Cebulowe krążki to łatwa i szybka do wykonania przekąska, idealnie komponująca się z piwem i dipami (sosami), która z pewnością zasmakuje gościom.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- cebula (5 sztuk)
- mąka pszenna (5 szklanek)
- żółtka (2 sztuki)
- masło (200g)
- piwo ( 250ml)
- przyprawy :sól,papryka słodka
- olej do smażenia
- W rondelku roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia.
- Cebulę obrać,umyć i pokroić w grube krążki.
- Mąkę przesiać do osobnej miski(pozostawiając jedną szklankę do panierowania)
- W osobnej misce roztrzepać żółtka i wymieszać z piwem oraz ostudzonym masłem.
- Dodać przesianą mąkę,doprawić i dokładnie wymieszać.
- Pozostawić na 30 minut,by ciasto "odpoczęło".
- Na patelni dobrze rozgrzać olej(można to sprawdzić dotykając powierzchni patelni drewnianą łopatką-jeśli zaczną powstawać pęcherzyki oznacza to,że tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę).
- Krążki cebulowe zanurzać w cieście piwnym.
- Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
- Usmażone krążki odsączyć za pomocą ręcznika papierowego.
× Jest to idealna przekąska do piwa i najróżniejszych dipów,która na pewno zasmakuje gościom ×
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz