wtorek, 27 stycznia 2015

WYBUCH SŁODYCZY

Uwielbiacie bardzo słodkie desery ? Ten sernik na mocno waniliowym spodzie uwieńczony polewą czekoladową został stworzony właśnie dla takich łasuchów, więc do dzieła.
UWAGA : Aby masa serowa nie opadła podczas pieczenia można wstawić do nagrzanego piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
SKŁADNIKI:
(Spód ciasta)
  • ciastka maślane(mogą być kruche,przekładane masą waniliową lub pełnoziarniste - 500g)
  • sól
  • masło (kostka)
(Masa serowa - temperatura pokojowa)

  • twaróg biały pełnotłusty  (500g)
  • jaja (2 sztuki)
  • śmietana 18% (150g)
  • mąka tortowa(100g)
  • cukier biały(200g)
  • skórka otarta z cytryny
  • aromat waniliowy
(Polewa)
  • masło czekoladowe lub roztopiona mleczna czekolada (200g)
  • śmietana 18% (1-2 łyżki)
  • pestki owocu granata (1 owoc)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Roztopić masło i pozostawić do ostudzenia.
  2. W osobnej misce za pomocą blendera zmielić ciastka na "piasek".
  3. Do ciastek dodać ostudzone masło,szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
  4. Tak przygotowany spód przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy.
  5. Twaróg przeznaczony na masę ubij mikserem(by zwiększyć puszystość sera).
  6. Do twarogu dodać przesianą mąkę,cukier,śmietanę i zmiksować na gładką masę.
  7. Nastawić piekarnik na 180°C
  8. Do masy serowej wbijać kolejno jaja,za każdym razem mieszając dokładnie szpatułką.
  9. Dodać jeszcze aromat waniliowy i skórkę cytrynową oraz chwilę miksować.
  10. Gotową masę serową przełożyć do blachy.
  11. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do tzw."suchego patyczka"
  12. Zmieszać składniki polewy i gotową pozostawić w temperaturze pokojowej.
  13. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  14. Ostudzone serniki ozdobić polewą czekoladową i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
  15. Po tym czasie można pokroić nasze małe dzieło i podać gościom lub rodzinie prawdziwy WYBUCH SŁODYCZY.
SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz