piątek, 20 lutego 2015

ŁACIATA KUCHNIA

Dzięki połączeniu czekoladowego ciasta z budyniowo- bananową masą możemy stworzyć ciekawą, łaciatą jego odsłonę.
SKŁADNIKI :

(ciasto)

  • mąka tortowa (300 g)
  • cukier biały lub trzcinowy(60 g)
  • mleko 3,2% (60 ml)
  • olej(125 ml)
  • jaja (2)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • kakao (4 łyżki)
  • cukier wanilinowy (opakowanie)
  • czekolada mleczna ( 1/2 tabliczki)
(budyń)
  • banan (1)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • mleko (1 szklanka)
(kruszonka - posypka)
  • kakao (4 łyżki)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • masło(30 g)
  • cynamon (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Nastawić piekarnik na 180°C.
  4. W pierwszej misce wymieszać mąkę,cukier i proszek do pieczenia.
  5. W drugiej misce wymieszać mleko,jaja i olej.
  6. Zmieszać ze sobą powyższe składniki dodając cukier wanilinowy.
  7. Tak przygotowane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
  8. W osobnej miseczce wymieszać kakao z przestudzoną czekoladą.
  9. Masę czekoladową delikatnie wmieszać w ciasto,starając się tworzyć łatki.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut do tzw."suchego patyczka".
  11. Banana zblendować z 1/3 szklanki mleka.
  12. Pozostałe mleko zagotować.
  13. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody.
  14. Do gotującego się mleka wlać masę bananową i cały czas energicznie mieszając - rozrobioną skrobię.
  15. Budyń pozostawić do ostudzenia.
  16. Upieczone ciasto wyciągnąć z blachy i pozostawić do wystudzenia.
  17. Składniki na kruszonkę dobrze wymieszać i wstawić na 3 minuty do jeszcze ciepłego piekarnika.
  18. Ciasto przekroić na pół.
  19. Posmarować budyniem(zostawiając odrobinę na posmarowanie wierzchu).
  20. Kruszonkę wysypać na wierzch ciasta i lekko docisnąć.

SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz