Każdy z nas wie, że powinniśmy jeść co najmniej 5 pełnowartościowych, różnorodnych posiłków dziennie, ale niestety, nie zawsze mamy czas, aby zjeść w domu i sięgamy po niezdrowe przekąski lub "zapychamy" żołądek daniami z barów szybkiej obsługi. Oto przepis na zbożowe ciasteczka, które są nie tylko zdrowe, lecz również pożywne, więc mogą z powodzeniem stanowić doskonałą przekąskę w pracy, szkole, podróży.
SKŁADNIKI :
- ziarna słonecznika (250 g)
- masło (220 g)
- płatki owsiane (300 g)
- cukier brązowy (150 g)
- mąka razowa (250 g)
- proszek do pieczenia (łyżeczka)
- ziarna słonecznika do posypania
- Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
- Uprażone ziarna słonecznika przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia.
- Masło przełożyć do miski.
- Dosypać cukier i utrzeć na puszystą masę.
- Do masy maślanej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Zmiksować na gładką masę.
- Piekarnik nastawić na 190 stopni Celsjusza.
- Dodać płatki owsiane oraz ostudzone ziarna słonecznika.
- Wymieszać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Z masy formować ciasteczka i układać na przygotowanej blaszy.
- Ciasteczka udekorować ziarnami słonecznika i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec 15 minut.
- Ostudzić na kratce.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz