czwartek, 26 lutego 2015

EKSPRESOWE JABŁKA

Jeśli goście "zapomnieli" nas uprzedzić o swojej wizycie, a nie lubimy stawiać na stół gotowych wyrobów ciastkarskich, nie wszystko stracone. Zawsze można chwycić za opakowanie biszkoptów oraz w połączeniu z jabłkami i śmietankową pianką stworzyć ekspresowe ciasto bez pieczenia.
SKŁADNIKI (okrągła tortownica) :
  • biszkopty okrągłe (opakowanie)
(masa)
  • jabłka (1 kg)
  • cukier trzcinowy (1/2 szklanki)
  • cynamon (1 łyżeczka)
  • imbir (1/2 łyżeczki)
  • płatki migdałowe (garść)
  • galaretka cytrynowa (1 opakowanie)
(pianka)
  • śmietanka 30 % lub 36 % (250 ml)
  • jogurt grecki (300 g)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • żelatyna w proszku (3 łyżeczki)
  • gorąca woda (1/5 szklanki)
PRZYGOTOWANIE :
  1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne oraz pokrój w plasterki.
  3. Galaretkę cytrynową przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  4. Do gorącej galaretki dodaj jabłka oraz cukier i chwilę gotuj.
  5. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni i dodaj do masy jabłecznej.
  6. Do masy dodaj przyprawy, zamieszaj i zdejmij z ognia.
  7. Pozostaw do ostygnięcia.
  8. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie - dobrze mieszając, by nie powstały grudki i lekko przestudź.
  9. Śmietankę ubij na sztywno.
  10. Dodając jogurt łyżka po łyżce - miksuj na najwyższych obrotach.
  11. Dodaj cukier puder i zmiksuj.
  12. Do żelatyny dodaj około 2 łyżek masy jogurtowej i dobrze wymieszaj.
  13. Lejąc cienkim strużkiem dodawaj do jogurtowo-śmietanowej masy, cały czas miksując.
  14. Na biszkoptowy spód wylej masę jabłkową.
  15. Masę jabłkową przykryj "pianką" z jogurtu i śmietanki.
  16. Wstaw do lodówki, aż pianka całkowicie stężeje.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz