wtorek, 21 lipca 2015

ZDROWIE : CUKINIA I KABACZEK

Kilka słów o cukinii i kabaczku :
  • rodzina dyniowatych - krewni melona i ogórka
  • jadalne w całości - miąższ, skórka, nasiona
  • kwiaty cukinii nadają się do panierowania i smażenia
  • różne odmiany - kolor, kształt, smak
  • kuchnia śródziemnomorska - surowe, gotowane, pieczone
Składniki odżywcze :
  • witamina C
  • mangan, magnez, potas, kwas foliowy, fosfor, miedź
  • błonnik
  • niska kaloryczność
  • woda
Czy cukinia jest naturalnym źródłem witaminy C ?
  • dwie średnie cukinie = mała pomarańcza (50 mg witaminy C)
  • surowe warzywo
  • gotowana na parze nie w wodzie
Wpływ cukinii na serce :
  • magnez - zmniejszenie ryzyka arytmii serca; tonizujący wpływ na układ nerwowy
  • potas - obniżenie ciśnienia krwi
  • beta-karoten i witamina C- powstrzymanie odkładania blaszek cholesterolowych w ścianach tętnic - hamowanie rozwoju miażdżycy
  • foliany - rozkład homocysteiny - zmniejszenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu
  • błonnik - obniżenie poziomu cholesterolu we krwi - redukcja ryzyka choroby niedokrwiennej serca
Czy cukinia pomaga utrzymać prawidłową masę ciała ?
  • duża zawartość wody
  • wysoka zawartość błonnika
  • niskokaloryczność
  • cenna u osób dbających o linię
  • wypełnienie żołądka - uczucie sytości
  • zmniejszenie apetytu - pomoc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała
Składniki odżywcze cukinii (200 g):
  • energia (kcal) - 26
  • woda (g) - 143
  • błonnik (g) - 2,5
  • witamina C (mg) - 36
  • potas (mg) - 250
  • miedź (mg) - 0,08
Ważne informacje :
  1. ZALETY - składniki odżywcze dobre dla serca; bogactwo witaminy C; duża zawartość wody i błonnika; zapewnienie uczucia sytości i odpowiedniego nawodnienia; pomoc w kontrolowaniu masy ciała
  2. WADY - zawartość szczawianów, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych i żółciowych
  3. KUPOWANIE I PRZECHOWYWANIE - szukaj kabaczków i cukinii o dużym ciężarze i małej wielkości z błyszczącą skórką; uważaj by nie uszkodzić warzyw; nieumyte w plastikowej torebce w lodówce; nie dłużej niż 7 dni
Sposoby na kabaczek i cukinię :
  1. Fettucine - cukinię pokroić w paski; czosnek i bazylię drobno posiekać; paski cukinii, posiekany czosnek i bazylię zrumienić na oliwie; rozłożyć na ugotowany makaron fettucine; posypać startym parmezanem
  2. Minestrone - posiekać cebulę, ząbek czosnku i 3 plastry bekonu; wszystkie składniki podsmażyć na  2 łyżkach oliwy; dodać 500 g pokrojonej cukini; dolać litr bulionu; dodać 3 łyżki ryżu; ugotować; podawać posypane parmezanem
  3. Pieczone - kabaczek pokroić w grube plastry; plastry rozłożyć na blasze; skropić oliwą; posypać posiekanym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem; piec w 180 stopniach Celsjusza do zrumienienia
  4. Na parze - kabaczek pokroić w plastry; ugotować na parze i przełożyć do miski; dodać margarynę; posypać posiekaną natką pietruszki, bazylią, szczypiorkiem, czosnkiem, solą morską, pieprzem i wymieszać do rozpuszczenia margaryny
  5. Zapiekanka - posiekać cukinię; ugotować i odsączyć; do miski przełożyć margarynę i zetrzeć ser cheddar; dodać cukinię i wymieszać; przełożyć do żaroodpornego naczynia; posypać bułką tartą i startym parmezanem; piec w 180 stopniach Celsjusza do roztopienia sera i zrumienienia bułki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz