czwartek, 26 lutego 2015

OMDLENIA

Gdy omdlenia powtarzają się często,warto zwrócić uwagę na to, co jemy, gdyż objawami takich zasłabnięć są: zawroty głowy, nagłe pocenie się, zamglone widzenie, osłabiony słuch lub "dzwonienie" w uszach, bladość skóry, uczucie słabości, lęk lub niepokój wewnętrzny, nudności, chwilowa utrata przytomności, nagły nieskoordynowany upadek
POMAGAJĄ :
  • warzywa strączkowe
  • owoce jagodowe i pestkowe, jabłka, gruszki, cytrusy
  • orzechy i pestki
  • kasza jęczmienna, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo (niski indeks glikemiczny IG)
  • chude czerwone mięso(dużo żelaza)
  • jaja
  • woda
  • czarna herbata i herbaty ziołowe
SZKODZĄ:
  • białe pieczywo
  • krakersy, słone paluszki
  • alkohol
  • kawa
  • słodkie przekąski (Np. żelki, ciastka z kremem, czekolada mleczna)
JAK WALCZYĆ ?
  1. Jedz regularnie małe posiłki i przekąski (tak by dostarczać organizmowi niezbędne witaminy i minerały przez cały dzień).
  2. Ogranicz spożycie alkoholu i zawsze jedz, gdy go pijesz.
  3. Unikaj cukierków oraz słodkich napojów ( zawierają skoncentrowane cukry, które powodują znaczy wzrost, a następnie gwałtowny spadek glukozy we krwi).
  4. Spożywaj dużo węglowodanów o niskim IG ( powodują stopniowy wzrost glukozy po jedzeniu ).
  5. Regularnie jedz chude czerwone mięso, jaja, warzywa strączkowe, tofu, orzechy, pełne ziarna oraz warzywa liściaste (uzupełnia to niedobory żelaza)
  6. Nie opuszczaj posiłków.
  7. Pij dużo wody.
  8.  Ćwicz regularnie, by usprawnić krążenie.
  9. Gdy czujesz, że robi Ci się słabo - usiądź lub poproś o pomoc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz