czwartek, 25 czerwca 2015

ZDROWIE : NISKOTŁUSZCZOWE DANIA GŁÓWNE

Zasady ograniczania tłuszczu :

  • niezbędny dla zdrowia (ochrona przed chłodem, przyswajanie witamin, wzrost, rozwój)
  • brak całkowitej eliminacji z codziennej diety
  • ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych
  • zwiększenie ilości spożycia tłuszczów nienasyconych
  • korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
  • zmniejszenie ryzyka zawału serca i nowotworów złośliwych
Jak zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych ?


  • zastępowanie masła, smalcu, oleju palmowego i kokosowego - oliwą z oliwek i olejem rzepakowym
  • zmniejszenie ilości potraw smażonych zanurzeniowo (w głębokim tłuszczu)
  • ograniczenie spożycia pasztetów, krokietów, ciast i ciastek z cukiernii
  • kupowanie chudego mięsa
  • zdejmowanie skóry z kurczaka
  • odcinanie tłuszczu z mięsa przed obróbką cieplną
  • smarowanie olejem dna patelni (nie wlewanie go bezpośrednio z butelki)
  • zastępowanie części mięsa, roślinami strączkowymi i soczewicą (zwiększenie ilości błonnika w diecie)
  • zmniejszenie spożycia tłustych serów (wybieranie chudych twarogów)
  • dodawanie do dań więcej warzyw (dużo błonnika, mikroelementów, witamin i mało kalorii, tłuszczu)
  • używanie ciasta filo (mniej tłuszczu niż ciasto kruche, francuskie)
  • używanie jogurtu naturalnego i samodzielne wzbogacanie jego smaku (orzechy, pestki, owoce, bakalie)
  • używanie octu balsamicznego zamiast oleju do sosów sałatkowych
Jak zwiększyć ilość zdrowych tłuszczów nienasyconych ?


  • używanie tłuszczów roślinnych - olej słonecznikowy, rzepakowy, winogronowy, z orzechów ziemnych, oliwy z oliwek
  • dodawanie do sałatek awokado, oliwek
  • zastępowanie tłustego mięsa (wieprzowego, wołowego) rybami takimi jak łosoś, tuńczyk
  • spożywanie mięsa z indyka
  • używanie do makaronu pesto zamiast śmietany
  • przygotowywanie dań z dodatkiem warzyw, pestek i orzechów
Jedzenie poza domem :


  • wybieraj makarony z sosem pomidorowym lub pesto, a nie kremowym (grzybowy, śmietanowy, serowy)
  • zamawiaj ryby lub drób z grilla, zamiast tego w panierce
  • zwracaj uwagę na ilość sera w daniu głównym
  • nie pozwalaj sobie na tłuste desery (wybierz owoce, truskawki w gorzkiej czekoladzie, jogurt naturalny, herbatniki lub galaretkę owocową)
  • nie opieraj posiłku na makaronie, ziemniakach, mięsie
  • wybieraj dużo warzyw - są sycące, niskokaloryczne i niskotłuszczowe
  • pamiętaj o nie za dużej wielkości porcji (tłuszcze nasycone i nienasycone mają tę samą wartość kaloryczną, więc zjedzone w nadmiarze będą magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej)
  • wybieraj niskotłuszczowe wersje ulubionych dań, potraw, przekąsek
Jak zdrowiej gotować ?


  1. Przygotowując kremowe sosy używaj jogurtu naturalnego zamiast śmietany.
  2. Zamiast tradycyjnej lasagne z wołowiną, użyj zmielonej polędwicy zmieszanej z fasolą red kidney i marchewką.Wierzch posyp serem o obniżonej zawartości tłuszczu.
  3. Zamiast panierowanej ryby z frytkami, upiecz rybę na grillu i podawaj z ćwiartkami ziemniaków z piekarnika i ulubioną sałatką.
  4. Zamiast typowej pizzy, podpiecz chleb pita, nałóż kurczaka bez skóry, chudy ser, pomidora, słodką paprykę i bakłażana
  5. Do tajskiego curry użyj mleka kokosowego zamiast śmietany kokosowej.
  6. Zamiast majonezu używaj musztardy.
  7. Zamiast jednego jaja sadzonego - usmaż dwa białka.
  8. Przynajmniej raz w tygodniu zjedz danie jarskie - ryż z warzywami, risotto z łososiem, makaron z owocami morza
  9. Zmniejsz spożycie cukru i soli.
  10. Wypełniając talerz dziel go na 3 części - 1 ćwiartka to białko, 2 ćwiartka to węglowodany, a na pozostałą połowę talerza nałóż warzywa gotowane lub sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz