Nie wiem jak wy, ale ja ubóstwiam tego, kto wymyślił ciasteczka przekładane masą. Czy byłyby to "HIT'y" , "Oreo" czy inne markizy, po prostu nie mogę im się oprzeć i zjadałabym je przysłowiowymi kilogramami. Właśnie dla takich "ciasteczkowych potworów" powstał przepis na 2W1, czyli korzenne ciasteczka przekładane prawdziwie orzechowym kremem.
SKŁADNIKI :
(ciastka)
- mąka pszenna (300 g)
- masło (125 g)
- cukier brązowy (50 g)
- jajo (1)
- proszek do pieczenia (łyżeczka)
- przyprawy : cynamon, imbir, przyprawa do pierników
- orzechy ziemne (200 g)
- sól
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąkę.
- Dodać proszek do pieczenia i przyprawy - wymieszać.
- Do drugiej miski przełożyć masło.
- Dodać cukier i utrzeć na bladożółtą masę.
- Dodać jajo i połączyć z masą.
- Stopniowo dosypywać suche składniki - cały czas miksując.
- Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę.
- Wyrabiać rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotowe ciasto cienko rozwałkować.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać okrągłe ciasteczka.
- Przygotowane ciasteczka przełożyć na przygotowaną blachę.
- Piec w rozgrzanym piekarniku 15 minut.
- Rozgrzać suchą patelnię.
- Przełożyć na patelnię orzechy i uprażyć na złoto.
- Odstawić do wystudzenia.
- Przełożyć uprażone orzechy ziemne do wysokiego naczynia.
- Dodać sól i zmielić za pomocą blendera na krem.
- Upieczone ciastka ostudzić.
- Jedną połówkę ciastka smarować przygotowanym kremem orzechowym i przykrywać drugą połówką.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz