Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz - nie zawiera glutenu, więc nie uczula, ma mało skrobi, dużo łatwo przyswajalnego białka, żelazo, miedź, a także najwięcej witamin z grupy B spośród kasz (B1, B2,B6). Mimo oryginalnego smaku jest niedoceniana, więc może najwyższa pora to zmienić? Powszechnie wiadomo, że zmiany należy wprowadzać stopniowo, także na początek proponuję zrobienie pasty kanapkowej z papryką. Gdy zostanie nam więcej pasty, bez problemu możemy przełożyć ją do słoiczka i przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI :
- ugotowana kasza jaglana (250 g)
- czerwona papryka (1)
- pomidor (2)
- seler (połowa sztuki)
- marchew (3)
- przyprawy : sól, bazylia, cynamon, pieprz, posiekana natka pietruszki
- Nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na przygotowanej blaszy ułożyć paprykę.
- Piec do zbrązowienia skórki (15 minut z obydwu stron- w połowie pieczenia obrócić).
- Upieczoną paprykę przełożyć do naczynia z pokrywką i studzić przez 10 minut.
- Obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Warzywa przełożyć na patelnię i skropić oliwą.
- Lekko przesmażyć - cały czas mieszając.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
- Pokroić w kostkę i dodać do warzyw na patelni.
- Dusić do miękkości.
- Do warzyw dodać przygotowaną paprykę i poddusić.
- Podduszone warzywa przełożyć do miski i zmiksować za pomocą blendera.
- Do pasty dodać ugotowaną kaszę jaglaną, doprawić i wymieszać.
- Gotową pastę kanapkową od razu skonsumować lub przełożyć do czystego słoiczka.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz