poniedziałek, 27 lipca 2015

2W1

Nie wiem jak wy, ale ja ubóstwiam tego, kto wymyślił ciasteczka przekładane masą. Czy byłyby to "HIT'y" , "Oreo" czy inne markizy, po prostu nie mogę im się oprzeć i zjadałabym je przysłowiowymi kilogramami. Właśnie dla takich "ciasteczkowych potworów" powstał przepis na 2W1, czyli korzenne ciasteczka przekładane prawdziwie orzechowym kremem.
SKŁADNIKI :
(ciastka)
  • mąka pszenna (300 g)
  • masło (125 g)
  • cukier brązowy (50 g)
  • jajo (1) 
  • proszek do pieczenia (łyżeczka)
  • przyprawy : cynamon, imbir, przyprawa do pierników
(krem)
  • orzechy ziemne (200 g)
  • sól
PRZYGOTOWANIE :
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do miski przesiać mąkę.
  4. Dodać proszek do pieczenia i przyprawy - wymieszać.
  5. Do drugiej miski przełożyć masło.
  6. Dodać cukier i utrzeć na bladożółtą masę.
  7. Dodać jajo i połączyć z masą.
  8. Stopniowo dosypywać suche składniki - cały czas miksując.
  9. Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę.
  10. Wyrabiać rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji.
  11. Gotowe ciasto cienko rozwałkować.
  12. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać okrągłe ciasteczka.
  13. Przygotowane ciasteczka przełożyć na przygotowaną blachę.
  14. Piec w rozgrzanym piekarniku 15 minut.
  15. Rozgrzać suchą patelnię.
  16. Przełożyć na patelnię orzechy i uprażyć na złoto.
  17. Odstawić do wystudzenia.
  18. Przełożyć uprażone orzechy ziemne do wysokiego naczynia.
  19. Dodać sól i zmielić za pomocą blendera na krem.
  20. Upieczone ciastka ostudzić.
  21. Jedną połówkę ciastka smarować przygotowanym kremem orzechowym i przykrywać drugą połówką.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz