poniedziałek, 17 października 2016

WIEŻA ROZKOSZY

Oto przepis na warstwowe ciasto, które jest połączeniem czekolady mlecznej, ajerkoniaku, białej czekolady i serka mascarpone. Deser słodki, marzenie łasuchów i idealnie zastępuje tradycyjny tort urodzinowy.Dla takiej chwili rozkoszy warto zaprzyjaźnić się z kuchnią na dłużej.
SKŁADNIKI :
 (spód)
  • biszkopty okrągłe (opakowanie)
(masa czekoladowa)
  • ser mascarpone (400 g)
  • czekolada mleczna (tabliczka)
  • batoniki "sezamki" (4 opakowania)
  • siekane orzechy laskowe (150 g)
(biszkopt)
  • jaja (3)
  • cukier (150 g)
  • mąka pszenna (150 g)
  • skrobia ziemniaczana (łyżka)
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
  • cukier wanilinowy (łyżka)
(masa advocatowa)
  • masło (200g)
  • jaja (3)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • advocat (150 ml)
  • małe bezy (10 sztuk)
(masa z białej czekolady)
  • śmietanka 30% lub 36% (250 ml)
  • biała czekolada (tabliczka)
  • biszkopty okrągłe (opakowanie)
PRZYGOTOWANIE :
  1.  Dwie formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Na dnie pierwszej ułożyć okrągłe biszkopty.
  3. Przygotowywanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu.
  4. Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  5. Białka ubić na sztywną pianę.
  6. Pod koniec ubijania dodać cukier biały i cukier wanilinowy i ponownie ubijać.
  7. Do miski przesiać mąkę, skrobię ziemniaczaną i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  8. Stopniowo dodawać do ubitej piany - cały czas miksując.
  9. Ciasto przelać do przygotowanej blachy.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut do zrumienienia.
  11. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia.
  12. Przystąpić do sporządzania masy z białej czekolady.
  13. Śmietankę przelać do rondelka.
  14. Dodać pokruszoną białą czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady.
  15. Wstawić do lodówki.
  16. Przystąpić do sporządzania masy czekoladowej.
  17. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  18. Dodać ser mascarpone cały czas mieszając.
  19. Dodać pokruszone sezamki i posiekane orzechy.
  20. Dokładnie wymieszać.
  21. Odstawić do ostygnięcia.
  22. Przystąpić do sporządzenia masy advocatowej.
  23. Masło utrzeć na biało.
  24. Jaja z cukrem ubić na parze i pozostawić do ostygnięcia.
  25. Gdy jaja będą już w temperaturze pokojowej, stopniowo dodawać do masła cały czas ucierając.
  26. Stopniowo dodawać advocat, cały czas miksując.
  27. Beziki pokruszyć na miał i dodać do kremu.
  28. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
  29. Wyjąć masę z białej czekolady z lodówki.
  30. Miksować przez 10 minut na małych obrotach.
  31. Odstawić na bok.
  32. Przystąpić do tworzenia deseru.
  33. Na wyłożone w formie do pieczenia biszkopty przełożyć masę czekoladową.
  34. Następnie położyć upieczony blat biszkoptu.
  35. Na biszkopt wyłożyć masę advocatową.
  36. Na masę advocatową wyłożyć okrągłe biszkopty (opakowanie opisane przy składnikach na masę z białej czekolady.)
  37. Biszkopty obłożyć masą z białej czekolady.
  38. Schłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.














SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz