W okresie letnim zwiększa się dostęp do świeżych owoców, które przyciągają widokiem i zapachem. Mijając stoiska sklepu warzywniczego w głowie pojawia się tylko jedna myśl "zjeść je wszystkie". Wychodzimy z pełnymi siatkami, zadowoleni różnorodnością zakupów, po czym w domu okazuje się, że owoce szybko się nudzą. W efekcie "wciskamy" je na siłę innym domownikom mówiąc "jedz, to zdrowe", albo po prostu wyrzucamy. Dlatego zachęcam was do pieczenia ciast ucieranych - są szybkie, mało wymagające,można dodać do nich większość owoców, a do tego idealne sprawdzą się w walce z obwisłymi ramionami. Ja do swojego ciasta wykorzystałam banany, które już prosiły się o zjedzenie,a wy możecie wykorzystać co tylko chcecie. Jedno jest pewne : od tej pory już żaden owoc nie wyląduje w koszu na śmieci !
SKŁADNIKI :
- mąka tortowa (330 g)
- jaja (4)
- masło (250 g)
- cukier biały (250 g)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- banan (3)
- sok z jednej cytryny
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- Nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem.
- Banany rozgnieść widelcem.
- Dodać sok z cytryny i wymieszać.
- W osobnej misce dokładnie utrzeć masło z cukrem.
- Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do masła dodawać po 1 jaju - za każdym razem ucierając.
- Stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając.
- Dodać banany i wymieszać.
- Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. (Jeśli wyjdzie więcej ciasta, można przelać do formy na muffiny)
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut.
- Upieczone ciasto ostudzić w formie, a następnie wyjąć.
WERSJA MUFFINKI :
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz