Jak nietrudno się domyślić, będzie to przepis na farsz. Mimo tego, że połączenie szpinaku, sera i pomidorów wydaje nam się banalne, to jest to świetna podstawa do tworzenia wielu dań obiadowych oraz przekąsek. Nadzienie to można wykorzystać do pierogów drożdżowych z piekarnika, naleśników, roladek drobiowych, pieczonej papryki (nadziewanej), pizzy, ciasta filo, francuskich ciastek, zapiekanek makaronowych, tart, a nawet świetnie smakuje jako muffiny na słono. Receptura jest jedna, a możliwości tyle, ile zdołacie wymyśleć.
SKŁADNIKI :
- szpinak świeży - liście (500g)
- ser mozzarella (300g)
- suszone pomidory (300g)
- cebula czerwona(1)
- czosnek (2 ząbki)
- olej rzepakowy (50 ml)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić.
- Doprawić solą, pieprzem i chwilę przesmażyć.
- Dodać szpinak i dusić do miękkości.
- Doprawić gałką muszkatołową i wymieszać.
- Ser mozzarella i suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki.
- Czosnek drobno posiekać.
- Pokrojony ser mozzarella i pomidory dodać do szpinaku.
- Dodać posiekany czosnek i dobrze wymieszać.
- Podsmażyć do rozpuszczenia się sera.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz