sobota, 31 stycznia 2015

CZEKOLADOWA POKUSA

Czekoladowa pokusa to typowe ciasto "z jednej miski". Ja oblałam wypiek czekoladą mleczną roztopioną w kąpieli wodnej i posypałam ciasto płatkami migdałów. Na specjalne okazje polecam także dodatek własnoręcznego (lub kupnego) sorbetu z malin.
SKŁADNIKI:

  • masło (200g)
  • cukier biały (250g)
  • kakao (3 łyżki)
  • olej (3 łyżki)
  • woda (1/3 szklanki)
  • jaja (5 sztuk)
  • cukier wanilinowy (2 łyżeczki)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • mąka tortowa (400g)
PRZYGOTOWANIE:
  1. W rondelku rozpuścić masło.
  2. Dodać cukier,kakao,olej i wodę oraz dokładnie wymieszać.
  3. Podgrzewać chwilę cały czas mieszając,aż powstanie jednolita masa.
  4. Pozostawić do wystudzenia.
  5. Do przestudzonej masy dodać żółtka i cukier wanilinowy.
  6. Dokładnie wymieszać.
  7. Nastawić piekarnik do temperatury 180°C.
  8. Do masy czekoladowej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  9. Dokładnie wymieszać.
  10. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę.
  11. Delikatnie połączyć z ciastem.
  12. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do pieczenia.
  13. Piec około 40 - 50 minut.
  14. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz