poniedziałek, 14 marca 2016

ZDROWIE : KIEŁKI

Jakie rośliny nadają się do produkcji kiełków ?

  • lucerna
  • rzodkiewka
  • brokuły
  • fasola mung
  • groch śnieżny
  • soczewica
  • migdały
  • cieciorka
  • pszenica
  • kukurydza
  • jęczmień
  • cebula

ZALETY :


  • bogactwo składników odżywczych
  • źródło błonnika
  • zawartość enzymów i przeciwutleniaczy
  • pozytywny wpływ na kondycję jelit
  • poprawa samopoczucia

WADY :


  • niektóre z nich wymagają obróbki cieplnej = usunięcie szkodliwych substancji

PRZECHOWYWANIE :


  • w osobnym pojemniczku w lodówce

Dlaczego warto jeść kiełki ?


  • źródło białka
  • źródło tłuszczy
  • źródło błonnika
  • zawartość kwasu foliowego
  • zawartość witaminy C i K
  • zawartość potasu, fosforu, żelaza
  • obecność flawonoidów i fitoestrogenów (przeciwutleniacze)

Jak kiełki pomagają w obniżaniu cholesterolu ?


  • obecność błonnika rozpuszczalnego
  • wiązanie soli cholesterolu z żółci = wydalanie z organizmu przez przewód pokarmowy

Jak obecność przeciwutleniaczy wpływa na nasze zdrowie ?


  • pomoc w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się
  • pomoc w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za nowotwory
  • pomoc w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za choroby serca

Jak wyhodować kiełki w domu ?


  1. Słoik wypełnić nasionami do 1/3 wysokości.
  2. Dodać wodę i przykryć gazą.
  3. Pozostawić nasiona do namoczenia na 12 godzin. (Płukać przez ten czas 3 razy)
  4. Wylać wodę i postawić słoik w ciemnym, chłodnym miejscu.
  5. Przykryć ściereczką kuchenną.
  6. Dwa razy dziennie płukać pod bieżącą wodą (uniknięcie rozwoju bakterii).
  7. Po wykiełkowaniu nasion odsączyć je.
  8. Przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem i schować do lodówki.

Jak długo kiełkują nasiona ?


  • cieciorka - 2 dni
  • fasola mung - 2, 3 dni
  • fasola adzuki - 4 dni
  • brokuły, lucerna, kozieradka - 7 dni

Wartość odżywcza kiełków :


1. Lucerna :

  • energia - 4 kcal
  • białko - 1 g
  • witamina C - 6 mg
  • żelazo - 0,1 mg
  • fosfor - 11 mg

2. Fasola mung :


  • energia - 14 kcal
  • białko - 7 g
  • żelazo - 1,5 mg
  • fosfor - 105 mg

Kilka pomysłów na kiełki :


  1. Z woka - w woku rozgrzać 2 łyżki oliwy; dodać 2 posiekane ząbki czosnku, 2 pokrojone szalotki; podsmażyć; dodać 4 szklanki kiełków fasoli mung oraz sos sojowy; podsmażyć
  2. Sałatka - 400 g wędzonego tofu wymieszać z 2 szklankami kiełków fasoli mung, 3 pokrojonymi szalotkami, pokrojoną papryką czerwoną oraz posiekanymi liśćmi kolendry; dodać 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego i dobrze wymieszać
  3. Duet - 500 g ugotowanego, pokrojonego kurczaka wymieszać z 2 szklankami kiełków fasoli mung, 100 g startej marchwi, 2 pokrojonymi szalotkami oraz pęczkiem mięty; dodać 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżeczki oleju sezamowego; dobrze wymieszać
  4. Chlebki pita - chlebki pita wypełnić pomidorami, awokado, sałatą, kiełkami lucerny; doprawić czarnym pieprzem
  5. Pieczone - 4 pomidory zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości w 180 stopniach Celsjusza; na wierzchu wykonać nacięcia; wypełnić nacięcia śmietaną lub jogurtem; ułożyć plastry podsmażonego bekonu i kiełki lucerny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz