Kilka słów o cukinii i kabaczku :
- rodzina dyniowatych - krewni melona i ogórka
- jadalne w całości - miąższ, skórka, nasiona
- kwiaty cukinii nadają się do panierowania i smażenia
- różne odmiany - kolor, kształt, smak
- kuchnia śródziemnomorska - surowe, gotowane, pieczone
Składniki odżywcze :
- witamina C
- mangan, magnez, potas, kwas foliowy, fosfor, miedź
- błonnik
- niska kaloryczność
- woda
Czy cukinia jest naturalnym źródłem witaminy C ?
- dwie średnie cukinie = mała pomarańcza (50 mg witaminy C)
- surowe warzywo
- gotowana na parze nie w wodzie
Wpływ cukinii na serce :
- magnez - zmniejszenie ryzyka arytmii serca; tonizujący wpływ na układ nerwowy
- potas - obniżenie ciśnienia krwi
- beta-karoten i witamina C- powstrzymanie odkładania blaszek cholesterolowych w ścianach tętnic - hamowanie rozwoju miażdżycy
- foliany - rozkład homocysteiny - zmniejszenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu
- błonnik - obniżenie poziomu cholesterolu we krwi - redukcja ryzyka choroby niedokrwiennej serca
Czy cukinia pomaga utrzymać prawidłową masę ciała ?
- duża zawartość wody
- wysoka zawartość błonnika
- niskokaloryczność
- cenna u osób dbających o linię
- wypełnienie żołądka - uczucie sytości
- zmniejszenie apetytu - pomoc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała
Składniki odżywcze cukinii (200 g):
- energia (kcal) - 26
- woda (g) - 143
- błonnik (g) - 2,5
- witamina C (mg) - 36
- potas (mg) - 250
- miedź (mg) - 0,08
Ważne informacje :
- ZALETY - składniki odżywcze dobre dla serca; bogactwo witaminy C; duża zawartość wody i błonnika; zapewnienie uczucia sytości i odpowiedniego nawodnienia; pomoc w kontrolowaniu masy ciała
- WADY - zawartość szczawianów, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych i żółciowych
- KUPOWANIE I PRZECHOWYWANIE - szukaj kabaczków i cukinii o dużym ciężarze i małej wielkości z błyszczącą skórką; uważaj by nie uszkodzić warzyw; nieumyte w plastikowej torebce w lodówce; nie dłużej niż 7 dni
Sposoby na kabaczek i cukinię :
- Fettucine - cukinię pokroić w paski; czosnek i bazylię drobno posiekać; paski cukinii, posiekany czosnek i bazylię zrumienić na oliwie; rozłożyć na ugotowany makaron fettucine; posypać startym parmezanem
- Minestrone - posiekać cebulę, ząbek czosnku i 3 plastry bekonu; wszystkie składniki podsmażyć na 2 łyżkach oliwy; dodać 500 g pokrojonej cukini; dolać litr bulionu; dodać 3 łyżki ryżu; ugotować; podawać posypane parmezanem
- Pieczone - kabaczek pokroić w grube plastry; plastry rozłożyć na blasze; skropić oliwą; posypać posiekanym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem; piec w 180 stopniach Celsjusza do zrumienienia
- Na parze - kabaczek pokroić w plastry; ugotować na parze i przełożyć do miski; dodać margarynę; posypać posiekaną natką pietruszki, bazylią, szczypiorkiem, czosnkiem, solą morską, pieprzem i wymieszać do rozpuszczenia margaryny
- Zapiekanka - posiekać cukinię; ugotować i odsączyć; do miski przełożyć margarynę i zetrzeć ser cheddar; dodać cukinię i wymieszać; przełożyć do żaroodpornego naczynia; posypać bułką tartą i startym parmezanem; piec w 180 stopniach Celsjusza do roztopienia sera i zrumienienia bułki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz