POMAGAJĄ :
- płyny takie jak : woda, słaba miętowa herbata, napoje wieloelektrolitowe (uzupełniają ważne pierwiastki)
- niezaprawiane zupy i buliony
- białe pieczywo, makaron, ryż, ziemniaki
- ugotowane na miękko warzywa (szczególnie marchew)
- banany (duża zawartość potasu)
- mięso lub ryba z grilla
- tłuste produkty
- chili, cebula i czosnek (pikantne przyprawy)
- napoje gazowane
- napoje z kofeiną
- sztuczne słodziki
- warzywa bogate w błonnik : brokuły, kapusta
- pełne ziarna, orzechy, pestki
- rośliny strączkowe
- laktoza (produkty mleczne)
- fruktoza ( cukier - jabłka, melony, gruszki, miód)
- Produkty bogate w błonnik wprowadzaj stopniowo.
- Pij dużo płynów, by uniknąć odwodnienia.
- Gdy ustąpi, włącz do jadłospisu jogurt naturalny, by uzupełnić pożyteczne bakterie.
- Spróbuj jak najbardziej ograniczyć spożywanie laktozy i fruktozy.
- Pamiętaj, że biegunka może być objawami chorób takich jak celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, które są chorobami przewlekłymi - wtedy należy rozpocząć współpracę z dietetykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz