Nie sądziłam, że odzew będzie tak szybki, ale to bardzo miłe, że są ludzie śledzący uważnie mojego bloga. Zgodnie z ukochaniem tradycyjnej, znanej już na całym świecie potrawy jaką są pierogi, to właśnie o taki przepis zostałam poproszona. Także, obietnica zostanie spełniona i poniżej przedstawiam Wam recepturę na pierogi z farszem z morszczuka.
SKŁADNIKI :
(ciasto)
- mąka wrocławska(300 g)
- jajo (1)
- sól (szczypta)
(farsz)
- filet z morszczuka (250 g)
- jajo (1)
- marchew (2)
- cebula (2)
- wędzony boczek (40 g)
- bułka tarta (15 g)
- posiekana nać pietruszki (30 g)
- starty parmezan (30 g)
- przyprawy : sól, pieprz, czubryca
- masło (15 g)
- olej (15 ml)
PRZYGOTOWANIE :
- Mąkę wrocławską przesiać do dużej miski.
- Dodać jajo, sól i dolewając wodę w temperaturze pokojowej zagnieść na elastyczne ciasto.
- Marchew obrać, umyć i ugotować w małej ilości wody.
- Pod koniec gotowania dołożyć filety z morszczuka i gotować do miękkości.
- Wyjąć i ostudzić.
- Rybę rozdrobnić widelcem.
- Marchew zetrzeć na tarce.
- Boczek i cebulę drobno pokroić.
- Na patelni roztopić masło i podsmażyć pokrojony boczek i cebulę.
- Wystudzić.
- Do miski przełożyć startą marchew, rozdrobnioną rybę, wystudzoną cebulę z boczkiem, parmezan, nać pietruszki, jajo i bułkę tartą.
- Doprawić i dokładnie wymieszać.
- W garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju.
- Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek.
- Wykrawać krążki, nakładać farsz i formować pierogi.
- Gotować w osolonej wodzie od 3 do 5 minut od momentu wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz