Zasady ograniczania tłuszczu :
- niezbędny dla zdrowia (ochrona przed chłodem, przyswajanie witamin, wzrost, rozwój)
- brak całkowitej eliminacji z codziennej diety
- ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych
- zwiększenie ilości spożycia tłuszczów nienasyconych
- korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
- zmniejszenie ryzyka zawału serca i nowotworów złośliwych
Jak zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych ?
- zastępowanie masła, smalcu, oleju palmowego i kokosowego - oliwą z oliwek i olejem rzepakowym
- zmniejszenie ilości potraw smażonych zanurzeniowo (w głębokim tłuszczu)
- ograniczenie spożycia pasztetów, krokietów, ciast i ciastek z cukiernii
- kupowanie chudego mięsa
- zdejmowanie skóry z kurczaka
- odcinanie tłuszczu z mięsa przed obróbką cieplną
- smarowanie olejem dna patelni (nie wlewanie go bezpośrednio z butelki)
- zastępowanie części mięsa, roślinami strączkowymi i soczewicą (zwiększenie ilości błonnika w diecie)
- zmniejszenie spożycia tłustych serów (wybieranie chudych twarogów)
- dodawanie do dań więcej warzyw (dużo błonnika, mikroelementów, witamin i mało kalorii, tłuszczu)
- używanie ciasta filo (mniej tłuszczu niż ciasto kruche, francuskie)
- używanie jogurtu naturalnego i samodzielne wzbogacanie jego smaku (orzechy, pestki, owoce, bakalie)
- używanie octu balsamicznego zamiast oleju do sosów sałatkowych
Jak zwiększyć ilość zdrowych tłuszczów nienasyconych ?
- używanie tłuszczów roślinnych - olej słonecznikowy, rzepakowy, winogronowy, z orzechów ziemnych, oliwy z oliwek
- dodawanie do sałatek awokado, oliwek
- zastępowanie tłustego mięsa (wieprzowego, wołowego) rybami takimi jak łosoś, tuńczyk
- spożywanie mięsa z indyka
- używanie do makaronu pesto zamiast śmietany
- przygotowywanie dań z dodatkiem warzyw, pestek i orzechów
Jedzenie poza domem :
- wybieraj makarony z sosem pomidorowym lub pesto, a nie kremowym (grzybowy, śmietanowy, serowy)
- zamawiaj ryby lub drób z grilla, zamiast tego w panierce
- zwracaj uwagę na ilość sera w daniu głównym
- nie pozwalaj sobie na tłuste desery (wybierz owoce, truskawki w gorzkiej czekoladzie, jogurt naturalny, herbatniki lub galaretkę owocową)
- nie opieraj posiłku na makaronie, ziemniakach, mięsie
- wybieraj dużo warzyw - są sycące, niskokaloryczne i niskotłuszczowe
- pamiętaj o nie za dużej wielkości porcji (tłuszcze nasycone i nienasycone mają tę samą wartość kaloryczną, więc zjedzone w nadmiarze będą magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej)
- wybieraj niskotłuszczowe wersje ulubionych dań, potraw, przekąsek
Jak zdrowiej gotować ?
- Przygotowując kremowe sosy używaj jogurtu naturalnego zamiast śmietany.
- Zamiast tradycyjnej lasagne z wołowiną, użyj zmielonej polędwicy zmieszanej z fasolą red kidney i marchewką.Wierzch posyp serem o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Zamiast panierowanej ryby z frytkami, upiecz rybę na grillu i podawaj z ćwiartkami ziemniaków z piekarnika i ulubioną sałatką.
- Zamiast typowej pizzy, podpiecz chleb pita, nałóż kurczaka bez skóry, chudy ser, pomidora, słodką paprykę i bakłażana
- Do tajskiego curry użyj mleka kokosowego zamiast śmietany kokosowej.
- Zamiast majonezu używaj musztardy.
- Zamiast jednego jaja sadzonego - usmaż dwa białka.
- Przynajmniej raz w tygodniu zjedz danie jarskie - ryż z warzywami, risotto z łososiem, makaron z owocami morza
- Zmniejsz spożycie cukru i soli.
- Wypełniając talerz dziel go na 3 części - 1 ćwiartka to białko, 2 ćwiartka to węglowodany, a na pozostałą połowę talerza nałóż warzywa gotowane lub sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz