Co to za choroba ?
- względny lub bezwzględny niedobór insuliny
- podwyższone stężenie glukozy we krwi
- insulina - hormon produkowany przez trzustkę- umożliwianie przyswajania glukozy
- typ 1 - brak produkcji insuliny
- typ 2 - zaburzenie metaboliczne- insulinooporność
- hipoglikemia- zbyt niski poziom insuliny - poniżej 50 mg/dl - osłabienie, drżenie mięśni, zawroty, bóle głowy, poty, drażliwość, uczucie głodu
- hiperglikemia - zbyt wysoki poziom glukozy - silne uczucie pragnienia, zamazane widzenie, częste oddawanie moczu
Typy cukrzycy :
- Cukrzyca ciążowa - także u wcześniej zdrowych ciężarnych ; zwiększona insulinooporność; podwyższone zapotrzebowanie na insulinę w okresie ciąży; nieleczona grozi powikłaniami dla matki i dziecka
- Cukrzyca typu 1 - organizm nie jest w stanie produkować insuliny; układ odpornościowy odpowiedzialny za zniszczenie komórek produkujących hormon w trzustce
- Cukrzyca typu 2 - brak produktywności (zbyt mało insuliny); siedzący tryb życia; insulinooporność; otyłość
- Stan przedcukrzycowy - podwyższone stężenie glukozy we krwi
Jaką rolę odgrywa dieta ?
- kontrola stężenia glukozy we krwi
- osiągnięcie właściwego poziomu tłuszczów we krwi
- utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego
- kontrola masy ciała
- zapobieganie lub spowolnienie powikłań
- regularne posiłki
- rozłożenie spożywania węglowodanów na cały dzień (na kolację najmniej)
- wybór węglowodanów o niskim IG (indeksie glikemicznym)
- ograniczenie spożycia cukierków, słodkich napojów (wysoki IG- szybkie podnoszenie poziomu glukozy we krwi)
Tłuszcze a dieta cukrzyka :
- nadmierne spożycie prowadzi do tycia (wysoka kaloryczność)
- niestabilne stężenie glukozy
- zwiększone narażenie na chorobę niedokrwienną serca
- zwiększone ryzyko zawału serca
- zwracanie uwagi na ilość i rodzaj spożywanych tłuszczów
- zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych i trans
- zwiększenie spożycia tłuszczów nienasyconych (pestki, oleje roślinne, orzechy, tłuste ryby)
Kontrola cukrzycy :
- Jedz regularnie, gdyż opuszczanie posiłków powoduje spadek stężenia glukozy we krwi (hipoglikemia)
- Zadbaj o to, by w każdym posiłku znalazły się węglowodany o niskim IG.
- Zwiększ spożycie tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych.
- Jedz dużo warzyw strączkowych, soczewicy, owoców, warzyw, pestek i orzechów.
- Ogranicz spożycie alkoholu.
- Utrzymuj prawidłową masę ciała, gdyż zmniejsza to insulinooporność.
- Dużo się ruszaj - ćwiczenia zwiększają wrażliwość mięśni na insulinę, co pomaga w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi.
Powikłania :
- ślepota - wysoki poziom glukozy we krwi może uszkodzić naczynia krwionośne zaopatrywujące siatkówkę oka; degeneracja prowadzi do wylewu krwi do siatkówki oka
- choroba niedokrwienna serca - ryzyko wystąpienia u cukrzyków jest od 2 do 4 razy większe niż u zdrowego człowieka
- niewydolność nerek - wysoki poziom glukozy może stać się przyczyną utraty funkcji nerek (usuwanie produktów przemiany materii); konieczność wykonywania dializ
- uszkodzenie nerwów - neuropatia cukrzycowa; wysoki poziom glukozy powoduje zaburzenie zdolności nerwów do przesyłania i odbioru bodźców
- stopa cukrzycowa - drętwienie, mrowienie, zaburzenia czucia, trudno gojące się owrzodzenia, zmiany skóry stóp i paznokci ; amputacja kończyny
- celiakia - niemożność spożywania pokarmów zawierających gluten (jęczmień, owies, ryż, pszenica); zwiększenie ryzyko zachorowania u osób z chorobami autoimmunologicznymi; wpływ na poziom glukozy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz