wtorek, 23 czerwca 2015

CHMIELOWE ROŻKI

Dzisiaj 23 czerwca, a więc coś specjalnie dla wszystkich tatusiów, którzy zapewne lubią dobre piwo, a można zaskoczyć ich, dodając trunek do rożków.Wbrew pozorom jest to wyśmienity, słodki deser, a napój chmielowy tylko wzbogaca jego smak i nadaje wyrazu.
SKŁADNIKI :
  • mąka pszenna (750 g)
  • masło (250g)
  • piwo (200 ml)
  • ser biały - sernikowy (300 g)
  • cukier wanilinowy (2 łyżeczki)
  • jajo
(lukier)

  • cukier puder (150 g)
  • gorąca woda (60 ml)
PRZYGOTOWANIE :

  1. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Do masła przesiać mąkę i wymieszać.
  3. Wlać piwo i zagnieść na zwarte ciasto.
  4. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
  5. Ser biały przełożyć do miski.
  6. Dodać cukier i dokładnie utrzeć.
  7. Dodać jajo i wymieszać.
  8. Nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  9. Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty.
  10. Na środek każdego z nich kłaść farsz z białego sera.
  11. Kwadraty sklejać rogami do wewnątrz - na kształt rombu.
  12. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
  13. Cukier puder przesiać do miseczki.
  14. Dolać wodę i utrzeć na biało.
  15. Upieczone rożki udekorować lukrem.


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz