Dzięki domowej roboty bułkom możemy przekonać do jedzenia śniadań nawet największego niejadka. Kiedy na ciabatty ułożymy dodatkowo ser biały, liście szpinaku i łososia wędzonego na zimno stworzymy wykwintne śniadanie, a maczając w oliwie - idealną przekąskę do wieczornego wina.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
rozczyn :
- woda (1/3 szklanki)
- drożdże instant (1/2 łyżeczki)
- mąka pszenna (2/3 szklanki)
- mąka pszenno-żytnia (3 i 1/4 szklanki)
- drożdże instant (2 łyżeczki)
- sól
- woda (1 i 1/3 szklanki)
- Składniki na rozczyn wymieszać drewnianą łyżką.
- Przykryć folią aluminiową.
- Pozostawić na 12 godzin.(Najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem i pozostawić na noc).
- Rozczyn dokładnie wyrobić ze składnikami na ciasto właściwe.
- Teraz możemy dodać również czosnek,zioła,oliwki lub suszone pomidory(wedle swoich upodobań).
- Przykryć ściereczką.
- Odstawić ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
- Przełożyć na stolnicę obficie obsypaną mąką.
- Uformować podłużne ciabatty.
- Gotowe bułki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wysypane mąką.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 225°C.
- Na dno piekarnika wysypać kostki lodu(wzmocni to chrupkość wypieku).
- Wstawić przygotowane blachy.
- Piec około 20 minut.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz