Oto pomysł na ciekawe wykorzystanie receptur na piętrowe desery. Mój kruchy puchar nie jest wcale słodki, ani nawet nie jest deserem,a prezentuje się równie pięknie i przede wszystkim : smakuje nawet zatwardziałym mięsożercom, mimo iż jest przygotowany z ciasta kruchego i hummusu. Ja dodatkowo przyozdobiłam wierzch kleksem z rozgniecionych pomidorów, ale nie jest to konieczne do uzyskania wyjątkowego smaku tej przekąski.
SKŁADNIKI:
- ciasteczka Salti (lub krakersy z chilli, kuminem) (opakowanie)
- ciecierzyca (250 g)
- tahina jasna (250g)
- czosnek (2 ząbki)
- lodowata woda (80 ml)
- sok z cytryny (3 łyżki)
- soda oczyszczona (łyżeczka)
- burak (1)
- oliwa z oliwek
- przyprawy : sól, słodka papryka
PRZYGOTOWANIE :
- Ciecierzycę zalać 500 ml zimnej wody, dodać połowę wyznaczonej sody i odstawić na noc.
- Ciecierzycę odcedzić i opłukać.
- Przełożyć do garnka,zalać wodą i dodać pozostałą sodę oczyszczoną.
- Postawić na ogniu, zagotować i zmniejszyć ogień.
- Gotować na małym ogniu 40 minut (zmięknięcie ziaren).
- Ugotowaną ciecierzycę ponownie odcedzić i przepłukać.
- Przełożyć do miski, dodać tahinę i wymieszać.
- Czosnek drobno posiekać.
- Posiekany czosnek i sok z cytryny dodać do pasty z ciecierzycy.
- Zmiksować na gładką masę.
- Powoli dolewać lodowatą wodę, cały czas miksując.
- Po wlaniu całości wody, chwilę miksować do całkowitego połączenia.
- Do hummusu dodać sól i wymieszać.
- Schłodzić w lodówce.
- Piekarnik nastawić na 75 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Buraka dokładnie wyszorować.
- Pokroić w cienkie plasterki.
- Ułożyć ciasno na przygotowanej blasze i piec 30 minut.
- Wysuszone plasterki zmielić za pomocą blendera lub młynka na puder.
- Ciasteczka pokruszyć na małe kawałki (nie rozgniatać na puder).
- Do pucharków nakładać warstwami garść ciasteczek i 2 łyżki hummusu.
- Między warstwami posypywać pudrem z buraka i skrapiać oliwą z oliwek.
- Gotową przekąskę udekorować według własnej inwencji twórczej.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz