sobota, 27 czerwca 2015

ZDROWIE: CUKRZYCA

Co to za choroba ?

  • względny lub bezwzględny niedobór insuliny
  • podwyższone stężenie glukozy we krwi
  • insulina - hormon produkowany przez trzustkę- umożliwianie przyswajania glukozy
  • typ 1 - brak produkcji insuliny
  • typ 2 - zaburzenie metaboliczne- insulinooporność
  • hipoglikemia- zbyt niski poziom insuliny - poniżej 50 mg/dl - osłabienie, drżenie mięśni, zawroty, bóle głowy, poty, drażliwość, uczucie głodu
  • hiperglikemia - zbyt wysoki poziom glukozy - silne uczucie pragnienia, zamazane widzenie, częste oddawanie moczu
Typy cukrzycy :


  1. Cukrzyca ciążowa - także u wcześniej zdrowych ciężarnych ; zwiększona insulinooporność; podwyższone zapotrzebowanie na insulinę w okresie ciąży; nieleczona grozi powikłaniami dla matki i dziecka
  2. Cukrzyca typu 1 - organizm nie jest w stanie produkować insuliny; układ odpornościowy odpowiedzialny za zniszczenie komórek produkujących hormon w trzustce
  3. Cukrzyca typu 2 - brak produktywności (zbyt mało insuliny); siedzący tryb życia; insulinooporność; otyłość
  4. Stan przedcukrzycowy - podwyższone stężenie glukozy we krwi
Jaką rolę odgrywa dieta ?


  • kontrola stężenia glukozy we krwi
  • osiągnięcie właściwego poziomu tłuszczów we krwi
  • utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego
  • kontrola masy ciała
  • zapobieganie lub spowolnienie powikłań
  • regularne posiłki
  • rozłożenie spożywania węglowodanów na cały dzień (na kolację najmniej)
  • wybór węglowodanów o niskim IG (indeksie glikemicznym)
  • ograniczenie spożycia cukierków, słodkich napojów (wysoki IG- szybkie podnoszenie poziomu glukozy we krwi)
Tłuszcze a dieta cukrzyka :


  • nadmierne spożycie prowadzi do tycia (wysoka kaloryczność)
  • niestabilne stężenie glukozy
  • zwiększone narażenie na chorobę niedokrwienną serca
  • zwiększone ryzyko zawału serca
  • zwracanie uwagi na ilość i rodzaj spożywanych tłuszczów
  • zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych i trans
  • zwiększenie spożycia tłuszczów nienasyconych (pestki, oleje roślinne, orzechy, tłuste ryby)
Kontrola cukrzycy :


  1. Jedz regularnie, gdyż opuszczanie posiłków powoduje spadek stężenia glukozy we krwi (hipoglikemia)
  2. Zadbaj o to, by w każdym posiłku znalazły się węglowodany o niskim IG.
  3. Zwiększ spożycie tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych.
  4. Jedz dużo warzyw strączkowych, soczewicy, owoców, warzyw, pestek i orzechów.
  5. Ogranicz spożycie alkoholu.
  6. Utrzymuj prawidłową masę ciała, gdyż zmniejsza to insulinooporność.
  7. Dużo się ruszaj - ćwiczenia zwiększają wrażliwość mięśni na insulinę, co pomaga w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi.
Powikłania :


  1. ślepota - wysoki poziom glukozy we krwi może uszkodzić naczynia krwionośne zaopatrywujące siatkówkę oka; degeneracja prowadzi do wylewu krwi do siatkówki oka
  2. choroba niedokrwienna serca - ryzyko wystąpienia u cukrzyków jest od 2 do 4 razy większe niż u zdrowego człowieka
  3. niewydolność nerek - wysoki poziom glukozy może stać się przyczyną utraty funkcji nerek (usuwanie produktów przemiany materii); konieczność wykonywania dializ
  4. uszkodzenie nerwów - neuropatia cukrzycowa; wysoki poziom glukozy powoduje zaburzenie zdolności nerwów do przesyłania i odbioru bodźców
  5. stopa cukrzycowa - drętwienie, mrowienie, zaburzenia czucia, trudno gojące się owrzodzenia, zmiany skóry stóp i paznokci ; amputacja kończyny
  6. celiakia - niemożność spożywania pokarmów zawierających gluten (jęczmień, owies, ryż, pszenica); zwiększenie ryzyko zachorowania u osób z chorobami autoimmunologicznymi; wpływ na poziom glukozy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz