sobota, 31 stycznia 2015

CEBULA NA OKRĄGŁO

Cebulowe krążki to łatwa i szybka do wykonania przekąska, idealnie komponująca się z piwem i dipami (sosami), która z pewnością zasmakuje gościom.


SKŁADNIKI:
  • cebula (5 sztuk)
  • mąka pszenna (5 szklanek)
  • żółtka (2 sztuki)
  • masło (200g)
  • piwo ( 250ml)
  • przyprawy :sól,papryka słodka
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
  1. W rondelku roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cebulę obrać,umyć i pokroić w grube krążki.
  3. Mąkę przesiać do osobnej miski(pozostawiając jedną szklankę do panierowania)
  4. W osobnej misce roztrzepać żółtka i wymieszać z piwem oraz ostudzonym masłem.
  5. Dodać przesianą mąkę,doprawić i dokładnie wymieszać.
  6. Pozostawić na 30 minut,by ciasto "odpoczęło".
  7. Na patelni dobrze rozgrzać olej(można to sprawdzić dotykając powierzchni patelni drewnianą łopatką-jeśli zaczną powstawać pęcherzyki oznacza to,że tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę).
  8. Krążki cebulowe zanurzać w cieście piwnym.
  9. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
  10. Usmażone krążki odsączyć za pomocą ręcznika papierowego.
× Jest to idealna przekąska do piwa i najróżniejszych dipów,która na pewno zasmakuje gościom ×


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz