poniedziałek, 22 czerwca 2015

HAWAJSKI POEMAT

Dzisiaj przepis na hawajski chlebek z ananasem i kokosem. Jest bardzo pożywny, zdrowy, a dodatek owoców nadaje mu oryginalny, orzeźwiający smak. Można go przechowywać w lodówce nawet kilka dni, a poza tym doskonale się zamraża. 
SKŁADNIKI :
  • mleko (300 ml)
  • jaja (2)
  • mąka (400 g)
  • cukier biały (150 g)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • siekane orzechy (50 g)
  • wiórki kokosowe (50 g)
  • ananas z puszki (4 - 5 plastrów)
  • ekstrakt waniliowy (łyżeczka)
  • margaryna (50g)
  • cynamon
PRZYGOTOWANIE :
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Formę do pieczenia natłuścić i wyłożyć papierem.
  3. Margarynę przełożyć do rondelka, roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
  4. W miseczce roztrzepać jaja.
  5. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszać.
  6. Do drugiej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  7. Dodać orzechy, cukier, wiórki kokosowe i wymieszać.
  8. Plastry ananasa odsączyć i pokroić w kostkę.
  9. Dodać do suchych składników i wymieszać.
  10. Zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać mleko - cały czas mieszając.
  11. Gdy składniki się połączą, dodać roztopioną margarynę i szybko zamieszać.
  12. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy.
  13. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę.
  14. Po wyjęciu pozostawić w formie na 5-10 minut.
  15. Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz