czwartek, 19 lutego 2015

BIEGUNKA

Biegunki nie życzymy nikomu, gdyż jej objawy są dość męczące i są to: nudności, wymioty, gorączka,częste oddawanie luźnych stolców, skurczowe bóle brzucha
POMAGAJĄ :
  • płyny takie jak : woda, słaba miętowa herbata, napoje wieloelektrolitowe (uzupełniają ważne pierwiastki)
  • niezaprawiane zupy i buliony
  • białe pieczywo, makaron, ryż, ziemniaki
  • ugotowane na miękko warzywa (szczególnie marchew)
  • banany (duża zawartość potasu)
  • mięso lub ryba z grilla
SZKODZĄ:
  • tłuste produkty
  • chili, cebula i czosnek (pikantne przyprawy)
  • napoje gazowane
  • napoje z kofeiną
  • sztuczne słodziki
  • warzywa bogate w błonnik : brokuły, kapusta
  • pełne ziarna, orzechy, pestki
  • rośliny strączkowe
  • laktoza (produkty mleczne)
  • fruktoza ( cukier - jabłka, melony, gruszki, miód)
JAK WALCZYĆ ?
  1. Produkty bogate w błonnik wprowadzaj stopniowo.
  2. Pij dużo płynów, by uniknąć odwodnienia.
  3. Gdy ustąpi, włącz do jadłospisu jogurt naturalny, by uzupełnić pożyteczne bakterie.
  4. Spróbuj jak najbardziej ograniczyć spożywanie laktozy i fruktozy.
  5. Pamiętaj, że biegunka może być objawami chorób takich jak celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, które są chorobami przewlekłymi - wtedy należy rozpocząć współpracę z dietetykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz