czwartek, 31 marca 2016

NA ZAWOŁANIE

Zgodnie z obietnicą, dla Pani Alicji, przepis na kotleciki ryżowo - warzywne z curry. 
Zachęcam innych czytelników bloga i fanpage'a do zadawania pytań ;)

SKŁADNIKI :

  • marchew (2 sztuki)
  • cukinia (1 sztuka)
  • papryka czerwona (1 sztuka)
  • papryka żółta (1 sztuka)
  • zielona fasola ( 200 g)
  • kukurydza z puszki (mała puszka lub 1/2 dużej)
  • ryż biały (2 woreczki)
  • jajo
  • czerstwa bułka
  • mąka pszenna ( 4 łyżki)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • przyprawy : pieprz,sól,chilli,kurkuma
PRZYGOTOWANIE:
  1. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie.
  2. Ryż ugotować w sposób zapisany na opakowaniu.
  3. Marchew obrać i umyć. Cukinię,papryki i fasolę także umyć.Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Wszystkie warzywa(oprócz kukurydzy) zblanszować i pokroić w drobną kostkę.
  5. Ugotowany ryż przełożyć do miski.
  6. Dodać pokrojone warzywa,kukurydzę,jajo,odsączoną czerstwą bułkę i odrobinę mąki pszennej.Doprawić.
  7. Wyrobić masę(najlepiej rękoma).
  8. Formować niewielkiej ilości kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  9. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  10. Gotowe kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz