Na czym polegają infekcje ?
- wnikanie drobnoustrojów lub wirusów do organizmu - przyczyna choroby
- rodzaj zależny od układu zaatakowanego
- jama ustna - infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych
- układ pokarmowy - zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit
- drogi moczowe - infekcje pęcherza moczowego i nerek
- droga płciowa - choroby narządów płciowych
Jakie są objawy infekcji ?
- owrzodzenia jamy ustnej
- gorączka
- poty
- ból gardła
- kaszel
- nudności
- bóle brzucha
- biegunka
- częste oddawanie moczu
- przyśpieszony rytm serca
- bolesne oddawanie moczu
- trudności z oddychaniem
Jak diagnozujemy infekcje ?
- łatwa diagnoza - ostre zapalenie śluzówki żołądka i jelit
- pobranie materiału do posiewu bakteriologicznego
- wykrywanie rodzaju bakterii wywołującej chorobę
- wykonywanie antybiogramu - sprawdzanie rodzaju antybiotyku, na który wrażliwa jest dana bakteria, a na który oporna
- prześwietlenie rentgenowskie
- ultrasonografia
- tomografia komputerowa
- rezonans magnetyczny
Jaki wpływ ma nasza dieta i tryb życia ?
- ogromna rola w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji
- ułatwienie zainfekowania organizmu - bardzo młodzi, przewlekle chorzy, starsi
- zbilansowana dieta z dużą ilością warzyw, owoców, zbóż
- dieta uboga w tłuszcze nasycone
- co najmniej 30 minut wysiłku fizycznego 3 razy w tygodniu
- szczepienia przeciw chorobom wieku dziecięcego
Jak leczyć infekcje ?
- antybiotyki - zabijanie bakterii
- fizjoterapia - infekcje oskrzeli i płuc
- chirurgiczne opróżnianie ropnia
- leki przeciwwirusowe
- rola układu odpornościowego - samoistne ustąpienie
Co pomaga w naszej diecie ?
- jedzenie różnorodnych warzyw i owoców, które dostarczają witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów
- wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych
- przekąski składające się z orzechów i pestek bogatych w cynk i kwasy tłuszczowe
- spożywanie chudego czerwonego mięsa, drobiu, owoców morza, roślin strączkowych bogatych w cynk, żelazo i białko
- częste spożywanie jogurtów zawierających bakterie probiotyczne
- picie soków owocowych i warzywnych
Co szkodzi w naszej diecie ?
- wybieranie przekąsek o znikomej wartości odżywczej - herbatniki, ciasta, ciastka, chipsy, cukierki
- częste spożywanie przetworzonych płatków śniadaniowych
- wybieranie białego pieczywa
- nadmierne spożywanie tłustych mięs i wędlin zawierających mało cynku i żelaza
- picie napoi słodzonych
Jak zapobiegać infekcjom ?
- zapobieganiu przenoszenia zarazków na inne osoby
- mycie i dezynfekcja przyborów kuchennych
- mycie rąk po korzystaniu z toalety
- zakrywanie ust lub użycie chusteczki podczas kichania
- nie pożyczanie szczoteczek do zębów i szczotek do włosów
Wzmocnienie układu odpornościowego za pomocą zdrowej diety :
- Codziennie zjadaj 5 porcji różnokolorowych warzyw - dodawaj do każdego posiłku.
- Jedz pełnoziarniste płatki śniadaniowe i pieczywo.
- Wybieraj przekąski w postaci suszonych owoców, chudych jogurtów z probiotykami oraz niesolonych orzechów.
- Do codziennego jadłospisu na stałe włącz chude czerwone mięso, drób, owoce morza, tofu,warzywa strączkowe i różne rodzaje orzechów.
- Zamiast słodzonych napojów, pij świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe.
- Jeśli masz problem z częstymi infekcjami dróg moczowych, zaprzyjaźnij się z sokiem z żurawiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz