piątek, 26 czerwca 2015

MIGDAŁOWA KOCHANKA

"Migdałowa kochanka" to przepis na proste, sycące danie obiadowe. Z każdym kolejnym kęsem odnajdziecie w nim różne smaki, we wcześniej nieznanych połączeniach. Także puśćcie wodze fantazji i przygotujcie dla siebie domową, małą ucztę.
SKŁADNIKI :
  • makaron (250g)
  • rukola (500g)
  • płatki migdałów(250g)
  • płatki drożdżowe (50 g)
  • czosnek (ząbek)
  • oliwa z oliwek (50 ml)
  • przyprawy : sól, pieprz trójkolorowy, suszony pomidor
PRZYGOTOWANIE :
  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Rukolę drobno posiekać.
  3. Połowę migdałowych płatków uprażyć na suchej patelni.
  4. Czosnek drobno posiekać.
  5. Posiekaną rukolę, uprażone płatki migdałowe, płatki drożdżowe i posiekany czosnek zmiksować za pomocą blendera.
  6. Dodać oliwę z oliwek i rozetrzeć ręcznie.
  7. Doprawić i ponownie wymieszać.
  8. Gotowe pesto przełożyć do słoiczków - zostawiając porcję do makaronu.
  9. Na patelni rozgrzać tłuszcz(najlepiej nasmarować dno).
  10. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię.
  11. Dodać przygotowane pesto i lekko podsmażyć - kilkakrotnie mieszając.
  12. Po przełożeniu na talerz, posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz