Szpinakowe serca przyodziane sosem chrzanowo-żurawinowym, czosnkowym i chilli to dobry pomysł na lekką i zdrową kolację we dwoje.
SKŁADNIKI :
SKŁADNIKI :
- mrożony szpinak (1 opakowanie)
- masło (2 łyżki)
- ser żółty w kostce(200 g)
- jajo
- chleb razowy - twardy (2 kromki)
- czosnek (2 ząbki)
- bułka tarta - zamiennie :otręby lub płatki owsiane (3/4 szklanki)
- przyprawy: sól, pieprz
- olej do smażenia
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kromki chleba razowego namoczyć w wodzie.
- Na patelni rozpuścić masło.
- Dodać szpinak i rozmrozić.
- Pod koniec smażenia dodać starty ser żółty oraz posiekany czosnek.
- Mieszać do rozpuszczenia się sera.
- Przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia.
- Pieczywo dobrze odsączyć i dodać do przestudzonego szpinaku.
- Wbić jajo.
- Dodać bułkę tartą, doprawić i wyrobić rękoma masę mieloną.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Z przygotowanej masy szpinakowej formować kotleciki w kształcie serca.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obydwu stron na rumiany kolor.
- Gotowe szpinakowe serca odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz