poniedziałek, 22 czerwca 2015

ZDROWIE : BRAK ENERGII

Dlaczego wciąż odczuwamy zmęczenie ?

  • intensywne życie towarzyskie
  • niewłaściwa dieta
  • ciężka praca
  • jedzenie z barów szybkiej obsługi (fast food)
  • nieregularne posiłki
  • niedobór witamin i mikroelementów
Dlaczego śniadanie jest tak ważne ?


  • poprawa koncentracji
  • przyspieszenie przemiany materii
  • zapobieganie przejadania się
  • kontrola masy ciała
  • przeciwdziałanie zmęczeniu
Produkty niezbędne w codziennym menu :


  1. pieczywo pełnoziarniste - witaminy z grupy B, błonnik, węglowodany
  2. chude czerwone mięso - żelazo
  3. nabiał - białko, witamina B12, węglowodany
  4. jaja - białko, żelazo, witamina B12
  5. zielone warzywa liściaste - kwas foliowy, witamina A
  6. makaron pełnoziarnisty - niski indeks glikemiczny
  7. herbata - odprężenie bez uczucia senności (l-teanina)
  8. woda - odwodnienie obniża sprawność umysłową i fizyczną
Jak zwiększyć spożycie żelaza ?


  • jedz 3-4 porcje chudego czerwonego mięsa tygodniowo
  • jedz pełnoziarniste pieczywo i płatki śniadaniowe
  • pij sok pomarańczowy
  • dodawaj pomidory lub słodką paprykę do dań z warzyw strączkowych (witamina C)
  • herbatę i kawę pij tylko między posiłkami, a nie w trakcie (utrudnienie wchłaniania żelaza)
Niedobór witaminy B12 :


  • anemia złośliwa
  • nieustanne zmęczenie
  • uczucie wyczerpania
  • zapobieganie : nabiał, owoce morza, mięso
Niedobór kwasu foliowego :


  • anemia megaloblastyczna (przez uniemożliwienie dojrzewania i podziału czerwonych krwinek)
  • osłabienie
  • mniejsza ilość transportowanego tlenu
  • zmęczenie
  • zapobieganie : zielone warzywa liściaste, pełne ziarna, rośliny strączkowe, pestki dyni, pestki słonecznika
Przykładowe posiłki :


  1. pełnoziarniste płatki śniadaniowe z owocami jagodowymi i jogurtem naturalnym ; sok pomarańczowy
  2. tost z serkiem twarogowym i owocami ; zielona herbata
  3. sałatka z soczewicy, słodkiej papryki, czerwonej cebuli, szpinaku, sera feta i sosem vinaigrette
  4. sałatka owocowa z maślanką
  5. polędwica wołowa w grzybowym sosie z ziemniakami, fasolką, marchewką i brokułami
  6. makaron z owocami morza i czosnkiem ; czerwona herbata
  7. tost z jajkiem sadzonym, pomidorem i sałatą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz