Oryginalne podanie filetu z dorady nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się zdawać. Wystarczy, że do panierki dodamy czerwone wino, domowy sos vinaigrette wzbogacimy o smak malin, a całość podamy z pieczonymi ziemniaczkami i rukolą.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- filet z dorady (w zależności od ilości osób)
- rukola (1 opakowanie)
- ziemniaki ugotowane w mundurkach(500g)
- czosnek(główka)
- olej do smażenia lub nasmarowania blachy
- cebula szalotka
- masło(40g)
- skrobia ziemniaczana(100g)
- wino czerwone wytrawne(100ml)
- kostka bulionu warzywnego lub wołowego(1/6)
- jajo
- przyprawy: tymianek, natka pietruszki, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy, papryka czerwona słodka, kurkuma, pieprz kolorowy, sól
- oliwa(12 łyżek)
- sok z cytryny(4 łyżki)
- musztarda dijon( 2 łyżki)
- konfitura malinowa - gęsta, najlepiej z cząstkami owoców(150g)
- Filet z dorady rozmrozić.
- Ziemniaki pokroić w tzw.łódeczki (ziemniaka kroimy na pół,a potem jeszcze na 4 starając się układać ostrze noża pod skosem)
- Przecisnąć obrany czosnek przez praskę.
- Gotowe cząstki ziemniaka natrzeć obficie czosnkiem.
- Przełożyć składniki sosu do słoika i szczelnie zamknąć.
- Mocno potrząsać słoiczkiem aż do całkowitego połączenia składników.
- Gotowy sos schłodzić w lodówce.
- Nastawić piekarnik na 200°C.
- Drobno posiekać szalotkę i podmażyć na 1/2 masła.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Kostkę rozpuścić w czerwonym winie.
- Odstawić do ostygnięcia.
- W osobnej misce wymieszać masło z mąką i jajem.
- Dodać ostudzony bulion winny i dokładnie wymieszać.
- Dodać szalotkę,doprawić i wymieszać.
- W tak przygotowanej panierce obtoczyć doradę.
- Zawinąć fileta w folię aluminiową i nakłuć widelcem.
- Piec ok.40 minut.
- Gdy ryba będzie prawie gotowa - usmażyć ziemniaki we frytownicy lub upiec.
- Liście rukoli wyłożyć na talerz,ulożyć upieczoną doradę i ziemniaki.
- Wyciągnąć sos z lodówki,lekko potrząsnąć i udekorować nim potrawę.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz