wtorek, 30 czerwca 2015

ZDROWIE: ZAPASY

Dlaczego warto mieć dobrze zaopatrzoną spiżarnię ?

  • łatwiejsze przygotowywanie zdrowych posiłków
  • przyrządzanie pożywnych posiłków w krótkim czasie
  • unikanie zamawiania potraw na wynos
  • unikanie sporządzania zakupów "na zapas"
  • umożliwienie jedzenia ulubionych dań, kiedy nadejdzie ochota
Jak dobrze zorganizować zapasy ?


  • sprawdzanie dat ważności
  • wyrzucanie przeterminowanych produktów
  • otwarte produkty przekładać do szczelnych pojemników lub torebek
  • odpowiednie przechowywanie produktów (suche, ciemne, chłodne miejsce)
  • stawianie najważniejszych produktów z przodu
  • spisywanie brakujących surowców
  • sporządzanie listy zakupów na podstawie zapasów
Najważniejsze produkty w domowej spiżarni :


  1. brązowy ryż - pasuje do wielu dań; średni indeks glikemiczny
  2. pomidory w puszce - sosy do makaronu i zapiekanek; zupy
  3. makaron razowy - bogactwo błonnika
  4. ziemniaki- dodatek do potraw; dania węglowodanowe
  5. fasola w puszce - sałatki; dania (fasolka po bretońsku)
  6. płatki owsiane - owsianka; ciasta; desery; musli
  7. chrupkie pieczywo pełnoziarniste - przekąska
  8. zupy w puszce - zamiennik "na szybko"; mała zawartość soli
  9. soczewica - niska cena; sałatki; zapiekanki; zupy
  10. oliwa z oliwek - gotowanie; sosy; sałatki; makaron; smażenie
  11. kasze - dodatek do potraw; desery
Jak utrzymać porządek w spiżarni ?


  • umieszczenie w pobliżu notesu z długopisem
  • umieszczenie dat przydatności do spożycia na pojemnikach
  • natychmiastowe sprzątanie rozlanych, rozsypanych produktów
  • codzienne utrzymywanie czystości
  • regularne uzupełnianie o niezbędne produkty
Co należy przechowywać w lodówce lub zamrażalniku ?


  • świeże owoce i warzywa
  • mrożonki
  • świeży makaron
  • zupy
  • mleko
  • jogurty
  • jaja
  • sery
  • pieczywo pełnoziarniste
  • babeczki - muffiny
  • ryby
  • czerwone mięso
  • drób
Daty ważności :


  1. produkty w puszkach - data przydatności do spożycia na opakowaniu
  2. suszone zioła i przyprawy - 12 miesięcy
  3. mąka (razowa krócej) - 8-12 miesięcy
  4. ryż biały - 2 lata
  5. ryż brązowy - 6 miesięcy
  6. makaron - 12 miesięcy
  7. suchy groch i fasola - 12 miesięcy
  8. płatki śniadaniowe, owsiane, musli - data przydatności do spożycia na opakowaniu
  9. suszone owoce - 6-12 miesięcy
  10. cukier - bardzo długo, jeśli trzymany jest z dala od wilgoci
Dlaczego warto mieć te produkty w spiżarni ?


  1. ryż, makaron, kuskus, polenta - sałatki; zapiekanki; dodatki do potraw; dania główne
  2. płatki śniadaniowe lub owsiane - szybkie śniadanie; bogactwo błonnika; ciasta; desery; ciastka
  3. rośliny strączkowe (soczewica, fasola red kidney, cieciorka) - bogactwo błonnika, białka, żelaza
  4. suszone owoce i orzechy - wysokoenergetyczna przekąska; desery; dodatek do płatków śniadaniowych, ciast, kremów, sałatek, dań z woka
  5. oleje, sosy, ocet, zioła, przyprawy - nadanie smaku potrawom; obróbka cieplna
  6. miód, dżem, margaryna z olejem, pasta z drożdży - dodatek do pieczywa
  7. mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona - dania główne; potrawy jarskie; ciasta; desery; muffiny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz