Bogactwo owoców :
- truskawki, morwa, czarny bez, jagody, borówki, truskawki, maliny, jeżyny, agrest czarny
- niewielkie pestkowce
- owoce zbiorowe
- przekąska
- ciasta
- desery
- różnorodność smaków - od słodkiego po kwaśny
Duża wartość odżywcza :
- niewielka zawartość węglowodanów
- niewielka zawartość cukrów prostych
- duża zawartość błonnika
- bogactwo witamin i mikroelementów - witamina C, potas, kwas foliowy
- obecność naturalnych składników - flawonoidy, antocyjany, taniny (kolorowa skórka) - działanie przeciwutleniające
- korzystny wpływ na zdrowie
Czy owoce jagodowe są zdrowe dla serca ?
- korzystne działanie na serce
- właściwości przeciwzakrzepowe
- podnoszenie poziomu "dobrego" cholesterolu (frakcja HDL)
- wpływanie rozkurczająco na naczynia krwionośne (antocyjany)
- zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy
- obniżenie ryzyka zawału, niewydolności serca
Owoce jagodowe a sprawny mózg :
- korzystny wpływ na pracę mózgu - zawartość przeciwutleniaczy
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia schorzeń degeneracyjnych (związanych z wiekiem, Np. choroba Alzheimera)
- redukcja wpływu wolnych rodników na mózg
- sprzyjanie prawidłowej pracy komórek nerwowych mózgu
Profilaktyka nowotworów złośliwych :
- zmniejszenie ryzyka pojawienia się nowotworu złośliwego
- neutralizowanie wolnych rodników (przeciwutleniacze)
- wspomaganie naturalnych układów enzymatycznych - naprawianie uszkodzeń DNA
Wartość odżywcza wybranych owoców jagodowych (100 g)
- JAGODY
- energia (kcal) - 45
- węglowodany (g) - 9
- błonnik (g) - 6
- witamina C (mg) - 20
- potas (mg) - 122
- mangan (mg) - 0,9
- MORWA
- energia (kcal) - 24
- węglowodany (g) - 3
- błonnik (g) - 2
- witamina C (mg) - 7
- potas (mg) - 230
- JEŻYNY
- energia (kcal) - 39
- węglowodany (g) - 8
- błonnik (g) - 3,5
- witamina C (mg) - 17
- potas (mg) - 190
- mangan (mg) - 0,4
Ważne informacje :
- ZALETY - bogactwo składników odżywczych (zwłaszcza przeciwutleniaczy); podwyższanie poziomu cholesterolu frakcji HDL; zapobieganie chorobom serca i nowotworom złośliwym; wspomaganie pracy mózgu
- WADY - mogą uczulać
- KUPOWANIE I PRZECHOWYWANIE - wybieraj owoce jędrne o żywych kolorach; łatwo psujące się; delikatne; przykryte pojemniki w lodówce; nie dłużej niż tydzień; zamrożone dłuższy okres czasu
Sposoby na owoce jagodowe :
- Sos - mieszankę owoców jagodowych włożyć do garnka; dodać odrobinę syropu klonowego; powoli podgrzewać (aż owoce się rozpadną); w szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą i dodać do owoców (zagęścić); polewać racuchy,lody, desery, ciasta i naleśniki
- Tartinki - ciasto francuskie podzielić na kwadraty; w każdym kwadracie pozaginać rogi do środka; ułożyć na cieście borówki i zapiec; doskonale pasują podane z jogurtem
- Sałatka - do miski włożyć mieszankę owoców jagodowych; w rondelku wymieszać sok z limonki, sok z pomarańczy, cukier i anyż - gotować do powstania syropu; polać syropem owoce i wymieszać
- Koktajl - w blenderze zmiksować mieszankę owoców jagodowych, jogurt naturalny, banana, miód i zarodki pszenne
- Pieczeń - borówki amerykańskie lub jagody przełóż do rondelka, zasyp cukrem, dolej wodę i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając; podawaj do pieczonego schabu lub innych pieczeni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz