Dzisiaj 23 czerwca, a więc coś specjalnie dla wszystkich tatusiów, którzy zapewne lubią dobre piwo, a można zaskoczyć ich, dodając trunek do rożków.Wbrew pozorom jest to wyśmienity, słodki deser, a napój chmielowy tylko wzbogaca jego smak i nadaje wyrazu.
SKŁADNIKI :
- mąka pszenna (750 g)
- masło (250g)
- piwo (200 ml)
- ser biały - sernikowy (300 g)
- cukier wanilinowy (2 łyżeczki)
- jajo
(lukier)
- cukier puder (150 g)
- gorąca woda (60 ml)
PRZYGOTOWANIE :
- Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do masła przesiać mąkę i wymieszać.
- Wlać piwo i zagnieść na zwarte ciasto.
- Wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Ser biały przełożyć do miski.
- Dodać cukier i dokładnie utrzeć.
- Dodać jajo i wymieszać.
- Nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty.
- Na środek każdego z nich kłaść farsz z białego sera.
- Kwadraty sklejać rogami do wewnątrz - na kształt rombu.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
- Cukier puder przesiać do miseczki.
- Dolać wodę i utrzeć na biało.
- Upieczone rożki udekorować lukrem.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz