Jeśli znudziło Wam się ciasto francuskie na słodko, możecie wykonać słone warkocze z serem i szpinakiem. Podawane z lodami z bakłażana, sałatką grecką czy prosto z piekarnika nacieszą oko gości.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- gotowe ciasto francuskie (1 opakowanie)
- szpinak mrożony(liście- 1 opakowanie)
- ser żółty(opcjonalnie ser feta,mozzarella,kozi- 200g)
- czosnek (2-3 ząbki)
- przyprawy : pieprz,sól,bazylia,papryka czerwona
- jajo
- oliwa z oliwek do natłuszczenia papieru
PRZYGOTOWANIE:
- Szpinak rozmrozić.
- Ser żółty pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
- Rozmrożony szpinak podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.Po chwili dodać ser,czosnek,przyprawy i smażyć do roztopienia się sera.
- Gotowy farsz przełożyć do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować blachę do pieczenia - wyłożyć ją papierem do pieczenie i skropić oliwą z oliwek.
- Nastawić piekarnik na 200°C.
- Rozwinąć ciasto francuskie na blacie.
- Roztrzepać jajo.
- Aby uformować warkocze należy podzielić ciasto na równe kwadraty i naciąć boki,a na środek wyłożyć farsz ze szpinaku.
- Tak przygotowane ciastka posmarować jajem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
- Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz