poniedziałek, 17 października 2016

ZDROWIE : INFEKCJE WIRUSOWE I BAKTERYJNE

Na czym polegają infekcje ?
  • wnikanie drobnoustrojów lub wirusów do organizmu - przyczyna choroby
  • rodzaj zależny od układu zaatakowanego
  • jama ustna - infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych
  • układ pokarmowy - zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit
  • drogi moczowe - infekcje pęcherza moczowego i nerek
  • droga płciowa - choroby narządów płciowych
Jakie są objawy infekcji ?
  • owrzodzenia jamy ustnej
  • gorączka
  • poty
  • ból gardła
  • kaszel
  • nudności
  • bóle brzucha
  • biegunka
  • częste oddawanie moczu
  • przyśpieszony rytm serca
  • bolesne oddawanie moczu
  • trudności z oddychaniem
Jak diagnozujemy infekcje ?
  • łatwa diagnoza - ostre zapalenie śluzówki żołądka i jelit
  • pobranie materiału do posiewu bakteriologicznego
  • wykrywanie rodzaju bakterii wywołującej chorobę
  • wykonywanie antybiogramu - sprawdzanie rodzaju antybiotyku, na który wrażliwa jest dana bakteria, a na który oporna
  • prześwietlenie rentgenowskie
  • ultrasonografia
  • tomografia komputerowa
  • rezonans magnetyczny
Jaki wpływ ma nasza dieta i tryb życia ?
  • ogromna rola w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji
  • ułatwienie zainfekowania organizmu - bardzo młodzi, przewlekle chorzy, starsi
  • zbilansowana dieta z dużą ilością warzyw, owoców, zbóż
  • dieta uboga w tłuszcze nasycone
  • co najmniej 30 minut wysiłku fizycznego 3 razy w tygodniu
  • szczepienia przeciw chorobom wieku dziecięcego
Jak leczyć infekcje ?
  • antybiotyki - zabijanie bakterii
  • fizjoterapia - infekcje oskrzeli i płuc
  • chirurgiczne opróżnianie ropnia
  • leki przeciwwirusowe
  • rola układu odpornościowego - samoistne ustąpienie
Co pomaga w naszej diecie ?
  • jedzenie różnorodnych warzyw i owoców, które dostarczają witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów
  • wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych
  • przekąski składające się z orzechów i pestek bogatych w cynk i kwasy tłuszczowe
  • spożywanie chudego czerwonego mięsa, drobiu, owoców morza, roślin strączkowych bogatych w cynk, żelazo i białko
  • częste spożywanie jogurtów zawierających bakterie probiotyczne
  • picie soków owocowych i warzywnych
Co szkodzi w naszej diecie ?
  • wybieranie przekąsek o znikomej wartości odżywczej - herbatniki, ciasta, ciastka, chipsy, cukierki
  • częste spożywanie przetworzonych płatków śniadaniowych
  • wybieranie białego pieczywa
  • nadmierne spożywanie tłustych mięs i wędlin zawierających mało cynku i żelaza
  • picie napoi słodzonych
Jak zapobiegać infekcjom ?
  • zapobieganiu przenoszenia zarazków na inne osoby
  • mycie i dezynfekcja przyborów kuchennych
  • mycie rąk po korzystaniu z toalety
  • zakrywanie ust lub użycie chusteczki podczas kichania
  • nie pożyczanie szczoteczek do zębów i szczotek do włosów
Wzmocnienie układu odpornościowego za pomocą zdrowej diety :
  1. Codziennie zjadaj 5 porcji różnokolorowych warzyw - dodawaj do każdego posiłku.
  2. Jedz pełnoziarniste płatki śniadaniowe i pieczywo.
  3. Wybieraj przekąski w postaci suszonych owoców, chudych jogurtów z probiotykami oraz niesolonych orzechów.
  4. Do codziennego jadłospisu na stałe włącz chude czerwone mięso, drób, owoce morza, tofu,warzywa strączkowe i różne rodzaje orzechów.
  5.  Zamiast słodzonych napojów, pij świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe.
  6. Jeśli masz problem z częstymi infekcjami dróg moczowych, zaprzyjaźnij się z sokiem z żurawiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz