piątek, 13 lutego 2015

MIGDAŁOWA ROZKOSZ

Migdałowa rozkosz to ciasto w smaku do złudzenia przypominające smak pralinek raffaello.
SKŁADNIKI:
(biszkopt)
  • jaja(4 sztuki)
  • mąka tortowa(1 szklanka)
  • cukier biały(3/4 szklanki)
  • proszek do pieczenia(1 łyżka)
  • olej(4 łyżki)
(masa)
  • mleko(2 i 1/2 szklanki)
  • cukier biały(1 szklanka)
  • mąka pszenna(2 łyżki)
  • skrobia ziemniaczana(1 łyżka)
  • żółtka(3 sztuki)
  • cukier wanilinowy(1 łyżka)
  • masło(250g)
  • wiórki kokosowe(250g)
  • malibu(100ml)
PRZYGOTOWANIE:

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotowanie biszkoptu zacząć od ubicia jaj.
  3. Dodać cukier i ubić na puszystą masę.
  4. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(nie przerywać ubijania).
  5. Piekarnik nastawić na 175°C.
  6. Do ubijanej masy dodać olej i jeszcze chwilę ubijać.
  7. Wylać masę do przygotowanej wcześniej blachy.
  8. Piec biszkopt ok.50 minut.
  9. Po upieczeniu wyjąć z blachy,odwrócić do góry nogami i pozostawić do ostygnięcia.
  10. Teraz można zająć się masą rafaello.
  11. Żółtka i obydwie mąki dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki mleka.
  12. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym i cukrem białym.
  13. Do gotującego się mleka dodać masę z żółtek i zagotować - cały czas mieszając.
  14. Powstałą masę "budyniową" pozostawić do ostygnięcia.
  15. W osobnym naczyniu utrzeć masło z malibu.
  16. Dodać przestudzoną masę budyniową i dokładnie wymieszać.
  17. Dodać wiórki kokosowe i wmieszać w krem.
  18. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.
  19. Przełożyć masą kokosową.
  20. Górę raffaello posypać płatkami migdałów.


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz