Panierowane mięso z kurczaka jest bardzo popularne w kuchni, ale zawsze kilkoma składnikami można przełamać rutynę. Wystarczy, że do panierki wykorzystamy placki tortilli, dodamy trochę przypraw i własnoręcznie przygotujemy sos tysiąca wysp.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- piersi z kurczaka (2-3 sztuki)
- jajo
- gotowe placki typu tortilla (2-3 sztuki)
- oliwa do smażenia
- przyprawy : curry,papryka słodka,chilli,sól,pieprz
- majonez (6 łyżek)
- ketchup (9 łyżek)
- ocet winny (1 łyżka)
- drobny cukier (1,5 łyżki)
- przyprawy:sól,pieprz
- PRZYGOTOWANIE:
- Piersi z kurczaka oczyścić.
- Mięso pokroić na małe kawałki - "nuggetsy"
- Placki tortilli pokroić na kształt drobnej kosteczki.
- Przełożyć panierkę do miseczki i wymieszać z przyprawami.
- W osobnej miseczce roztrzepać jajo.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz.
- Piersi z kurczaka panierować w jaju,a następnie plackach tortilli smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
- Gotowe nuggetsy odsączyć na ręczniku papierowym.
- Składniki na sos wymieszać i doprawić do smaku.
- Podawać do kurczaka.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz