Słone, serowe paluchy to bardzo dobry pomysł na sycącą przekąskę w ciągu dnia, którą łatwo możemy zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik.
SKŁADNIKI :
SKŁADNIKI :
- mąka pszenna (2 szklanki + do rozczynu)
- cukier biały (2-3 łyżeczki)
- woda (1 szklanka)
- mleko (1 szklanka + 2 łyżki do rozczynu)
- jajo
- sól (2 łyżeczki)
- ser żółty - gouda/edamski (300 g)
- olej (30 ml)
- drożdże (30 g)
- sól morska, kminek (do posypania)
- jajo(do posmarowania)
- Do rondelka wkruszyć drożdże.
- Dodać mleko oraz cukier i podgrzać(nie doprowadzić do wrzenia).
- Pozostawić do wyrośnięcia posypując 2 łyżkami mąki.
- Do dużej miski przesiać mąkę.
- Dodać sól, roztrzepane jajo, mleko, wodę, olej i wyrośnięty rozczyn - dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać starty ser do wyrośniętego ciasta i dobrze wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 190 °C.
- Z ciasta formować paluchy i układać na przygotowaną blaszę - pamiętając o odstępach, gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia.
- Gotowe paluchy odstawić na 5 minut do wyrośnięcia.
- Posmarować roztrzepanym jajem oraz posypać solą morską i kminkiem (wedle uznania).
- Tak przygotowane słone paluchy piec ok. 15 minut do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz