czwartek, 26 lutego 2015

PALUCHY DO TOREBKI

Słone, serowe paluchy to bardzo dobry pomysł na sycącą przekąskę w ciągu dnia, którą łatwo możemy zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik.
SKŁADNIKI :
  • mąka pszenna (2 szklanki + do rozczynu)
  • cukier biały (2-3 łyżeczki)
  • woda (1 szklanka)
  • mleko (1 szklanka + 2 łyżki do rozczynu)
  • jajo
  • sól (2 łyżeczki)
  • ser żółty - gouda/edamski (300 g)
  • olej (30 ml)
  • drożdże (30 g)
  • sól morska, kminek (do posypania)
  • jajo(do posmarowania)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Do rondelka wkruszyć drożdże.
  2. Dodać mleko oraz cukier i podgrzać(nie doprowadzić do wrzenia).
  3. Pozostawić do wyrośnięcia posypując 2 łyżkami mąki.
  4. Do dużej miski przesiać mąkę.
  5. Dodać sól, roztrzepane jajo, mleko, wodę, olej i wyrośnięty rozczyn - dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  7. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  8. Dodać starty ser do wyrośniętego ciasta i dobrze wymieszać.
  9. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 190 °C.
  10. Z ciasta formować paluchy i układać na przygotowaną blaszę - pamiętając o odstępach, gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia.
  11. Gotowe paluchy odstawić na 5 minut do wyrośnięcia.
  12. Posmarować roztrzepanym jajem oraz posypać solą morską i kminkiem (wedle uznania).
  13. Tak przygotowane słone paluchy piec ok. 15 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz