czwartek, 27 sierpnia 2015

NOWE OBLICZE PAPRYKI

Urlop się skończył, także powrót do bloga pełną parą - już nie mogę doczekać się Waszej reakcji na moje kolejne przepisy ! Pierwszym z nich będzie pasta kanapkowa (i nie tylko, gdyż wykorzystanie jej ogranicza jedynie wyobraźnia kucharza), która jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru papryki lub przemycenie jej do jadłospisu niejadka.
SKŁADNIKI :
  • papryka czerwona (3)
  • bułka tarta (100 g)
  • mielone orzechy włoskie (250 g)
  • ocet jabłkowy (15 ml)
  • oliwa z oliwek (50 ml)
  • przyprawy : kumin, sól, ostra papryka mielona
PRZYGOTOWANIE :
  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Papryki umyć, osuszyć i ułożyć na przygotowaną blachę.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.
  5. Podpieczone warzywa przełożyć do plastikowej torebki, szczelnie zawinąć i odstawić na 10 minut.
  6. Wyjąć papryki z torebki i usunąć skórkę oraz gniazda nasienne.
  7. Miąższ wystudzić i zmiksować.
  8. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki.
  9. Wymieszać.
  10. Doprawić i ponownie wymieszać.
 
SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz