Uwielbiacie bardzo słodkie desery ? Ten sernik na mocno waniliowym spodzie uwieńczony polewą czekoladową został stworzony właśnie dla takich łasuchów, więc do dzieła.
UWAGA : Aby masa serowa nie opadła podczas pieczenia można wstawić do nagrzanego piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
SKŁADNIKI:
UWAGA : Aby masa serowa nie opadła podczas pieczenia można wstawić do nagrzanego piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
SKŁADNIKI:
(Spód ciasta)
- ciastka maślane(mogą być kruche,przekładane masą waniliową lub pełnoziarniste - 500g)
- sól
- masło (kostka)
(Masa serowa - temperatura pokojowa)
- twaróg biały pełnotłusty (500g)
- jaja (2 sztuki)
- śmietana 18% (150g)
- mąka tortowa(100g)
- cukier biały(200g)
- skórka otarta z cytryny
- aromat waniliowy
(Polewa)
- masło czekoladowe lub roztopiona mleczna czekolada (200g)
- śmietana 18% (1-2 łyżki)
- pestki owocu granata (1 owoc)
- Roztopić masło i pozostawić do ostudzenia.
- W osobnej misce za pomocą blendera zmielić ciastka na "piasek".
- Do ciastek dodać ostudzone masło,szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowany spód przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy.
- Twaróg przeznaczony na masę ubij mikserem(by zwiększyć puszystość sera).
- Do twarogu dodać przesianą mąkę,cukier,śmietanę i zmiksować na gładką masę.
- Nastawić piekarnik na 180°C
- Do masy serowej wbijać kolejno jaja,za każdym razem mieszając dokładnie szpatułką.
- Dodać jeszcze aromat waniliowy i skórkę cytrynową oraz chwilę miksować.
- Gotową masę serową przełożyć do blachy.
- Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do tzw."suchego patyczka"
- Zmieszać składniki polewy i gotową pozostawić w temperaturze pokojowej.
- Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Ostudzone serniki ozdobić polewą czekoladową i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
- Po tym czasie można pokroić nasze małe dzieło i podać gościom lub rodzinie prawdziwy WYBUCH SŁODYCZY.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz