poniedziałek, 29 czerwca 2015

JAGLANY PRZEMYT

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz - nie zawiera glutenu, więc nie uczula, ma mało skrobi, dużo łatwo przyswajalnego białka, żelazo, miedź, a także najwięcej witamin z grupy B spośród kasz (B1, B2,B6). Mimo oryginalnego smaku jest niedoceniana, więc może najwyższa pora to zmienić? Powszechnie wiadomo, że zmiany należy wprowadzać stopniowo, także na początek proponuję zrobienie pasty kanapkowej z papryką. Gdy zostanie nam więcej pasty, bez problemu możemy przełożyć ją do słoiczka i przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI :
  • ugotowana kasza jaglana (250 g)
  • czerwona papryka (1)
  • pomidor (2)
  • seler (połowa sztuki)
  • marchew (3)
  • przyprawy : sól, bazylia, cynamon, pieprz, posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Na przygotowanej blaszy ułożyć paprykę.
  4. Piec do zbrązowienia skórki (15 minut z obydwu stron- w połowie pieczenia obrócić).
  5. Upieczoną paprykę przełożyć do naczynia z pokrywką i studzić przez 10 minut.
  6. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  7. Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  8. Warzywa przełożyć na patelnię i skropić oliwą.
  9. Lekko przesmażyć - cały czas mieszając.
  10. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
  11. Pokroić w kostkę i dodać do warzyw na patelni.
  12. Dusić do miękkości.
  13. Do warzyw dodać przygotowaną paprykę i poddusić.
  14. Podduszone warzywa przełożyć do miski i zmiksować za pomocą blendera.
  15. Do pasty dodać ugotowaną kaszę jaglaną, doprawić i wymieszać.
  16. Gotową pastę kanapkową od razu skonsumować lub przełożyć do czystego słoiczka.



SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz