sobota, 12 grudnia 2015

MĄCZNY MORSZCZUK

Nie sądziłam, że odzew będzie tak szybki, ale to bardzo miłe, że są ludzie śledzący uważnie mojego bloga. Zgodnie z ukochaniem tradycyjnej, znanej już na całym świecie potrawy jaką są pierogi, to właśnie o taki przepis zostałam poproszona. Także, obietnica zostanie spełniona i poniżej przedstawiam Wam recepturę na pierogi z farszem z morszczuka.
SKŁADNIKI :
(ciasto)
  • mąka wrocławska(300 g)
  •  jajo (1)
  • sól (szczypta)
(farsz)
  • filet z morszczuka (250 g)
  • jajo (1)
  • marchew (2)
  • cebula (2)
  • wędzony boczek (40 g)
  • bułka tarta (15 g)
  • posiekana nać pietruszki (30 g)
  • starty parmezan (30 g)
  • przyprawy : sól, pieprz, czubryca
  • masło (15 g)
  • olej (15 ml)
PRZYGOTOWANIE :
  1. Mąkę wrocławską przesiać do dużej miski.
  2. Dodać jajo, sól i dolewając wodę w temperaturze pokojowej zagnieść na elastyczne ciasto.
  3. Marchew obrać, umyć i ugotować w małej ilości wody.
  4. Pod koniec gotowania dołożyć filety z morszczuka i gotować do miękkości.
  5. Wyjąć i ostudzić.
  6. Rybę rozdrobnić widelcem.
  7. Marchew zetrzeć na tarce.
  8.  Boczek i cebulę drobno pokroić.
  9. Na patelni roztopić masło i podsmażyć pokrojony boczek i cebulę.
  10. Wystudzić.
  11. Do miski przełożyć startą marchew, rozdrobnioną rybę, wystudzoną cebulę z boczkiem, parmezan, nać pietruszki, jajo i bułkę tartą.
  12. Doprawić i dokładnie wymieszać.
  13. W garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju.
  14. Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek.
  15. Wykrawać krążki, nakładać farsz i formować pierogi.
  16. Gotować w osolonej wodzie od 3 do 5 minut od momentu wypłynięcia.
 
SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz