poniedziałek, 20 lipca 2015

ZDROWIE : OWOCE JAGODOWE

Bogactwo owoców :

  • truskawki, morwa, czarny bez, jagody, borówki, truskawki, maliny, jeżyny, agrest czarny
  • niewielkie pestkowce
  • owoce zbiorowe
  • przekąska
  • ciasta
  • desery
  • różnorodność smaków - od słodkiego po kwaśny

Duża wartość odżywcza :


  • niewielka zawartość węglowodanów
  • niewielka zawartość cukrów prostych
  • duża zawartość błonnika
  • bogactwo witamin i mikroelementów - witamina C, potas, kwas foliowy
  • obecność naturalnych składników - flawonoidy, antocyjany, taniny (kolorowa skórka) - działanie przeciwutleniające
  • korzystny wpływ na zdrowie

Czy owoce jagodowe są zdrowe dla serca ?


  • korzystne działanie na serce
  • właściwości przeciwzakrzepowe
  • podnoszenie poziomu "dobrego" cholesterolu (frakcja HDL)
  • wpływanie rozkurczająco na naczynia krwionośne (antocyjany)
  • zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy 
  • obniżenie ryzyka zawału, niewydolności serca

Owoce jagodowe a sprawny mózg :


  • korzystny wpływ na pracę mózgu - zawartość przeciwutleniaczy
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia schorzeń degeneracyjnych (związanych z wiekiem, Np. choroba Alzheimera)
  • redukcja wpływu wolnych rodników na mózg
  • sprzyjanie prawidłowej pracy komórek nerwowych mózgu

Profilaktyka nowotworów złośliwych :


  • zmniejszenie ryzyka pojawienia się nowotworu złośliwego
  • neutralizowanie wolnych rodników (przeciwutleniacze)
  • wspomaganie naturalnych układów enzymatycznych - naprawianie uszkodzeń DNA

Wartość odżywcza wybranych owoców jagodowych (100 g)


  1. JAGODY

  • energia (kcal) - 45
  • węglowodany (g) - 9
  • błonnik (g) - 6
  • witamina C (mg) - 20
  • potas (mg) - 122
  • mangan (mg) - 0,9

  1. MORWA

  • energia (kcal) - 24
  • węglowodany (g) - 3
  • błonnik (g) - 2
  • witamina C (mg) - 7
  • potas (mg) - 230

  1. JEŻYNY

  • energia (kcal) - 39
  • węglowodany (g) - 8
  • błonnik (g) - 3,5
  • witamina C (mg) - 17
  • potas (mg) - 190
  • mangan (mg)  - 0,4
Ważne informacje :


  1. ZALETY - bogactwo składników odżywczych (zwłaszcza przeciwutleniaczy); podwyższanie poziomu cholesterolu frakcji HDL; zapobieganie chorobom serca i nowotworom złośliwym; wspomaganie pracy mózgu
  2. WADY - mogą uczulać
  3. KUPOWANIE I PRZECHOWYWANIE - wybieraj owoce jędrne o żywych kolorach; łatwo psujące się; delikatne; przykryte pojemniki w lodówce; nie dłużej niż tydzień; zamrożone dłuższy okres czasu

Sposoby na owoce jagodowe :

  1. Sos - mieszankę owoców jagodowych włożyć do garnka; dodać odrobinę syropu klonowego; powoli podgrzewać (aż owoce się rozpadną); w szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą i dodać do owoców (zagęścić); polewać racuchy,lody, desery, ciasta i naleśniki
  2. Tartinki - ciasto francuskie podzielić na kwadraty; w każdym kwadracie pozaginać rogi do środka; ułożyć na cieście borówki i zapiec; doskonale pasują podane z jogurtem
  3. Sałatka - do miski włożyć mieszankę owoców jagodowych; w rondelku wymieszać sok z limonki, sok z pomarańczy, cukier i anyż - gotować do powstania syropu; polać syropem owoce i wymieszać
  4. Koktajl - w blenderze zmiksować mieszankę owoców jagodowych, jogurt naturalny, banana, miód i zarodki pszenne
  5. Pieczeń - borówki amerykańskie lub jagody przełóż do rondelka, zasyp cukrem, dolej wodę i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając; podawaj do pieczonego schabu lub innych pieczeni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz