poniedziałek, 20 lipca 2015

SMAKOŁYKI Z KŁOSA

Każdy z nas wie, że powinniśmy jeść co najmniej 5 pełnowartościowych, różnorodnych posiłków dziennie, ale niestety, nie zawsze mamy czas, aby zjeść w domu i sięgamy po niezdrowe przekąski lub "zapychamy" żołądek daniami z barów szybkiej obsługi. Oto przepis na zbożowe ciasteczka, które są nie tylko zdrowe, lecz również pożywne, więc mogą z powodzeniem stanowić doskonałą przekąskę w pracy, szkole, podróży.
SKŁADNIKI :
  • ziarna słonecznika (250 g)
  • masło (220 g)
  • płatki owsiane (300 g)
  • cukier brązowy (150 g)
  • mąka razowa (250 g)
  • proszek do pieczenia (łyżeczka)
  • ziarna słonecznika do posypania
PRZYGOTOWANIE :
  1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
  2. Uprażone ziarna słonecznika przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia.
  3. Masło przełożyć do miski.
  4. Dosypać cukier i utrzeć na puszystą masę.
  5. Do masy maślanej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  6. Zmiksować na gładką masę.
  7. Piekarnik nastawić na 190 stopni Celsjusza.
  8. Dodać płatki owsiane oraz ostudzone ziarna słonecznika.
  9. Wymieszać.
  10. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  11. Z masy formować ciasteczka i układać na przygotowanej blaszy.
  12. Ciasteczka udekorować ziarnami słonecznika i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  13. Piec 15 minut.
  14. Ostudzić na kratce.

SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz