środa, 28 stycznia 2015

MEKSYKAŃSKA PIERŚ

Panierowane mięso z kurczaka jest bardzo popularne w kuchni, ale zawsze kilkoma składnikami można przełamać rutynę. Wystarczy, że do panierki wykorzystamy placki tortilli, dodamy trochę przypraw i własnoręcznie przygotujemy sos tysiąca wysp.
SKŁADNIKI:
  • piersi z kurczaka (2-3 sztuki)
  • jajo
  • gotowe placki typu tortilla (2-3 sztuki)
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy : curry,papryka słodka,chilli,sól,pieprz
(Sos )





  • majonez (6 łyżek)
  • ketchup (9 łyżek)
  • ocet winny (1 łyżka)
  • drobny cukier (1,5 łyżki)
  • przyprawy:sól,pieprz
  • PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić.
  2. Mięso pokroić na małe kawałki - "nuggetsy"
  3. Placki tortilli pokroić na kształt drobnej kosteczki.
  4. Przełożyć panierkę do miseczki i wymieszać z przyprawami.
  5. W osobnej miseczce roztrzepać jajo.
  6. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  7. Piersi z kurczaka panierować w jaju,a następnie plackach tortilli smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
  8. Gotowe nuggetsy odsączyć na ręczniku papierowym.
  9. Składniki na sos wymieszać i doprawić do smaku.
  10. Podawać do kurczaka.

SMACZNEGO !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz