Oto przepis na warstwowe ciasto, które jest połączeniem czekolady mlecznej, ajerkoniaku, białej czekolady i serka mascarpone. Deser słodki, marzenie łasuchów i idealnie zastępuje tradycyjny tort urodzinowy.Dla takiej chwili rozkoszy warto zaprzyjaźnić się z kuchnią na dłużej.
SKŁADNIKI :
(spód)
- biszkopty okrągłe (opakowanie)
- ser mascarpone (400 g)
- czekolada mleczna (tabliczka)
- batoniki "sezamki" (4 opakowania)
- siekane orzechy laskowe (150 g)
- jaja (3)
- cukier (150 g)
- mąka pszenna (150 g)
- skrobia ziemniaczana (łyżka)
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
- cukier wanilinowy (łyżka)
- masło (200g)
- jaja (3)
- cukier puder (3 łyżki)
- advocat (150 ml)
- małe bezy (10 sztuk)
- śmietanka 30% lub 36% (250 ml)
- biała czekolada (tabliczka)
- biszkopty okrągłe (opakowanie)
- Dwie formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dnie pierwszej ułożyć okrągłe biszkopty.
- Przygotowywanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu.
- Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodać cukier biały i cukier wanilinowy i ponownie ubijać.
- Do miski przesiać mąkę, skrobię ziemniaczaną i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Stopniowo dodawać do ubitej piany - cały czas miksując.
- Ciasto przelać do przygotowanej blachy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut do zrumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia.
- Przystąpić do sporządzania masy z białej czekolady.
- Śmietankę przelać do rondelka.
- Dodać pokruszoną białą czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady.
- Wstawić do lodówki.
- Przystąpić do sporządzania masy czekoladowej.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Dodać ser mascarpone cały czas mieszając.
- Dodać pokruszone sezamki i posiekane orzechy.
- Dokładnie wymieszać.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Przystąpić do sporządzenia masy advocatowej.
- Masło utrzeć na biało.
- Jaja z cukrem ubić na parze i pozostawić do ostygnięcia.
- Gdy jaja będą już w temperaturze pokojowej, stopniowo dodawać do masła cały czas ucierając.
- Stopniowo dodawać advocat, cały czas miksując.
- Beziki pokruszyć na miał i dodać do kremu.
- Dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
- Wyjąć masę z białej czekolady z lodówki.
- Miksować przez 10 minut na małych obrotach.
- Odstawić na bok.
- Przystąpić do tworzenia deseru.
- Na wyłożone w formie do pieczenia biszkopty przełożyć masę czekoladową.
- Następnie położyć upieczony blat biszkoptu.
- Na biszkopt wyłożyć masę advocatową.
- Na masę advocatową wyłożyć okrągłe biszkopty (opakowanie opisane przy składnikach na masę z białej czekolady.)
- Biszkopty obłożyć masą z białej czekolady.
- Schłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz