niedziela, 9 października 2016

RYŻ DLA ŁASUCHA

"Ryż dla łasucha" to moja kuchenna wariacja na bazie podstawowego przepisu na pudding czekoladowy na zimno. Zachęcam wszystkich czytelników do próbowania nowości, dzięki którym można odświeżyć tradycyjne receptury, wnieść trochę wyobraźni do kuchni oraz rozszerzyć kulinarne doznania smakowe.
SKŁADNIKI :
  • mleko 3,2 lub 3,8 % (750 ml)
  • ryż brązowy (250 g)
  • cukier biały (20 g)
  • czekolada mleczna (80 g)
  • czekolada deserowa (20 g)
  • śmietanka 30 lub 36 % (100 ml)
  • cukier puder (łyżeczka)
PRZYGOTOWANIE :
  1. W garnku zagotować mleko z cukrem białym i cukrem pudrem.
  2. Czekoladę mleczną i deserową rozdzielić na kostki.
  3. Dodać do wrzącego mleka.
  4. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolad.
  5. Dodać ryż brązowy.
  6. Gotować na małym ogniu 30 minut (ryż powinien być całkowicie miękki).
  7. Gorący pudding czekoladowo - ryżowy przelać do pucharków.
  8. Znakomicie smakuje zarówno bezpośrednio po przygotowaniu jak i na zimno.
SMACZNEGO !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz