czwartek, 25 czerwca 2015

SPOSÓB NA BANANA

W okresie letnim zwiększa się dostęp do świeżych owoców, które przyciągają widokiem i zapachem. Mijając stoiska sklepu warzywniczego w głowie pojawia się tylko jedna myśl "zjeść je wszystkie". Wychodzimy z pełnymi siatkami, zadowoleni różnorodnością zakupów, po czym w domu okazuje się, że owoce szybko się nudzą. W efekcie "wciskamy" je na siłę innym domownikom mówiąc "jedz, to zdrowe", albo po prostu wyrzucamy. Dlatego zachęcam was do pieczenia ciast ucieranych - są szybkie, mało wymagające,można dodać do nich większość owoców, a do tego idealne sprawdzą się w walce z obwisłymi ramionami. Ja do swojego ciasta wykorzystałam banany, które już prosiły się o zjedzenie,a wy możecie wykorzystać co tylko chcecie. Jedno jest pewne : od tej pory już żaden owoc nie wyląduje w koszu na śmieci !
SKŁADNIKI :
  • mąka tortowa (330 g)
  • jaja (4)
  • masło (250 g)
  • cukier biały (250 g)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • banan (3)
  • sok z jednej cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE :
  1. Nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  2. Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem.
  3. Banany rozgnieść widelcem.
  4. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
  5. W osobnej misce dokładnie utrzeć masło z cukrem.
  6. Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  7. Do masła dodawać po 1 jaju - za każdym razem ucierając.
  8. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając.
  9. Dodać banany i wymieszać.
  10. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. (Jeśli wyjdzie więcej ciasta, można przelać do formy na muffiny)
  11. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut.
  12. Upieczone ciasto ostudzić w formie, a następnie wyjąć.


WERSJA MUFFINKI :


SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz