"Migdałowa kochanka" to przepis na proste, sycące danie obiadowe. Z każdym kolejnym kęsem odnajdziecie w nim różne smaki, we wcześniej nieznanych połączeniach. Także puśćcie wodze fantazji i przygotujcie dla siebie domową, małą ucztę.
SKŁADNIKI :
- makaron (250g)
- rukola (500g)
- płatki migdałów(250g)
- płatki drożdżowe (50 g)
- czosnek (ząbek)
- oliwa z oliwek (50 ml)
- przyprawy : sól, pieprz trójkolorowy, suszony pomidor
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Rukolę drobno posiekać.
- Połowę migdałowych płatków uprażyć na suchej patelni.
- Czosnek drobno posiekać.
- Posiekaną rukolę, uprażone płatki migdałowe, płatki drożdżowe i posiekany czosnek zmiksować za pomocą blendera.
- Dodać oliwę z oliwek i rozetrzeć ręcznie.
- Doprawić i ponownie wymieszać.
- Gotowe pesto przełożyć do słoiczków - zostawiając porcję do makaronu.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz(najlepiej nasmarować dno).
- Ugotowany makaron przełożyć na patelnię.
- Dodać przygotowane pesto i lekko podsmażyć - kilkakrotnie mieszając.
- Po przełożeniu na talerz, posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz