Dzięki połączeniu czekoladowego ciasta z budyniowo- bananową masą możemy stworzyć ciekawą, łaciatą jego odsłonę.
SKŁADNIKI :
SKŁADNIKI :
(ciasto)
- mąka tortowa (300 g)
- cukier biały lub trzcinowy(60 g)
- mleko 3,2% (60 ml)
- olej(125 ml)
- jaja (2)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- kakao (4 łyżki)
- cukier wanilinowy (opakowanie)
- czekolada mleczna ( 1/2 tabliczki)
- banan (1)
- mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- mleko (1 szklanka)
- kakao (4 łyżki)
- cukier puder (4 łyżki)
- masło(30 g)
- cynamon (do smaku)
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Pozostawić do ostygnięcia.
- Nastawić piekarnik na 180°C.
- W pierwszej misce wymieszać mąkę,cukier i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać mleko,jaja i olej.
- Zmieszać ze sobą powyższe składniki dodając cukier wanilinowy.
- Tak przygotowane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
- W osobnej miseczce wymieszać kakao z przestudzoną czekoladą.
- Masę czekoladową delikatnie wmieszać w ciasto,starając się tworzyć łatki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut do tzw."suchego patyczka".
- Banana zblendować z 1/3 szklanki mleka.
- Pozostałe mleko zagotować.
- W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody.
- Do gotującego się mleka wlać masę bananową i cały czas energicznie mieszając - rozrobioną skrobię.
- Budyń pozostawić do ostudzenia.
- Upieczone ciasto wyciągnąć z blachy i pozostawić do wystudzenia.
- Składniki na kruszonkę dobrze wymieszać i wstawić na 3 minuty do jeszcze ciepłego piekarnika.
- Ciasto przekroić na pół.
- Posmarować budyniem(zostawiając odrobinę na posmarowanie wierzchu).
- Kruszonkę wysypać na wierzch ciasta i lekko docisnąć.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz