środa, 29 lipca 2015

EKSPLOZJA KOLORÓW

Tym razem pokusiłam się o zrobienie domowego makaronu ryżowego i zestawienie go z ręcznie robionym pesto. Oczywiście ciężko mi było wybrać spośród smaku bazylii i papryki czerwonej, więc zrobiłam obydwa warianty tego przepysznego, włoskiego sosu. Może i poświęcimy czas na zabawę w kuchni, ale czy nie warto poświęcić tych cennych minut na przygotowanie kolorowego, zachęcającego do jedzenia, sycącego oraz przede wszystkim zdrowego obiadu ? Spróbujcie sami ! (Makaron z pesto sprawdza się również w roli lunchu do pracy).
SKŁADNIKI :
(makaron)
  • mąka ryżowa (500 g)
  • woda
  • sól
  • oliwa do gotowania
(pesto z bazylii)
  • bazylia (50 g)
  • orzechy włoskie (10 g)
  • tarty parmezan (20 g)
  • sól
  • oliwa z oliwek
(pesto z papryki i pomidorów)
  • papryka czerwona (100 g)
  • pomidor (100 g)
  • papryczka pepperoni (1/2 sztuki)
  • ząbek czosnku
  • olej (5 ml)
  • cukier (1/2 łyżeczki)
  • ocet 5 % (łyżka)
  • przyprawy : sól, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
  1. W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oliwy z oliwek.
  2. Na stolnicę przesiać mąkę ryżową, sól i stopniowo dodawać wodę.
  3. Wyrabiać na zwarte, elastyczne ciasto.
  4. Gotowe ciasto cienko rozwałkować.
  5. Pokroić w prostokątne płaty i nałożyć jeden na drugi.
  6. Wycinać podłużne wstęgi.
  7. Makaron ryżowy gotować we wrzątku al dente.
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  9. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  10. Bazylię umyć i osuszyć.
  11. Orzechy włoskie obrać.
  12. Bazylię i orzechy przełożyć do miski i wymieszać ze startym parmezanem.
  13. Stopniowo dolewać oliwę, jednocześnie ucierając wszystkie składniki za pomocą blendera.
  14. Gotowe pesto z bazylii doprawić solą i wymieszać.
  15. Przełożyć do czystej miseczki.
  16. Czerwoną paprykę, paprykę pepperoni i pomidory przełożyć na przygotowaną blachę.
  17. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.
  18. Upieczone papryki przełożyć do foliowego woreczka i szczelnie zamknąć.
  19. Pozostawić na kilkanaście minut.
  20. Z papryk usunąć skórkę i nasiona oraz pokroić w kostkę.
  21. Z pomidorów usunąć skórkę i pokroić w kostkę.
  22. Pokrojone warzywa przełożyć na durszlak i przemieszać.
  23. Odstawić na 1h do odcieknięcia soku.
  24. Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  25. Pozbawione nadmiaru soków i pokrojone warzywa przełożyć do garnka.
  26. Dodać olej i smażyć ciągle mieszając.
  27. Po usmażeniu ściągnąć z ognia.
  28. Dodać ocet, sól, cukier, czosnek i natkę pietruszki.
  29. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
  30. Gotowe pesto z czerwonej papryki i pomidorów przełożyć do czystej miseczki.
  31. Podawać z ugotowanym makaronem i uprażonymi na suchej patelni nasionami.





SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz