poniedziałek, 16 lutego 2015

MALINOWE MORZE

Oryginalne podanie filetu z dorady nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się zdawać. Wystarczy, że do panierki dodamy czerwone wino, domowy sos vinaigrette wzbogacimy o smak malin, a całość podamy z pieczonymi ziemniaczkami i rukolą.
SKŁADNIKI:
  • filet z dorady (w zależności od ilości osób)
  • rukola (1 opakowanie)
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach(500g)
  • czosnek(główka)
  • olej do smażenia lub nasmarowania blachy
(panierka)
  • cebula szalotka
  • masło(40g)
  • skrobia ziemniaczana(100g)
  • wino czerwone wytrawne(100ml)
  • kostka bulionu warzywnego lub wołowego(1/6)
  • jajo
  • przyprawy: tymianek, natka pietruszki, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy, papryka czerwona słodka, kurkuma, pieprz kolorowy, sól
(malinowy sos vinaigrette)
  • oliwa(12 łyżek)
  • sok z cytryny(4 łyżki)
  • musztarda dijon( 2 łyżki)
  • konfitura malinowa - gęsta, najlepiej z cząstkami owoców(150g)
PRZYGOTOWANIE :
  1. Filet z dorady rozmrozić.
  2. Ziemniaki pokroić w tzw.łódeczki (ziemniaka kroimy na pół,a potem jeszcze na 4 starając się układać ostrze noża pod skosem)
  3. Przecisnąć obrany czosnek przez praskę.
  4. Gotowe cząstki ziemniaka natrzeć obficie czosnkiem.
  5. Przełożyć składniki sosu do słoika i szczelnie zamknąć.
  6. Mocno potrząsać słoiczkiem aż do całkowitego połączenia składników.
  7. Gotowy sos schłodzić w lodówce.
  8. Nastawić piekarnik na 200°C.
  9. Drobno posiekać szalotkę i podmażyć na 1/2 masła.
  10. Odstawić do ostygnięcia.
  11. Kostkę rozpuścić w czerwonym winie.
  12. Odstawić do ostygnięcia.
  13. W osobnej misce wymieszać masło z mąką i jajem.
  14. Dodać ostudzony bulion winny i dokładnie wymieszać.
  15. Dodać szalotkę,doprawić i wymieszać.
  16. W tak przygotowanej panierce obtoczyć doradę.
  17. Zawinąć fileta w folię aluminiową i nakłuć widelcem.
  18. Piec ok.40 minut.
  19. Gdy ryba będzie prawie gotowa - usmażyć ziemniaki we frytownicy lub upiec.
  20. Liście rukoli wyłożyć na talerz,ulożyć upieczoną doradę i ziemniaki.
  21. Wyciągnąć sos z lodówki,lekko potrząsnąć i udekorować nim potrawę.
SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz