wtorek, 21 lipca 2015

MOKRY LAS

Tym razem coś dla fanów "mokrych" ciast, typowych dla kuchni amerykańskiej. Przepisy na takie wypieki są nie tylko proste, ale także nie wymagają kupowania wielu składników, specjalnego sprzętu, a nawet nie zajmują wiele czasu, przy okazji oszczędzając bałaganu w kuchni. Czyli jednym słowem : przepis dla leniucha - łasucha !
SKŁADNIKI :
  • mąka pszenna (350 g)
  • cukier biały (200 g)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • jajo (1)
  • mleko (200 ml)
  • olej rzepakowy (50 ml)
  • jagody lub borówki amerykańskie (300 g)
PRZYGOTOWANIE :
  1. Piekarnik nastawić na 200 stopni Celsjusza.
  2. Prostokątną formę do pieczenia ("keksówkę") wyłożyć papierem.
  3. Do miski przesiać mąkę.
  4. Dodać cukier biały, proszek do pieczenia i wymieszać.
  5. Do miski wybić jajo i roztrzepać widelcem.
  6. Dolać mleko cały czas mieszając.
  7. Dolać olej i wymieszać.
  8. Dodać mokre składniki do suchych składników.
  9. Dokładnie wymieszać, by ciasto nie miało grudek.
  10. Dodać owoce i delikatnie wymieszać.
  11. Przelać do przygotowanej formy.
  12. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20- 30 minut.


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz