Dzisiaj przepis na hawajski chlebek z ananasem i kokosem. Jest bardzo pożywny, zdrowy, a dodatek owoców nadaje mu oryginalny, orzeźwiający smak. Można go przechowywać w lodówce nawet kilka dni, a poza tym doskonale się zamraża.
SKŁADNIKI :
- mleko (300 ml)
- jaja (2)
- mąka (400 g)
- cukier biały (150 g)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- siekane orzechy (50 g)
- wiórki kokosowe (50 g)
- ananas z puszki (4 - 5 plastrów)
- ekstrakt waniliowy (łyżeczka)
- margaryna (50g)
- cynamon
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Formę do pieczenia natłuścić i wyłożyć papierem.
- Margarynę przełożyć do rondelka, roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
- W miseczce roztrzepać jaja.
- Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszać.
- Do drugiej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Dodać orzechy, cukier, wiórki kokosowe i wymieszać.
- Plastry ananasa odsączyć i pokroić w kostkę.
- Dodać do suchych składników i wymieszać.
- Zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać mleko - cały czas mieszając.
- Gdy składniki się połączą, dodać roztopioną margarynę i szybko zamieszać.
- Gotowe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę.
- Po wyjęciu pozostawić w formie na 5-10 minut.
- Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz