sobota, 27 czerwca 2015

KRUCHY PUCHAR

Oto pomysł na ciekawe wykorzystanie receptur na piętrowe desery. Mój kruchy puchar nie jest wcale słodki, ani nawet nie jest deserem,a prezentuje się równie pięknie i przede wszystkim : smakuje nawet zatwardziałym mięsożercom, mimo iż jest przygotowany z ciasta kruchego i hummusu. Ja dodatkowo przyozdobiłam wierzch kleksem z rozgniecionych pomidorów, ale nie jest to konieczne do uzyskania wyjątkowego smaku tej przekąski.
SKŁADNIKI:
  • ciasteczka Salti (lub krakersy z chilli, kuminem) (opakowanie)
  • ciecierzyca (250 g)
  • tahina jasna (250g)
  • czosnek (2 ząbki)
  • lodowata woda (80 ml)
  • sok z cytryny (3 łyżki)
  • soda oczyszczona (łyżeczka)
  • burak (1)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy : sól, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE :
  1. Ciecierzycę zalać 500 ml zimnej wody, dodać połowę wyznaczonej sody i odstawić na noc.
  2. Ciecierzycę odcedzić i opłukać.
  3. Przełożyć do garnka,zalać wodą i dodać pozostałą sodę oczyszczoną.
  4. Postawić na ogniu, zagotować i zmniejszyć ogień.
  5. Gotować na małym ogniu 40 minut (zmięknięcie ziaren).
  6. Ugotowaną ciecierzycę ponownie odcedzić i przepłukać.
  7. Przełożyć do miski, dodać tahinę i wymieszać.
  8. Czosnek drobno posiekać.
  9. Posiekany czosnek i sok z cytryny dodać do pasty z ciecierzycy.
  10. Zmiksować na gładką masę.
  11. Powoli dolewać lodowatą wodę, cały czas miksując.
  12. Po wlaniu całości wody, chwilę miksować do całkowitego połączenia.
  13. Do hummusu dodać sól i wymieszać.
  14. Schłodzić w lodówce.
  15. Piekarnik nastawić na 75 stopni Celsjusza.
  16. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  17. Buraka dokładnie wyszorować.
  18. Pokroić w cienkie plasterki.
  19. Ułożyć ciasno na przygotowanej blasze i piec 30 minut.
  20. Wysuszone plasterki zmielić za pomocą blendera lub młynka na puder.
  21. Ciasteczka pokruszyć na małe kawałki (nie rozgniatać na puder).
  22. Do pucharków nakładać warstwami garść ciasteczek i 2 łyżki hummusu.
  23. Między warstwami posypywać pudrem z buraka i skrapiać oliwą z oliwek.
  24. Gotową przekąskę udekorować według własnej inwencji twórczej.


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz