Migdałowa rozkosz to ciasto w smaku do złudzenia przypominające smak pralinek raffaello.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
(biszkopt)
- jaja(4 sztuki)
- mąka tortowa(1 szklanka)
- cukier biały(3/4 szklanki)
- proszek do pieczenia(1 łyżka)
- olej(4 łyżki)
- mleko(2 i 1/2 szklanki)
- cukier biały(1 szklanka)
- mąka pszenna(2 łyżki)
- skrobia ziemniaczana(1 łyżka)
- żółtka(3 sztuki)
- cukier wanilinowy(1 łyżka)
- masło(250g)
- wiórki kokosowe(250g)
- malibu(100ml)
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotowanie biszkoptu zacząć od ubicia jaj.
- Dodać cukier i ubić na puszystą masę.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(nie przerywać ubijania).
- Piekarnik nastawić na 175°C.
- Do ubijanej masy dodać olej i jeszcze chwilę ubijać.
- Wylać masę do przygotowanej wcześniej blachy.
- Piec biszkopt ok.50 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z blachy,odwrócić do góry nogami i pozostawić do ostygnięcia.
- Teraz można zająć się masą rafaello.
- Żółtka i obydwie mąki dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki mleka.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym i cukrem białym.
- Do gotującego się mleka dodać masę z żółtek i zagotować - cały czas mieszając.
- Powstałą masę "budyniową" pozostawić do ostygnięcia.
- W osobnym naczyniu utrzeć masło z malibu.
- Dodać przestudzoną masę budyniową i dokładnie wymieszać.
- Dodać wiórki kokosowe i wmieszać w krem.
- Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.
- Przełożyć masą kokosową.
- Górę raffaello posypać płatkami migdałów.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz