wtorek, 30 czerwca 2015

PO PROSTU FARSZ

Jak nietrudno się domyślić, będzie to przepis na farsz. Mimo tego, że połączenie szpinaku, sera i pomidorów wydaje nam się banalne, to jest to świetna podstawa do tworzenia wielu dań obiadowych oraz przekąsek. Nadzienie to można wykorzystać do pierogów drożdżowych z piekarnika, naleśników, roladek drobiowych, pieczonej papryki (nadziewanej), pizzy, ciasta filo, francuskich ciastek, zapiekanek makaronowych, tart, a nawet świetnie smakuje jako muffiny na słono. Receptura jest jedna, a możliwości tyle, ile zdołacie wymyśleć.
SKŁADNIKI :
  • szpinak świeży - liście (500g)
  • ser mozzarella (300g)
  • suszone pomidory (300g)
  • cebula czerwona(1)
  • czosnek (2 ząbki)
  • olej rzepakowy (50 ml)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić.
  3. Doprawić solą, pieprzem i chwilę przesmażyć.
  4. Dodać szpinak i dusić do miękkości.
  5. Doprawić gałką muszkatołową i wymieszać.
  6. Ser mozzarella i suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki.
  7. Czosnek drobno posiekać.
  8. Pokrojony ser mozzarella i pomidory dodać do szpinaku.
  9. Dodać posiekany czosnek i dobrze wymieszać.
  10. Podsmażyć do rozpuszczenia się sera.

SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz