażdżycy, choroba niedokrwienna serca)
  • obecność kwasów tłuszczowych omega 3 - wspomaganie pracy serca, zapobieganie skrzeplinom
Co to jest sprzężony kwas linolowy ?


  • CLA
  • typ tłuszczu obecny w mięsie zwierząt przeżuwających pokarm
  • działanie antynowotworowe
  • redukcja tkanki tłuszczowej (zwłaszcza brzuszna)
  • korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi
Dlaczego białko jest ważne ?


  • zdrowie kości, mięśni, skóry, włosów, paznokci
  • trawienie pokarmów
  • rozkładanie obcych dla organizmu substancji chemicznych
  • regularne spożywanie
Składniki odżywcze w wybranej dziczyźnie (100 g) :


  1. DUSZONY KRÓLIK :
  • energia (kcal) - 170
  • białko (g) - 29
  • tłuszcz całkowity (g) - 5,5
  • tłuszcze omega 3 (mg) - 340
  • żelazo (mg) - 1
  • cynk (mg) - 2
  1. PIECZONA SARNINA :
  • energia (kcal) - 159
  • białko (g) - 33
  • tłuszcz całkowity (g) - 3
  • tłuszcze omega 3 (mg) - 53
  • żelazo (mg) - 5
  • cynk (mg) - 3
  1. GRILLOWANY DZIK :
  • energia (kcal) - 116
  • białko (g) - 27
  • tłuszcz całkowity (g) - 7,5
  • tłuszcze omega 3 (mg) - 102
  • żelazo (mg) - 4
  • cynk (mg) - 4
Zalecane spożycie dziczyzny :

  • chude czerwone mięso (w tym dziczyzna) - 3 - 4 razy w tygodniu
  • porcja : 150 g
  • duszona lub gotowana (łatwo wysychające mięso)
Ważne informacje :
  1. ZALETY - niska zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, obfitość żelaza zapobiegającemu niedokrwistości, zawartość sprzężonego kwasu linolowego o działaniu antynowotworowym
  2. WADY - zawartość puryn prowadzących do nasilenia objawów dny moczanowej, możliwość wystąpienia alergii, konieczność przebadania na obecność włośnia krętego (włośnica - choroba zakaźna)
  3. KUPOWANIE I PRZECHOWYWANIE - mięso zwierząt młodych (ciemne, delikatne, biały tłuszcz), sprawdzanie dat przydatności do spożycia
Sposoby na dziczyznę :
  1. Z JEŻYNAMI - 4 steki sarniny oprószyć solą i czarnym pieprzem; usmażyć na oliwie przez 2 minuty z każdej strony; w rondelku zagotować szklankę bulionu wołowego i 3 łyżki dżemu jeżynowego; dodać świeże jeżyny i steki sarniny; gotować 2 minuty
  2. SMAŻONA - 4 filety z królika oprószyć solą i czarnym pieprzem; usmażyć na łyżce oliwy przez 3 minuty z obydwu stron; obłożyć plasterkami czosnku i jałowcem; odstawić na 5 minut i później podawać
  3. ZAPIEKANKA - do żaroodpornego naczynia przełożyć pokrojonego królika, posiekaną cebulę, 400 g krojonych pomidorów, szklankę czerwonego wina, 3 łyżki skrojonego boczku i liść laurowy; całość piec 3 godziny w 160 stopniach Celsjusza pod przykryciem
  4. RAGOUT - cebulę, 3 ząbki czosnku, łodygę selera naciowego i marchew drobno posiekać; warzywa podsmażyć na łyżce oliwy; dodać 500 g mielonego mięsa z dzika i zrumienić; dolać szklankę czerwonego wina i 400 g pomidorów z puszki; dusić na wolnym ogniu; podawać z ugotowanym makaronem i startym serem typu parmezan
  5. W SOSIE MUSZTARDOWYM - comber z królika pokroić na niewielkie kawałki; obtoczyć w mące i zrumienić na maśle; dodać 3 łyżki białego wina i podgrzewać do jego odparowania; dodać 3/4 szklanki śmietany 12% i 2 łyżki musztardy francuskiej; udusić na wolnym ogniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz