Jakie rośliny nadają się do produkcji kiełków ?
- lucerna
- rzodkiewka
- brokuły
- fasola mung
- groch śnieżny
- soczewica
- migdały
- cieciorka
- pszenica
- kukurydza
- jęczmień
- cebula
ZALETY :
- bogactwo składników odżywczych
- źródło błonnika
- zawartość enzymów i przeciwutleniaczy
- pozytywny wpływ na kondycję jelit
- poprawa samopoczucia
WADY :
- niektóre z nich wymagają obróbki cieplnej = usunięcie szkodliwych substancji
PRZECHOWYWANIE :
- w osobnym pojemniczku w lodówce
Dlaczego warto jeść kiełki ?
- źródło białka
- źródło tłuszczy
- źródło błonnika
- zawartość kwasu foliowego
- zawartość witaminy C i K
- zawartość potasu, fosforu, żelaza
- obecność flawonoidów i fitoestrogenów (przeciwutleniacze)
Jak kiełki pomagają w obniżaniu cholesterolu ?
- obecność błonnika rozpuszczalnego
- wiązanie soli cholesterolu z żółci = wydalanie z organizmu przez przewód pokarmowy
Jak obecność przeciwutleniaczy wpływa na nasze zdrowie ?
- pomoc w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się
- pomoc w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za nowotwory
- pomoc w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za choroby serca
Jak wyhodować kiełki w domu ?
- Słoik wypełnić nasionami do 1/3 wysokości.
- Dodać wodę i przykryć gazą.
- Pozostawić nasiona do namoczenia na 12 godzin. (Płukać przez ten czas 3 razy)
- Wylać wodę i postawić słoik w ciemnym, chłodnym miejscu.
- Przykryć ściereczką kuchenną.
- Dwa razy dziennie płukać pod bieżącą wodą (uniknięcie rozwoju bakterii).
- Po wykiełkowaniu nasion odsączyć je.
- Przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem i schować do lodówki.
Jak długo kiełkują nasiona ?
- cieciorka - 2 dni
- fasola mung - 2, 3 dni
- fasola adzuki - 4 dni
- brokuły, lucerna, kozieradka - 7 dni
Wartość odżywcza kiełków :
1. Lucerna :
- energia - 4 kcal
- białko - 1 g
- witamina C - 6 mg
- żelazo - 0,1 mg
- fosfor - 11 mg
2. Fasola mung :
- energia - 14 kcal
- białko - 7 g
- żelazo - 1,5 mg
- fosfor - 105 mg
Kilka pomysłów na kiełki :
- Z woka - w woku rozgrzać 2 łyżki oliwy; dodać 2 posiekane ząbki czosnku, 2 pokrojone szalotki; podsmażyć; dodać 4 szklanki kiełków fasoli mung oraz sos sojowy; podsmażyć
- Sałatka - 400 g wędzonego tofu wymieszać z 2 szklankami kiełków fasoli mung, 3 pokrojonymi szalotkami, pokrojoną papryką czerwoną oraz posiekanymi liśćmi kolendry; dodać 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego i dobrze wymieszać
- Duet - 500 g ugotowanego, pokrojonego kurczaka wymieszać z 2 szklankami kiełków fasoli mung, 100 g startej marchwi, 2 pokrojonymi szalotkami oraz pęczkiem mięty; dodać 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżeczki oleju sezamowego; dobrze wymieszać
- Chlebki pita - chlebki pita wypełnić pomidorami, awokado, sałatą, kiełkami lucerny; doprawić czarnym pieprzem
- Pieczone - 4 pomidory zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości w 180 stopniach Celsjusza; na wierzchu wykonać nacięcia; wypełnić nacięcia śmietaną lub jogurtem; ułożyć plastry podsmażonego bekonu i kiełki lucerny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz