piątek, 13 lutego 2015

SERCE NA TALERZU

Szpinakowe serca przyodziane sosem chrzanowo-żurawinowym, czosnkowym i chilli to dobry pomysł na lekką i zdrową kolację we dwoje.
SKŁADNIKI :
  • mrożony szpinak (1 opakowanie)
  • masło (2 łyżki)
  • ser żółty w kostce(200 g)
  • jajo
  • chleb razowy - twardy (2 kromki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • bułka tarta - zamiennie :otręby lub płatki owsiane (3/4 szklanki)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
  1. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Kromki chleba razowego namoczyć w wodzie.
  3. Na patelni rozpuścić masło.
  4. Dodać szpinak i rozmrozić.
  5. Pod koniec smażenia dodać starty ser żółty oraz posiekany czosnek.
  6. Mieszać do rozpuszczenia się sera.
  7. Przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia.
  8. Pieczywo dobrze odsączyć i dodać do przestudzonego szpinaku.
  9. Wbić jajo.
  10. Dodać bułkę tartą, doprawić i wyrobić rękoma masę mieloną.
  11. Na patelni rozgrzać olej.
  12. Z przygotowanej masy szpinakowej formować kotleciki w kształcie serca.
  13. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obydwu stron na rumiany kolor. 
  14. Gotowe szpinakowe serca odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz