niedziela, 8 lutego 2015

ŚRÓDZIEMNOMORSKIE POWITANIE

Dzięki domowej roboty bułkom możemy przekonać do jedzenia śniadań nawet największego niejadka. Kiedy na ciabatty ułożymy dodatkowo ser biały, liście szpinaku i łososia wędzonego na zimno stworzymy wykwintne śniadanie, a maczając w oliwie - idealną przekąskę do wieczornego wina.
SKŁADNIKI:
rozczyn :
  • woda (1/3 szklanki)
  • drożdże instant (1/2 łyżeczki)
  • mąka pszenna (2/3 szklanki)
ciasto właściwe:
  • mąka pszenno-żytnia (3 i 1/4 szklanki)
  • drożdże instant (2 łyżeczki)
  • sól
  • woda (1 i 1/3 szklanki)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Składniki na rozczyn wymieszać drewnianą łyżką.
  2. Przykryć folią aluminiową.
  3. Pozostawić na 12 godzin.(Najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem i pozostawić na noc).
  4. Rozczyn dokładnie wyrobić ze składnikami na ciasto właściwe.
  5. Teraz możemy dodać również czosnek,zioła,oliwki lub suszone pomidory(wedle swoich upodobań).
  6. Przykryć ściereczką.
  7. Odstawić ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
  8. Przełożyć na stolnicę obficie obsypaną mąką.
  9. Uformować podłużne ciabatty.
  10. Gotowe bułki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wysypane mąką.
  11. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  12. W tym czasie nagrzać piekarnik do 225°C.
  13. Na dno piekarnika wysypać kostki lodu(wzmocni to chrupkość wypieku).
  14. Wstawić przygotowane blachy.
  15. Piec około 20 minut.
SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz