Urlop się skończył, także powrót do bloga pełną parą - już nie mogę doczekać się Waszej reakcji na moje kolejne przepisy ! Pierwszym z nich będzie pasta kanapkowa (i nie tylko, gdyż wykorzystanie jej ogranicza jedynie wyobraźnia kucharza), która jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru papryki lub przemycenie jej do jadłospisu niejadka.
SKŁADNIKI :
- papryka czerwona (3)
- bułka tarta (100 g)
- mielone orzechy włoskie (250 g)
- ocet jabłkowy (15 ml)
- oliwa z oliwek (50 ml)
- przyprawy : kumin, sól, ostra papryka mielona
PRZYGOTOWANIE :
- Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Papryki umyć, osuszyć i ułożyć na przygotowaną blachę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.
- Podpieczone warzywa przełożyć do plastikowej torebki, szczelnie zawinąć i odstawić na 10 minut.
- Wyjąć papryki z torebki i usunąć skórkę oraz gniazda nasienne.
- Miąższ wystudzić i zmiksować.
- Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki.
- Wymieszać.
- Doprawić i ponownie wymieszać.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz