piątek, 4 listopada 2016

ZAPARZONY SER

Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ciasto parzone to była moja kuchenna pięta Achillesa. Jednak dzięki warsztatom szkolnym nauczyłam się je przyrządzać, bo na to cierpliwości w domu nie wystarczyło. Dopiero teraz, gdy opanowałam tę sztukę przyrządzania ptysi, eklerków i innych delicji, mogę śmiało podzielić się z wami przepisem na słoną przekąskę na gorąco z kozim serem.
SKŁADNIKI :
  • ser kozi - Np. Broccio (120 g)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mleko (125 ml)
  • woda (100 ml)
  • masło (90 g)
  • jaja (3)
  • sezam (2 łyżki)
  • przyprawy : słodka papryka, czerwony pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE :
  1. Nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Sezam uprażyć na suchej patelni.
  4. Masło przełożyć do rondelka.
  5. Zagotować z wodą, mlekiem i solą.
  6. Zdjąć z ognia i szybko dodać przesianą mąkę.
  7. Dokładnie wymieszać z masłem za pomocą drewnianej łyżki.
  8. Ponownie postawić rondelek na małym ogniu.
  9. Wyrabiać dokładnie około 3 minut.
  10. Zdjąć rondelek z ognia,dodać jajo i dokładnie wyrobić mikserem.
  11. Kolejno dodawać pozostałe jaja, cały czas miksując.
  12. Do powstałego ciasta dodać ser kozi oraz sezam.
  13. Doprawić i dokładnie wymieszać.
  14. Z ciasta formować kuleczki i wykładać na pergamin.
  15. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
  16. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec jeszcze 8 minut.
  17. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika (nie wyłączając go) i dopiekać 2 minuty.
  18. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika - doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno.
  19. ((( Zamiast dodawać ser bezpośrednio do ciasta, możemy upiec "suche" ptysie i wypełniać je serem dopiero po upieczeniu. )))


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz