POMAGAJĄ :
- warzywa strączkowe
- owoce jagodowe i pestkowe, jabłka, gruszki, cytrusy
- orzechy i pestki
- kasza jęczmienna, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo (niski indeks glikemiczny IG)
- chude czerwone mięso(dużo żelaza)
- jaja
- woda
- czarna herbata i herbaty ziołowe
- białe pieczywo
- krakersy, słone paluszki
- alkohol
- kawa
- słodkie przekąski (Np. żelki, ciastka z kremem, czekolada mleczna)
- Jedz regularnie małe posiłki i przekąski (tak by dostarczać organizmowi niezbędne witaminy i minerały przez cały dzień).
- Ogranicz spożycie alkoholu i zawsze jedz, gdy go pijesz.
- Unikaj cukierków oraz słodkich napojów ( zawierają skoncentrowane cukry, które powodują znaczy wzrost, a następnie gwałtowny spadek glukozy we krwi).
- Spożywaj dużo węglowodanów o niskim IG ( powodują stopniowy wzrost glukozy po jedzeniu ).
- Regularnie jedz chude czerwone mięso, jaja, warzywa strączkowe, tofu, orzechy, pełne ziarna oraz warzywa liściaste (uzupełnia to niedobory żelaza)
- Nie opuszczaj posiłków.
- Pij dużo wody.
- Ćwicz regularnie, by usprawnić krążenie.
- Gdy czujesz, że robi Ci się słabo - usiądź lub poproś o pomoc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz