wtorek, 27 stycznia 2015

ZIELONE WARKOCZE

Jeśli znudziło Wam się ciasto francuskie na słodko, możecie wykonać słone warkocze z serem i szpinakiem. Podawane z lodami z bakłażana, sałatką grecką czy prosto z piekarnika nacieszą oko gości.
SKŁADNIKI:


  • gotowe ciasto francuskie (1 opakowanie)
  • szpinak mrożony(liście- 1 opakowanie)
  • ser żółty(opcjonalnie ser feta,mozzarella,kozi- 200g)
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • przyprawy : pieprz,sól,bazylia,papryka czerwona
  • jajo
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia papieru

PRZYGOTOWANIE:






  1. Szpinak rozmrozić.
  2. Ser żółty pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
  4. Rozmrożony szpinak podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.Po chwili dodać ser,czosnek,przyprawy i smażyć do roztopienia się sera.
  5. Gotowy farsz przełożyć do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować blachę do pieczenia - wyłożyć ją papierem do pieczenie i skropić oliwą z oliwek.
  7. Nastawić piekarnik na 200°C.
  8. Rozwinąć ciasto francuskie na blacie.
  9. Roztrzepać jajo.
  10. Aby uformować warkocze należy podzielić ciasto na równe kwadraty i naciąć boki,a na środek wyłożyć farsz ze szpinaku.
  11. Tak przygotowane ciastka posmarować jajem.
  12. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
  13. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.


SMACZNEGO !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz